fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A lusta kertészek trükkje

| Tudatos Vásárló

Talajtakarással kevesebbet kell öntözni és gyomlálni a kertet, és nem utolsó sorban nem okoz gondot, hogy hol tároljuk a nyesedéket, vágott füvet és a komposztot. Igazán kényelmes és természetbarát megoldás.  

Hasonlítsuk össze az erdők talaját az általunk művelt talajokkal. Azt vesszük észre, hogy ez utóbbi sokkal tömörebb, kötöttebb, mint az erdőben lévő. Mi ennek az oka? Az, hogy a talajfelszín mindig fedett: élő és elhalt lágyszárú növényekkel, lehullott falevelekkel. Az így letakart talaj egészen más, mint fedetlen társa.

 

– A talajt nem éri közvetlen napfény és szél, ezért nem szárad ki.

– Nem veri az eső, nem járják nehéz gépekkel, ezért a felszínen és a mélyebb rétegekben is megmarad a morzsás szerkezet.

– A csapadék a talajba szivárog, nem folyik el (nem lép fel talajerózió), de nem is áll meg a talaj felszínén (nincs belvízkár).

– A kiegyenlített mikroklimatikus körülmények és a rengeteg táplálék miatt intenzív a talajélet: talajlakó élőlények milliárdjai tudnak megtelepedni és állandóan lazítják, keverik a talajt.

– A vastag talajtakarás elpusztítja a letakart gyomokat, megakadályozza újabb gyomok tömeges megjelenését. Mindig lesz néhány erőteljesebb gyomfaj (pl.: szulákfajok, tarackbúza, aszat, csalán, bojtorján, stb.), amelyik a talajtakaráson áthatol, de kézi erővel könnyedén (gyökerestől!) kihúzhatjuk, mivel laza a talajszerkezet. A talajtakarás felszínére dobva hagyhatjuk elszáradni.

– A jó humuszellátottság miatt termékeny lesz a talaj.   A kisebb párolgási veszteség miatt csak nagy szárazságok idején kell öntözni.

 

További infó a talajtakarásról: Gyulai Iván – Talajtakarás mesterfokon

Hordjunk a kertnek kiszemelt gazos talajfelszínre vagy a letermett kiskertbe bőséges szerves anyagot (szalma, széna, forgács, fűnyesedék, stb.) és terítsük el egyenletesen. Pár hét alatt már jelentős változást tapasztalhatunk. A vetést vagy palántázást a talajtakarást félrehúzva tudjuk elvégezni, majd a szerves anyag apróbb részével, esetleg érettebb komposzttal ezt a felszínt is takarjuk vissza.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: http://drgulyas.hu 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok