fbpx
légkondi teszt

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Legjobb légkondik, klímák. Tesztösszefoglaló

A mai energiaviszonyok közt már nemcsak nyáron érdekes, hogy van-e klíma a lakásunkban. Viszont nyáron érdemes alaposan utánajárni, hogy milyen légkondícionáló illik a lakóterünkbe ahhoz, hogy biztosan sor kerüljön a beszerelésre is még a téli fagyok beállta előtt. Nemzetközi szervezetekkel együttműködve 55, hazánkban is megvásárolható inverteres, oldalfali split klímaberendezést teszteltünk. Az eredmények segíthetnek tudatos döntést hozni vásárlás előtt, mert így nem csak márkanevek és árak, hanem valós teljesítmények alapján választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb darabot.

A légkondícionálók, klímaberendezések teljesítményét több szempont alapján vizsgáltuk és pontoztuk:

 • hűtési és párátlanító hatékonyság
 • fűtési hatékonyság
 • egyéb sokoldalú használati lehetőséget biztosító funkciók, mint a szellőztetés, energiatakarékos üzemmód, okostelefonos távvezérlés
 • zajszint
 • kezelhetőség és karbantartás egyszerűsége
 • felhasználói élmény
 • milyen gyorsan tudják biztosítani a kívánt hőmérsékletet különböző körülmények között
 • a használati utasítás érthetősége
 • készenléti energiafogyasztás
 • párátlanítás hatékonysága
 • ár: a termékek mellett az árak is szerepelnek, amelyek a hazai webáruházak árainak átlagát jelzik a publikálás időpontjában.

Az összes eredményt ingyenesen itt éred el!

Mielőtt megvesszük, ezt érdemes átgondolnunk

Mielőtt klímát szereltetünk otthonunkba, érdemes átgondolnunk, hogy otthonunk megfelelő energiagazdálkodásának biztosítása érdekében megtettük-e az egyéb szükséges lépéseket a lakás klimatizálására.

 1. Van-e vagy megoldható-e a homlokzat- vagy tetőszigetelés, ami télen és nyáron is jól jön.
 2. Árnyékoló, redőny vagy roló felszerelése az ablakokra, erkélyre.
 3. Átgondolt szellőztetési rend kialakítása.

Ezek azért fontosak, mert a hűtő-fűtő légkondicionáló berendezésünk csak egy energiapazarló készülék lesz, alacsony hatékonysággal, ha az általa megtermelt hűs vagy éppen meleg levegő szabadon távozik a rossz szigetelés miatt, netán nyáron az árnyékolástól eltekintünk, így a készüléknek az üvegházként melegedő lakásunk hűtésével kell küzdenie a folyamatosan beömlő napsugarak ellen.

Ha mindent megtettünk és úgy érezzük, nincs más megoldás, és jöjjön a klíma, akkor érdemes megnézni a legfrissebb teszteredményeket.

A tesztelt inverteres klímák a régebbi hagyományos típusú klímákhoz képest sokkal hatékonyabb hőgazdálkodást és energiafogyasztást tudnak biztosítani. A bennük található inverter ugyanis egy olyan elektromos eszköz, amelynek a legfőbb feladata a kompresszorának a fordulatszámát a kívánt hűtési vagy fűtési hő terheléshez igazítani.

Működésének minden pillanatában éppen akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a körülmények megkívánnak, nem pedig egy beállított fix teljesítményen, ha indokolt, ha nem.

Eredmények

13 márka termékeit teszteltük – Bosch, Daikin, Fujitsu, Gree, Hitachi, LG, Midea, Mitsubishi Electric, Panasonic, Samsung, Toshiba, Vivax.

Jó hír, hogy az 55 készülékből 27 végzett átlagos vagy jobb, tehát összesítésben minimum 60%-os eredménnyel. Itt meg kell említsük azt is, hogy 80% feletti eredményt viszont egy termék sem ért el.

Holtversenyben a két legjobb termék egy LG és egy Mitsubishi légkondi lett 79%-os értékeléssel. Egy márkán belül is lehetnek nagyobb különbségek, s nem feltétlen árban, inkább teljesítményben. A Mitsubishi Electric MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE terméke például már nem végzett az élmezőnyben, átlagos, 62%-os eredményt ért el.

Ne felejtsük el, hogy a légkondikat használhatjuk fűtésre is, jó alternatívái lehetnek a gázzal való fűtésnek. Ha esetleg napelemes rendszerünk is van otthon, akkor pláne. A tesztben a termékek fűtési hatékonyságát vizsgálták különböző külső időjárási viszonyok szimulálásával is, így a tesztből részletesen tájékozódhatunk a különböző termékek fűtési  hatékonyságáról. Minden termék fűtési hatásfoka (COP értéke) szerepel a termék adatlapján. Ez az érték azt mutatja, hogy a készülék 1kW elektromos energiából hány kW hőt termel. Klímák esetében ez az érték sokszor többszörös, vagyis igen hatékonyan használják fel az energiát. Ezek a teszteredmények is segíthetik a döntésünket, ha nem csak a hűtési, de a fűtési funkcióját is szeretnénk majd használni a terméknek.

Az összes eredményt ingyenesen itt éred el!

A termékek zajszintje egy következő tényező, ami fontos lehet, hiszen akár órákon át is működtetjük őket. A tesztelés során értékeltük a beltéri és kültéri egységeket is. A csendes működés tekintetében több LG, Samsung és Mitsubishi légkondi is a legjobb eredményt elértek közé került. A legkiemelkedőbb e tekintetben a Samsung AR09TXEAAWKN/AR09TXEAAWKX terméke lett. Arra érdemes csak figyelni az esetében, hogy egy nagyon jól hűtő, viszont a tsztelés szerint kevésbé jól fűtő termékről van szó.

Mennyibe kerül egy jó légkondi?

De találunk Samsung terméket akár az összesített lista alján is. A Samsung AR12TXHQASIN/AR12TXHQASIX éppen, hogy csak elhűtöget, elfűtöget és összesítésben mindössze 46%-os értékelést sikerült összegyűjtenie teljesítményével. Csupán márka alapján döntenünk éppen ezért nem érdemes. S ár alapján se. A legdrágább tesztelt termék egy Toshiba, mely 834 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Ugyan szép, 68%-os eredményt ért el összesítésben, de ugyanilyen vagy jobb eredménnyel végzett még több más termék is, melyek mind kedvezőbb áron érhetőek el, a legolcsóbb 383 000 Ft-os átlagáron.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

Miért érdemes fizetni a teszteredményekért?

A Tudatos Vásárlók Terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sok pénzbe kerül az elkészítésük.

Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezért az értékeléseik inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.

Egy nemzetközi fogyasztóvédő hálózat tagjaként a mi tesztjeinket európai és amerikai laboratóriumokban szakértők készítik. Ez a hálózat teszi lehetővé, hogy ebben a tesztben 25 millió Ft összértékű, anonim módon vásárolt légkondit vizsgáltunk.

Az összes eredményt ingyenesen itt éred el!

A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás