fbpx
egységes töltők szabályozás

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Jön az egységes közös töltő az elektronikus eszközökhöz

A mobiltelefon-töltők és más akkumulátoros elektronikus eszközök töltőinek egységesítéséről szóló uniós rendeletmódosítást október 24-én fogadta el az Európai Tanács. Az új szabályozással nemcsak a fogyasztók élete egyszerűsödik, de az elektronikus hulladékmennyiség is csökkenni fog: a becslések szerint évi 250 millió eurót és ezer tonna elektronikus hulladékot spórolhatunk meg.

A telefonok, tabletek és laptopok mellett ma már egyre gyakoribb a bluetoothról működő, tölthető fejhallgató, egér és billentyűzet is, a vezeték nélküli eszközök száma pedig várhatóan csak nőni fog. Ezen eszközök akkumulátorait rendszeresen tölteni kell. Vásárláskor szinte mindegyik mellé csomagolnak egy hálózati töltőt, vagy legalább egy USB-kábelt. Ezek nagy része egymással kompatibilis, de még mindig többféle szabvány van forgalomban.

Mindezek miatt minden egyes európai háztartásban legalább 3 különféle töltő van.

2009-ben a gyártók már tettek egy nagy, önkéntes lépést ebbe az irányba: akkor a forgalomban levő mobiltelefon-töltők száma 30-ról 3 típusra csökkent. De a piac még a mai napig széttagolt: a fogyasztók 38 százaléka számolt be arról, hogy okozott már gondot a nem kompatibilis töltő.

Ezen segít az Európai Tanács október 24-én elfogadott jogszabálymódosítása a mobiltelefon-töltők és más akkumulátoros elektronikus eszközök töltőinek egységesítéséről. A döntés nemcsak a fogyasztók kényelmét, de az elektronikus hulladékmennyiség csökkentését is szolgálja.

A felhasználók unió-szerte évente 2,4 milliárd eurót költenek elektromos töltőkre, ugyanezek a leselejtezett eszközök pedig évi 11 ezer tonna elektronikus hulladékot termelnek. Az új uniós szabályozás célja, hogy a leggyakrabban használt akkumulátoros eszközeinket egységesen a legkorszerűbb, USB-C típusú töltőkkel használhassuk.

A szabványosítás a következő készülékeket érinti:

 • mobiltelefonok
 • tabletek
 • e-könyv-olvasók
 • fényképezőgépek
 • vezeték nélküli fejhallgatók, fülhallgatók,
 • party hangszórók, hordozható navigációs rendszerek
 • vezeték nélküli egerek és billentyűzetek
 • játékkonzolok

Emellett a szabályozás a laptopokra is ki fog terjedni az életbelépése után 40 hónappal.

Elválhat egymástól az eszközök és a töltők kereskedelme

Az új uniós szándék szerint ezzel elválhat egymástól az eszközök és a töltők kereskedelme. Az USB-C szabványú töltők elterjedésével ugyanis szükségtelenné válik minden eszköz mellé töltőt csomagolni.

Egy felmérés szerint három otthon tartott töltőből csak kettőt használunk.

A tervek szerint egy piktogram jelöli majd a csomagoláson, hogy egy-egy készülék tartalmaz-e töltőt vagy sem. Ha a gyors töltést és adatátvitelt biztosító USB-C szabvány egységessé válik, azzal uniós becslések szerint évi 250 millió eurót és ezer tonna elektronikus hulladékot spórolhatunk meg.

Az egységesítést célzó folyamat tavaly ősszel indult az Európai Bizottság javaslata nyomán. A jogi folyamat a „A rádióberendezések forgalmazására vonatkozó tagállami jogszabályok harmonizációjáról szóló 2014/53/EU irányelv” módosításának jóváhagyásával október 24-én végleg lezárult. A tárgyalási folyamatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vett.

A rendeletmódosítás húsz nappal azután lép majd életbe, hogy az Európai Parlament és a Tanács elnöke is aláírta azt és kihirdették az Európai Unió Hivatalos Lapjában – írja az NMHH közleményében.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás