fbpx
Európai Bizottság, szigorú jogszabályt várunk az élelmiszerláncokra!

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Követelj velünk szigorú jogszabályt az élelmiszerláncokra!

A szupermarketekben és diszkontokban kapható élelmiszer nagy része emberi jogi jogsértések és környezetkárosítás árán jut el hozzánk. Amikor számon kérik őket, a nagy áruházláncok a beszállítóikra hárítják a felelősséget – és megtehetik. Vessünk véget a környezetpusztításnak és az emberi jogok megsértésének az élelmiszeriparban, legyenek a szupermarketek is felelősségre vonhatók az élelmiszertermelő munkások kizsákmányolásáért! Küldj velünk levelet Te is az Európai Bizottság tagjainak, támogasd egy új, szigorú európai szabályozás létrejöttét!

A szupermarketekben, élelmiszerdiszkontokban kapható élelmiszer nagy része emberi jogi jogsértések, környezetkárosítás és igazságtalanság árán jön létre. A ruhaiparban tapasztalható szomorú körülményekhez hasonlóan az élelmiszeriparban is megfigyelhető, hogy miközben az ellátási lánc végén álló szupermarket- és diszkont láncok környezettudatossággal és érzékenységgel fényezik magukat, nem beszélnek a beszállítóik által okozott emberi jogi jogsértésekről és a termelés okozta környezetkárosításról. A földeken és az élelmiszerfeldolgozó gyárakban dolgozó munkások munkakörülményeiért nem vonhatóak felelősségre.

Pedig élelmünk nagyrésze olyan ellátási láncokon keresztül jut el hozzánk, amelyben kizsákmányolják a kistermelőket, a munkásokat és különösen a nőket. Emellett az élelmiszertermelés, a jelenlegi formájában komolyan súlyosbítja az éghajlati válságot – a nemzetközi agráripar kihasználja a Földet.

Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért

Tiltakozunk a láthatatlan kizsákmányolás ellen

A Tudatos Vásárlók Egyesülete kilenc európai civil társadalmi szervezettel együtt 2021. október 9-én  kampányt indít:

közösen emeljük fel a hangunkat egy igazságos és fenntartható, klímabarát élelmiszertermelésért.

Szolidaritást vállalunk a munkavállalókkal, a kistermelőkkel és az emberi jogi aktivistákkal szerte világon, így a európai és magyar érintettekkel is. Kiállunk a tűrhetetlen munkakörülmények ellen.

Az olyan önkéntes átvilágítási szabályoknak, mint például a fenntartható pálmaolaj minősítés (RSPO) vagy a Rainforest Alliance vagy elégtelenek, vagy megvannak a maguk korlátai, és nem értek el jelentős haladást az emberi jogok és a környezet káros hatásokkal szembeni védelme és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosítása terén. Ezért 2020 márciusában az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta, hogy a Bizottság nyújtson be hivatalos javaslatot a vállalatok átvilágítást és elszámoltathatóságát szabályozó uniós irányelvre.

Az Uniónak jogilag kötelező érvényű minimumkövetelményeket kellene elfogadnia, amelyek értelmében a vállalkozások kötelesek azonosítani, értékelni, megelőzni, megszüntetni, mérsékelni, nyomon követni, közzétenni, számon kérni, kezelni és orvosolni az esetleges és/vagy valós emberi jogi, környezeti és kormányzási káros hatásokat értékláncukban. Erre a jogszabályra gyakran röviden mHREDD szabályozásként hivatkozunk (Mandatory Human Rights and Environmental Due Diligence).

Didier Reynders (Jogérvényesülés) és Thierry Breton (Belső piac) biztosok feladata az irányelvjavaslat kidolgozása. Věra Jourová, az Európai Bizottság Értékekért és átláthatóságért felelős alelnök szavának itt is rendkívüli súlya lesz a folyamatban.

Arra kérjük az Európai Bizottságnak ezt a három tagját, hogy a javaslat minél hamarabb kerüljön napirendre, és az irányelvbe építsék be a következő kulcsfontosságú elemeket:

 • Tartozzon az irányelv hatálya alá az adott vállalatok teljes tevékenysége, valamennyi alvállalkozója és összes üzleti partnere,
 • A cégek folyamatosan teljesen átláthatóan működjenek.
 • Mivel a nők jogai különösen érintettek, az irányelvnek nemek szerinti ajánlásokat kell tartalmaznia.
 • Legyen megállapítható a cégek polgári jogi felelőssége, legyenek az üzleti vállalkozások elszámoltathatóak a globális értékláncukban az emberi jogokra és a környezetre gyakorolt káros hatásokért.
 • Legyen mindennek súlyos következménye, és következetesen érvényesítsék a fenti kötelezettségeket.

Kampányolj velünk az élelmiszerláncok uniós, szigorú jogi szabályozásáért!

Írjunk együtt Reynders és Breton biztosoknak és Jourová alelnöknek. Mondjuk el nekik, hogy az emberi jogokat és a környezetet MOST kell megvédenünk az átvilágítással kapcsolatos szigorú jogszabályokkal!

NEM KÉSLEKEDHETÜNK TOVÁBB!

Ismerd meg, milyen történetek állnak az élelmiszereink mögött, és milyen „láthatatlan összetevőt tartalmaz” a tej, a zöldség, a tojás, a hús, a kávé, a narancs, a kakaó, a banán és a pálmaolaj.

Ez nem csak a fejlődő világról szól! A Tudatos Vásárlók több mint tíz éve támogatja a hazai kistermelőket, a közösségi gazdaságokat, 2016-ban mi számoltunk be a magyar almatermelők helyzetéről. Hisszük, hogy az új szabályozás – amely kiterjed minden olyan nagyvállalatra akiknek európai vagy az unión kívülő termelők szállítanak – az ő problémáikra is megoldást nyújt majd.

Ha többet akarsz tudni, böngész a témába vágó anyagaink között, ajánljuk figyelmedbe az Etikus kereskedelem témát és a #Fair Trade címkét itt a Tudatos Vásárlón.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ökokör háztartászöldítés ofofA kampány az Európai Unió pénzügyi támogatásával, #OurFood.OurFuture projekt keretében valósul meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás