fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Lehet etikus mobilod!

| Domokos Kata

A legmenőbb okostelefon árának a feléért már lehet olyan mobilod, amelynek előállításához nem tapad vér és kisebb az ökolábnyoma. Csinos is. Bemutatjuk a Fairphone-t.

Egy éve még az első ötezer megrendelésért szurkoltak, hogy megindulhasson a gyártás, mára a 23 ezredik eladás körül járnak. A világ első etikus szempontok alapján gyártott mobiltelefonja amellett, hogy a fair trade szellemében készül és környezetbarát, minden szempontból versenyképes is.

Fairphone mint vállalkozás négy éve egy fair trade projektként indult. Az ötletgazdák fel akarták hívni a figyelmet az információs technológiában alkalmazott ásványok kitermelésének háborúgeneráló szerepére a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ebből nőtte ki magát 2013-ra az a vállalkozás, amelynek a világ első méltányos mobilját köszönhetjük.

 

Etikus és átlátható

A Fairphone amszterdami központjában dolgozó fiatal csapat igyekszik etikussá és átláthatóvá tenni a készülék mögött álló gyártási folyamatot.

A mobiltelefonok gyártásához mintegy 40 féle bányászott nyersanyag (fém, ásvány) szükséges. A bányákban veszélyes körülmények között, alacsony bérért dolgoztatnak, nem ritka a gyermekmunka, a bevételt pedig jellemzően katonai csoportok zsebelik be, ami tovább tüzeli a helyi háborús konfliktusokat. A Fairphone-ban használt ón és tantál ezzel szemben olyan kongói bányákból származik, ahol a bányászok tisztességes fizetést kapnak, biztonságosak a munkakörülmények, a haszon helyi vállalkozásoknál marad, és a kitermelés a lehető legkevésbé károsítja a környezetet.

A Fairphone gyártási folyamata is etikus és átlátható. A honlapon bárki tájékozódhat arról, hogy a gyártás különböző szakaszai mely kínai vagy európai városban zajlanak. A megfelelő munkakörülmények mellett a vállalat ösztönzi a munkavállalókat a céges döntésekben való részvételre.

A tervezés során fontos volt a felhasznált energia és a keletkező hulladék minimalizálása a gyártás, a szállítás, illetve a készülék teljes életciklusa során. Ezért a Fairphone a lehetőséghez mérten újrahasznosított alapanyagokból készül.

 

Környezetbarát

Zöld tények a mobiltelefonokról 
A Greenpeace jelentése szerint 2013-ban világszerte 1,8 milliárd új mobiltelefont értékesítettek. 
A világ éves elektronikus hulladékmennyiségének 11 százalékát a mobiltelefonok teszik ki.
A nagy mobilgyártók egy része egyre kisebb mértékben használ a gyártáskor az egészségre veszélyes nyersanyagokat, például PVC-t és brómtartalmú égésgátló anyagokat (BFR). E téren 2014-ben a Nokia (ez évtől a Nokia telefongyártó részlegét átvevő Microsoft), a Sony Mobile Communications (korábban Sony Ericson) és az Apple vezet.
Egy millió újrahasznosított mobiltelefonból 17 tonna réz, 350 kg ezüst, 34 kg arany, 15 kg palládium nyerhető.
 A Fairphone-nak nincs felesleges csomagolása. A készülék kis kartondobozban érkezik, s mivel esetleg már van otthon, nem jön vele automatikusan telefontöltő, sem fülhallgató.

A tervezők kifejezetten törekedtek arra, hogy a Fairphone készülékek sokáig használhatók legyenek, és arra ösztönzik a vásárlókat, hogy csak akkor cseréljék le készüléküket, ha már használhatatlan. Meghibásodás esetén pótalkatrészeket rendelhetünk (például cserélhető az akkumulátor), a javításhoz is adnak segítséget, a Fairphone tehát javítható. A használt készüléket visszaveszik, gondoskodnak biztonságos gyűjtéséről, újrahasznosításáról. A hulladékkezelés és az újrahasznosítás során is ügyelnek a dolgozók és a környezet védelmére.

És hogy mindezek után még mit tud a Fairphone? 4.2-es Android operációs rendszer, 4,3”-es qHD kijelző, 1,2 GHz-es négymagos processzor, 1 GB RAM + 16 GB ROM, ami microSD kártyával tovább bővíthető. Elején 1,3 MP-es, hátoldalán 8 MP-es kamera. 2000 mAh-s akkumulátor. A készülék 310 Eurós árával a kategóriájában versenyképes a piacon.

 

Aki kedvet kapott hozzá, az a fairphone.com-on már rendelhet is, jelenleg az előrendelések második ütemét teljesítik. A vállalkozás igyekszik lépést tartani az igényekkel – 3000 telefont szállítanak ki hetente.

A szállítási folyamat is átlátható: a honlapon a megrendelők nyomon követhetik, a szerelés mely fázisában, a szállítás mely pontján jár saját készülékük.

 

Az elektronikai eszközök zöldüléséről bővebben a Greenpeace frissen kiadott Green Gadgets: Designing the Future című jelentésében olvashatjuk.

 

Fotó: Fairphone.com

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok