fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Sok kicsi sokra megy: 245 millió forint közterületek megtisztítására

| Tudatos Vásárló

A tavalyi adóbevallás illegális hulladéklerakók felszámolására felajánlott 1%-aiból befolyt összeget pályázati úton osztják szét. Ha Te is a közterületek megtisztítására adtad 1%-odat, gratulálunk és köszönjük!

Az illegális hulladéklerakók felszámolására a személyi jövedelemadó 1%-nak felajánlásaiból tavaly 245,8 millió forint folyt be, amelynek felhasználására pályázati úton március 17-ig jelentkezhetnek civil szervezetek és önkormányzatok. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint a pályázónként igényelhető maximum 5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás 50-150 illegális lerakó felszámolására, illetve a tiszta állapot fenntartására lesz elegendő.

Szilágyi László, a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) elnöke örömét fejezte ki, hogy tavaly mintegy 30 ezer adófizető ilyen célra ajánlotta fel adójának egy százalékát. Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy idén erre már nincs mód, mivel ebben az évben kevesebb célra lehet felajánlást tenni [parlagfű-mentesítésre vagy a gyermekszegénység elleni program támogatására – a szerk.]. Az elnök jelezte, hogy a beadási határidő után 60 napig tart a pályázatok elbírálása, amely a Humusz javaslata alapján, a zöldszervezet részvételével zajlik. Fodor Gábor megjegyezte, hogy ezt az együttműködési modellt kívánja a minisztérium a jövőben is mintának tekinteni a civilekkel folytatott együttműködése során.

Szilágyi László az MTI-nek elmondta, hogy az illegális szemételhagyás helyzete az elmúlt években nem javult, pedig a szabályok, a büntetések szigorodtak. Továbbra is településenként átlagosan öt szemétdombbal lehet számolni, ami azt jelenti, hogy becslések szerint több mint 15 ezer lerakó éktelenkedhet árokpartokon, erdőszéleken. Az elnök aggodalmát fejezte ki, hogy ez a helyzet 2009 júliusa után tovább romolhat, ugyanis ezt követően a jelenlegi mintegy 2500 törvényes lerakó helyett már csak alig több mint 40 működhet országszerte. A szállítási költségek felhajthatják a szemétdíj árát, ezért sokan inkább igyekeznek majd szabálytalanul megszabadulni hulladékaiktól.

Nagy György, a Köztisztasági Egyesülés igazgatója jelezte, hogy ma egy átlagos háztartás évente 10400 forintot fizet a szemét elszállításért. Ez az összeg a költségek maradéktalan elszámolása esetén 2009 után 27000 forintra fog nőni, mégpedig a modern lerakók jelentős üzemeltetési és egyéb ráfordításai miatt. A közszolgáltatóknak már a jelenlegi árak mellett is mintegy 2 milliárd forintos kintlévősége van, ez a bevétel 20 százalékát teszi ki. Az egyesülés arra számít, hogy ilyen mértékű díjemelkedés után rendkívül mértékben megnőhet a nehezen behajtható pénzek aránya.

A szemétdíjak jelenleg 3-17 ezer forint között változnak országszerte. A díjemelkedés 2006-ról 2007-re az inflációt általában sehol sem haladta meg, de a fővárosban 13,4 százalék volt. Hasonló mértékű drágulás következett be az idén is – mutatott rá Nagy György. Szilágyi László szerint az illegális hulladékelhagyás ügyében a további szigorításán túl a tudatformálás hozhat eredményt. A sajtótájékoztatót a minisztérium és a Humusz a Normafánál egy olyan helyen tartotta, ahol négy hónapja sikerült felszámolni egy illegális szemétdombot és az szerencsére nem is termelődött újra.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok