fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Milliárdos uniós büntetések szén-dioxid kibocsátás miatt

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Milliárdos nagyságrendű büntetéseket kell majd kifizetniük az európai autóipari cégeknek a klímavédelmi megállapodás megsértése esetén 2012 után.

A Financial Times Deutschland az uniós bizottság belső anyagaira hivatkozva közölte, hogy a gyártóknak évente 4-13 milliárd euró közötti büntetéssel kell majd számolniuk a szén-dioxid kibocsátására vonatkozó újabb küszöbök túllépése miatt. A lap szerint Stavros Dimas, az EU környezetvédelmi biztosa erről szóló javaslatot terjesztett elő.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is úgy tudja, hogy a bizottság belső tanulmánya szerint az autógyártóknak már egy átlagos 2-3 grammnyi többlet szén-dioxid kibocsátása esetén is több milliárd eurós büntetést kell fizetniük. A bizottsági tanulmány abból indul ki, hogy a büntetés minden többlet grammnyi szennyezés kibocsátása esetén eladott autónként 95 euróra fog rúgni. Amennyiben a gyártók 10 grammal múlják felül a megengedett határértéket, a büntetés összességében 12,5 milliárd eurót tehet ki egy évben. Ez a bizottság kalkulációi szerint a járműipari cégek nyereségének háromnegyedét tenné ki.

A FAZ szerint a bizottság nem azonnal róna ki a büntetéseket a szigorúbb szén-dioxid kibocsátási határértékek 2012-ben történő bevezetésekor, hanem csak fokozatosan. Először 2015-ben lépnének érvénybe a nagyobb büntetések. A bizottsági elképzelés szerint a cégeknek módjukban állna egy magasabb szennyezőanyag kibocsátású modelljüket egy alacsonyabb kibocsátásúval kompenzálni, sőt a gyártók egymással is kooperálhatnának e téren.

Az uniós tagországok tavaszi csúcstalálkozójukon állapodtak meg abban, hogy az üvegházhatás csökkentése érdekében az új autók esetében 2012-ig a megengedett szén-dioxid kibocsátást kilométerenként 130 grammra szállítják le. A bizottság a következő hetekben hozzá nyilvánosságra a tervet.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok