fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Óceán Műanyag Projekt

| Kerekes Anna

Rengeteg szemét kerül évente a folyókba, tengerekbe, óceánokba. Ennek a szemétnek nagy része műanyag, ami több mint 1 millió élőlényre jelent veszélyt. A műanyagok felhalmozódnak a tengeri élőlények szervezetében, és így a táplálékláncon keresztül a mi szervezetünkbe is eljuthatnak.

Eddig az óceánokban 5 nagy szemétszigetet térképeztek fel, ezek nagysága folyamatosan nő, mert a tengeri áramlatok további hulladékot sodornak a szigetekhez. Becslések szerint a hulladék 20%-a a hajókról, 80%-a pedig a szél vagy a folyók által kerül az óceánba.

Mind az állatok védelme, mind az emberek egészsége miatt fontos lenne ennek a problémának a megoldása. Ennek felismerése után jött létre az Óceán Műanyag Projekt. A műanyagokat kihalásszák a tengerekből, óceánokból megelőzve, hogy az állatok szervezetébe jutva kárt tegyen bennük. 

Az ökológiai tisztítószereket gyártó ECOVER, a kihalászott műanyagból a környezetbarát mosogatószerei számára gyárt flakonokat. A flakon teljes egészében újrahasznosított műanyagból készül, aminek 10%-át az óceánokból kihalászott műanyag adja, a maradék, pedig más forrásból származó műanyagok újrahasznosítása. Ezek az úgynevezett „Óceán flakonok”. 

A cég ezzel igyekszik felhívni a figyelmet az óceáni szemét problémájára, és remélik, hogy a befolyással bíró szervek és kormányok is hamarosan felfigyelnek a problémára és megpróbálnak tenni ellene. Jelenleg az ilyen műanyagok újrahasznosítása a legtöbb gyártó számára még túl nagy erőfeszítést igényel. Ezért további terveik között szerepel, hogy megkönnyítsék az óceáni műanyag eljuttatását a többi gyártóhoz, hogy minél többen tudják újrahasznosítani az óceáni szemetet. 

Forrás: Ecover

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok