fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Parfümallergia: egyre több anyagtól

| Tudatos Vásárló

Tizenhárom év alatt megháromszorozódott azoknak az illatanyagoknak száma, amelyek bizonyítottan allergiás bőrreakciókat váltanak ki. Bármiben ott lehetnek, ami illatos. Nem csak mesterséges anyagokról van szó.

Az illatanyagok természetes vagy mesterséges eredetűek lehetnek. Fontos összetevői a parfümöknek, az illatosított kozmetikumoknak vagy bárminek, ahol elvárás a friss illat kibocsátása, vagy az alapanyagok kellemetlen szagának elfedése. Az illatanyagok közül számos allergiát okoz.

 

Húszezernél is több illatanyag, sok allergiás

Egy illat (például egy parfüm) akár több száz különböző illatanyagot, összetevőt is tartalmazhat. A speciális, illatanyagokat tartalmazó adatbázisok (pl. ez) több mint 20 000 illatosításra használt vegyületről tudnak.

Európában az ekcémások 16%-a kifejezetten érzékeny az illatanyagokra, és becslések szerint az európaiak 1-3%-a kontakt allergiás ezekre.

 

Túlpörög az immunrendszer

Ha egy érzékeny ember bőre gyakran érintkezik allergén illatanyaggal, kontakt allergiás bőrgyulladás alakulhat ki. Ezt az immunrendszer aktivitásának egy életre szóló túlpörgése okozza. Allergia esetén az immunsejtek betolakodóként érzékelik az illatanyagokat. Az allergia jeleként kialakulhat bőrpír, illetve a bőr duzzadttá válhat, felhólyagosodhat. Ha a szervezet hosszabb távon érintkezik az allergén anyaggal, akkor hámlás és fájdalmas repedések jelenhetnek meg a bőrön.

 

Allergén illatanyagok sok bizonyíték alapján
Amyl cinnamal, Amylcinnamyl alcohol, Benzyl alcohol, Benzyl salicylate, Cinnamyl alcohol, Cinnamal, Citral, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Hydroxymethylpentyl-cyclohexenecarboxaldehyde, Isoeugenol
Allergén illatanyagok kevesebb bizonyíték alapján

Anisyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Citronellol, Farnesol, Hexyl cinnamaldehyde, Lilial, d-Limonene, Linalool, Methyl heptine carbonate, 3-Methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one

 

Az életminőséget is befolyásolja

Az illatanyagok okozta kontakt allergiás bőrgyulladás kialakulásának leggyakoribb oka a kozmetikumok használata. A tünetek legtöbbször az arcon, a hónaljnál vagy a kézen figyelhetőek meg. A tünetek annyira súlyosak is lehetnek, ami már az életminőség jelentős romlását, a munkaképesség csökkenését okozza. A parfümökben és kozmetikumokban használt illatanyagok a kontakt allergiás bőrgyulladás mellett bőrirritációt, csalánkiütést, pigmentképzési zavarokat vagy fényérzékenységet is okozhatnak.

 

 

 

 

 

 

 

13 év alatt megháromszorozódott a tuti allergének száma

Az EU kozmetikumokkal foglalkozó tudományos bizottságának (SCCNFP) 1999-es jelentése 26 olyan vegyületet nevesített, amelyek felhasználását mára jelölni kell a termékek címkéjén, hogy az allergiások kiszűrhessék ezeket. Azóta számos illatanyagról derült ki, hogy az érzékeny embereknél irritáló hatásúak lehetnek, a bizottság 2012-es jelenése már 82 biztos allergén anyagot azonosít. A 82-ből 28 természetes kivonat, tehát csupán azért, mert valami természetes, még nem veszélytelen.

 

 

 

 

Források: Green Facts, SCCNFP

Fotó: bleu celt, Flickr 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok