fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Megnéztük, érdemes-e robotporszívót venni

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Jól hangzik, hogy egy robot végzi el helyettünk a porszívózást miközben mi mással foglalkozunk, de több szempontot is mérlegelni kell, ha nem csak egy drága távirányítós macskasétáltatót szeretnénk a lakásba. 46 különböző hazai boltokban, webshopban kapható robotporszívót teszteltünk. Vizsgáltuk, melyik milyen jól távolítja el a morzsát, a port a szöszöket a keménypadlóról és a szőnyegről.

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod.

A robotporszívók előnye, hogy megspórolják számunkra a porszívózási időt, így mire hazaérünk, kitakarított lakás vár. Ezt akár egyszeri programozással vagy távolról egy okostelefon appal is elintézhetjük. Ezért a jól hangzó szolgáltatásért sokan hajlandóak a zsebünkbe nyúlni, és akár több százezer forintot is kiadni.

Azt teszteltük, hogy az egyes márkák termékei mennyire jól birkóznak meg az akadályokkal, jól szívják-e a port, a morzsát, hogyan teljesítenek a padlón és a szőnyegen.

A rossz hír az, hogy mindez tökéletesen csak az olyan minimalista lakásokban sikerül, ahol nincs (sok) szőnyeg, magas ajtóküszöb, feltornyozott könyvkupacok, dísztárgyak, se szétszórt ruhák és játékok a földön. Ha viszont van, akkor könnyen ott találjuk magunkat, hogy fél napot a cuccok elpakolásával töltünk, mielőtt útnak indítjuk a robotporszívót. Vagy mire hazaérünk, csak félig van kitakarítva a lakás, cserébe viszont kibogozhatjuk a drótokba beakadt, fotel mögé beszorult porszívót, majd folytathatjuk a kézi porszívózást.

Padlón jók, csak szőnyeg ne legyen

A jobb robotporszívók a keménypadlón teljesítményben felveszik a versenyt a „hagyományos” vezetékes társaikkal. A padlócsempéről, parkettáról akár a por, morzsa vagy a szálak, szöszök 75-90%-át is eltávolítják. Szőnyegen viszont nem teljesítenek ilyen jól, ott nem ússzuk meg a kézi porszívózást.

16 márka különböző készülékét vizsgáltuk, köztük több ismert nagy márkát is, mint például az Ariet, DirtDevil, Ecovacs, Irobot, Rowenta, Samsung, Xiaomi.

A tesztben szereplő 46 készülékből mindössze 3 érte el a közepes szintet, a többi még ennél is rosszabbul teljesített: a padló réseinél és a szőnyegen nehezen birkóztak meg a por eltávolításával. A tesztelt készülékek közül még a szőnyeget legjobban kitakarító porszívó is csak a por harmadát távolította el a szőnyegből és a résekből. Ebben az ár sem volt meghatározó, mert volt olyan 250 ezer, de 400 ezer forintos készülék is, amelyik gyengébben teljesített, mint egy 50 ezer forintos.

Kikerülik-e az akadályokat?

A teszt során azt is vizsgáltuk, hogyan tájékozódik a készülék valós élethelyzetben, vagyis egy szobában: időben érzékeli-e a bútorokat, ki tudja-e kerülni a drótokat, a függönyt vagy esetleg beakad a kanapé alá.

Ebben a tekintetben jobb lett az eredmény, a robotporszívók jelentős része jól navigál a lakásban, kikerüli a drótokat, átmegy a magasabb bútorok alatt.

Mit tudnak a legjobbak?

Az összesített lista élén végzett termékek viszonylag jól navigálnak egy helységben, érzékelik a bútorokat, függönyt, drótokat és nem akadnak bele a tereptárgyakba, továbbá a többihez képest jobban eltávolítják a morzsát és szálakat, szöszöket a keménypadlóról és a szőnyegből, a porszívással viszont ezek is hadilábon állnak. Cserébe az akkumulátoruk üzemideje 1-1,5 óra, vagyis egy kisebb lakást ki tudnak takarítani egy töltéssel. Áruk elég változó, 50 ezer forinttól 250 ezerig terjed.

A részletes teszteredményt itt nézheted meg >>>

Azt javasoljuk, mielőtt ilyen beruházásba vágnál, nézz végig a lakáson olyan szemmel is, hogy az mennyire könnyű terep egy robotporszívónak. Ha sok a zug, sok a szőnyeg, vannak magas küszöbök, sok olyan tárgy, amit nem tudunk, vagy nem akarunk minden porszívózás előtt elpakolni, lehet, hogy érdemes másfajta segítségben gondolkodni. Vagy legalábbis abban a tudatban vegyük meg, hogy a robotporszívó nem fog teljes mértékben tehermentesíteni minket, szükség lesz „utó” kézi porszívózásra is.

Képek: pixabay.com
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok