fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Rázós termékek – szemezgetés a betiltott termékek listájából

| Török Katalin

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Diszkontboltban talált, Kínából származó áramütésveszélyes fázisceruza, a megengedettnél 2 1/2-szer több krómot tartalmazó cement, mérgező ftalátokat tartalmazó cumisüveg. Néhány szemelvény a betiltott termékek 42. heti listájáról.

Az Európai Unióban forgalmazott termékek biztonsági előírásait többek között a 2004 januárja óta hatályos termékbiztonsági dírektíva szabályozza. A direktíva betartatása a tagországok helyi hatóságainak, így Magyarországon a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség feladata, azonban léteznek határokon átívelő eszközök a fogyasztókra veszélyt jelentő termékek forgalomba hozatalának megakadályozására. Az egyik ilyen eszköz a Rapid Alert System (“RAPEX”), amely egyszerűen fogalmazva az EU termékbiztonsági riadóztató rendszere. Az adatbázis az Unió bármely tagországában felbukkanó veszélyes, illetve az egyes biztonsági előírásoknak nem megfelelő termékekről éresíti a helyi hatóságokat és a fogyasztókat.

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi weboldalán minden héten frissülő listát találhatsz az aktuálisan a hatóságok hálóján fennakadt veszélyes termékekről. Sajnos magyarországi termékek is gyakran szerepelnek a merítésben, a 42. heti lista negatív rekordnak tekinthető, a listán szereplő hat termékből négy Magyarországon került a hatóságok kezébe. Diszkontboltokban talált, Kínából származó áramütésveszélyes fázisceruza (amiből ráadásul rögtön kettőt kínálnak 399 Ft-ért), áramütésveszélyes elosztó, a megengedettnél 2 1/2-szer több krómot tartalmazó cement, mérgező ftalátokat tartalmazó cumisüveg található a listán.

Az aktuális lista minden héten megtekinthető a RAPEX weboldalán (Weekly Overview), illetve a magyarországi betiltott termékek naprakész listája megtalálható a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség oldalán.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok