fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Milyen állatot tartsunk a ház körül?

| Tudatos Vásárló

Egyre többen belevágnak a haszonállat-tartásba talán valamilyen kedves gyerekkori emlék hatására. Viszont sajnos sokszor hiányzik a kellő tapasztalat és a tervezés. Íme néhány szempont, amit érdemes átgondolni mielőtt állatot veszünk, hiszen nem kis felelősségről van szó.

Az állat kiválasztásánál gyakran csak a romantikus elképzelések döntenek, nem a megfontoltság, ezért aztán gyakran a lóra esik a választás 

Sok nehézségtől és felesleges kiadástól kímélnénk meg magunkat, ha kicsit jobban körüljárnánk a témát. Próbálkozzunk először kicsiben.

A tyúkon vagy nyúlon ugyan nem lehet lovagolni, de arra kiválóan alkalmasak, hogy megtanuljunk a haszonállatokkal bánni, szembesüljünk olyan dolgokkal, mint takarmányigény, megfelelő tartási körülmények, állategészségügy, valamint a rendszeres, sőt mi több: folyamatos törődés, lekötöttség. Ha a tyúk vagy a nyúl ellátását is csak zökkenőkkel tudjuk végezni, vagy meghiúsul a családi nyaralás, mert egyik szomszéd sem vállalja el arra a hétre az etetést, itatást, akkor még egyszerűbb a „hátra arc”. A kistestű állatokat elajándékozni könnyebb.

Viszont ha a lótartás torkollik ilyen nehézségekbe, akkor abból a helyzetből már nem egyszerű kihátrálni sem anyagilag, sem erkölcsileg. 

Tipp: Az állattartás nagyrészt a szabad természethez köt minket. Nem csak az ideális körülményekre, hanem a nehezebb (csapadékos, fagyos, hamar sötétedő) őszi és téli időszakokra is fel kell készülnünk.

A ház körül tartandó állatok faját és fajtáját – a hely adottságai mellett  a tenyésztő célja, rátermettsége, anyagi háttere és a rendelkezésre álló szabadideje határozzák meg. Bármilyen állatot választunk, először is tisztában kell lennünk azzal, hogy

  • mekkora létszámot tudunk eltartani,
  • elegendő-e a férőhely, a legelőterület, a takarmánybázis,
  • de ugyanilyen fontos, hogy a keletkező trágyával tudunk-e bármit kezdeni.

Nehezíti a helyzetünket, hogy nem mindig lehet a fölös állatlétszámtól értékén megszabadulni.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: agroinform.com 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok