fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Rákot okoznak az elektronikai összeszerelő munkások munkakörülményei

| Tudatos Vásárló

Ma több tucat nemzetközi civilszervezet arra kéri a globális elektronikai ipart, hogy vállaljanak felelősséget, és csökkentsék a káros vegyi anyagok használatát a gyártás során. A kezdeményezést a TVE is támogatja.

2015. március 16-án ülésezik Brüsszelben az Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC, Elektronikus Ipar Állampolgári Koalíció), amely több mint 100 elektronikai vállalatot tömörít. Az ülés célja, hogy a vállalatok megbeszéljék a vegyi anyagok használatára vonatkozó terveiket. Az ülésen résztvevő civilszervezetek bemutatják a „Kihívás az elektronikai ipar számára” című dokumentumot, amelyet világszerte 200 szervezet, Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete, támogat. A dokumentum arra szólítja fel a vállalatokat, hogy tegyenek hathatós lépéseket a vegyi anyagok munkásokat érintő káros hatásainak megelőzésére, javítsák a vegyi anyag biztonságot, és vállaljanak felelősséget munkásaikkal és az üzemeik környékén élő közösségekkel szemben.

 

Rákos megbetegedés a Samsung dél-koreai gyárában

Leukémiában halt meg a 23 éves Jumi Hvang 2007 március 6-án, miután több évet dolgozott a Samsung dél-koreai chip gyárában. Igaz, hogy csupán nyolc év jogi herce-hurca után, de végül a bíróság is elismerte, hogy betegsége munkahelyi megbetegedés volt. Abban a chip gyárban, ahol Jumi dolgozott, egy harmincöt éves munkás is leukémiás lett. 2007 óta tízen haltak meg.

 

Az ázsiai és latin-amerikai elektronikai munkások káros vegyi anyagoknak vannak kitéve munkájuk során. A civilszervezetek több száz megbetegedéses esetről számoltak be az elmúlt öt évben Kínából, Dél-Koreából, Indonéziából és a Fülöp-szigetekről. Thaiföldön és másutt az összeszerelés során benzolt és más káros anyagokat használnak.

 

 

Ki fizet ezért? Angol nyelvű film az elektronikai iparról

 

Kihívás az elektronikai iparnak

A dokumentum fontosnak tartja a káros vegyi anyagok elhagyását és helyettesítését biztonságosabb anyagokkal, a munkások védelmét, a munkásszerveződés szabadságának tiszteletben tartását, a munkások bevonását a munkafolyamatok felügyeletébe, a környezetvédelmet, és azoknak a munkásoknak, közösségeknek és természeti értékeknek a kártalanítását, akik eddig károkat szenvedtek. Az iparnak felelősséget kell vállalnia és hathatós lépéseket kell tennie. A jelenlegi eljárások és audit rendszerek nem hatékonyak – áll a dokumentumban.

„Döbbenetes, hogy a legtöbb vezető technológiai vállalat, amelyeknek márkanevei ott villognak az elektronikai felszereléseinken, még mindig nem tudja, hogy pontosan milyen anyagokat használnak fel a saját vagy beszállítóik gyáraiban” – mondja Ted Smith az ICRT képviselője. „Az szeretnénk, ha ez a fontos iparág felelősséget vállalna, biztonságos munkakörülményeket teremtene, és biztosítaná a családok egészségét. Azt szeretnénk, ha a következő generáció szülöttei legalább olyan fontosak lennének számukra, mint a chipek következő generációja”.

 

A GoodElectronics és az ICRT várja az ipar észrevételeit a dokumentumra. Az Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC, Elektronikus Ipar Állampolgári Koalíció) már felállította a vegyi anyagokkal foglalkozó munkacsoportját. Ugyanakkor az ipar képviselői azt állítják, hogy a szokványos vállalati vizsgálatok nem tártak fel olyan eseteket, amelyekben a munka során használt vegyi anyagok egészségi problémákhoz vezettek volna. „Ezek a vállalati vizsgálatok nem tárják fel a vegyi anyagoknak való kitettséget és más, a munkások jogait sértő gyakorlatokat a beszállítói lánc egészében” – állítja Pauline Overeem, a GoodElectronics Network koordinátora. „Teljesen egyértelmű, hogy a vállalati auditokban leírtaknak nincs köze ahhoz a kegyetlen valósághoz, amit sok üzemben látunk. Ezért állítjuk kihívás elé az elektronikai ipart, és kérjük arra, hogy teremtsen tiszta körülményeket”.

 

 

A Tudatos Vásárlók Egyesületének anyagai az elektronikai iparról, köztük a hazai körülményekről, itt olvashatóak.

 

 

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok