fbpx

| Tudatos Vásárló

Sok kicsi sokra megy: 245 millió forint közterületek megtisztítására

A tavalyi adóbevallás illegális hulladéklerakók felszámolására felajánlott 1%-aiból befolyt összeget pályázati úton osztják szét. Ha Te is a közterületek megtisztítására adtad 1%-odat, gratulálunk és köszönjük!

Az illegális hulladéklerakók felszámolására a személyi jövedelemadó 1%-nak felajánlásaiból tavaly 245,8 millió forint folyt be, amelynek felhasználására pályázati úton március 17-ig jelentkezhetnek civil szervezetek és önkormányzatok. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint a pályázónként igényelhető maximum 5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás 50-150 illegális lerakó felszámolására, illetve a tiszta állapot fenntartására lesz elegendő.

Szilágyi László, a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) elnöke örömét fejezte ki, hogy tavaly mintegy 30 ezer adófizető ilyen célra ajánlotta fel adójának egy százalékát. Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy idén erre már nincs mód, mivel ebben az évben kevesebb célra lehet felajánlást tenni [parlagfű-mentesítésre vagy a gyermekszegénység elleni program támogatására – a szerk.]. Az elnök jelezte, hogy a beadási határidő után 60 napig tart a pályázatok elbírálása, amely a Humusz javaslata alapján, a zöldszervezet részvételével zajlik. Fodor Gábor megjegyezte, hogy ezt az együttműködési modellt kívánja a minisztérium a jövőben is mintának tekinteni a civilekkel folytatott együttműködése során.

Szilágyi László az MTI-nek elmondta, hogy az illegális szemételhagyás helyzete az elmúlt években nem javult, pedig a szabályok, a büntetések szigorodtak. Továbbra is településenként átlagosan öt szemétdombbal lehet számolni, ami azt jelenti, hogy becslések szerint több mint 15 ezer lerakó éktelenkedhet árokpartokon, erdőszéleken. Az elnök aggodalmát fejezte ki, hogy ez a helyzet 2009 júliusa után tovább romolhat, ugyanis ezt követően a jelenlegi mintegy 2500 törvényes lerakó helyett már csak alig több mint 40 működhet országszerte. A szállítási költségek felhajthatják a szemétdíj árát, ezért sokan inkább igyekeznek majd szabálytalanul megszabadulni hulladékaiktól.

Nagy György, a Köztisztasági Egyesülés igazgatója jelezte, hogy ma egy átlagos háztartás évente 10400 forintot fizet a szemét elszállításért. Ez az összeg a költségek maradéktalan elszámolása esetén 2009 után 27000 forintra fog nőni, mégpedig a modern lerakók jelentős üzemeltetési és egyéb ráfordításai miatt. A közszolgáltatóknak már a jelenlegi árak mellett is mintegy 2 milliárd forintos kintlévősége van, ez a bevétel 20 százalékát teszi ki. Az egyesülés arra számít, hogy ilyen mértékű díjemelkedés után rendkívül mértékben megnőhet a nehezen behajtható pénzek aránya.

A szemétdíjak jelenleg 3-17 ezer forint között változnak országszerte. A díjemelkedés 2006-ról 2007-re az inflációt általában sehol sem haladta meg, de a fővárosban 13,4 százalék volt. Hasonló mértékű drágulás következett be az idén is – mutatott rá Nagy György. Szilágyi László szerint az illegális hulladékelhagyás ügyében a további szigorításán túl a tudatformálás hozhat eredményt. A sajtótájékoztatót a minisztérium és a Humusz a Normafánál egy olyan helyen tartotta, ahol négy hónapja sikerült felszámolni egy illegális szemétdombot és az szerencsére nem is termelődött újra.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás