fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Jön az egységes közös töltő az elektronikus eszközökhöz

egységes töltők szabályozás

A mobiltelefon-töltők és más akkumulátoros elektronikus eszközök töltőinek egységesítéséről szóló uniós rendeletmódosítást október 24-én fogadta el az Európai Tanács. Az új szabályozással nemcsak a fogyasztók élete egyszerűsödik, de az elektronikus hulladékmennyiség is csökkenni fog: a becslések szerint évi 250 millió eurót és ezer tonna elektronikus hulladékot spórolhatunk meg.

A telefonok, tabletek és laptopok mellett ma már egyre gyakoribb a bluetoothról működő, tölthető fejhallgató, egér és billentyűzet is, a vezeték nélküli eszközök száma pedig várhatóan csak nőni fog. Ezen eszközök akkumulátorait rendszeresen tölteni kell. Vásárláskor szinte mindegyik mellé csomagolnak egy hálózati töltőt, vagy legalább egy USB-kábelt. Ezek nagy része egymással kompatibilis, de még mindig többféle szabvány van forgalomban.

Mindezek miatt minden egyes európai háztartásban legalább 3 különféle töltő van.

2009-ben a gyártók már tettek egy nagy, önkéntes lépést ebbe az irányba: akkor a forgalomban levő mobiltelefon-töltők száma 30-ról 3 típusra csökkent. De a piac még a mai napig széttagolt: a fogyasztók 38 százaléka számolt be arról, hogy okozott már gondot a nem kompatibilis töltő.

Ezen segít az Európai Tanács október 24-én elfogadott jogszabálymódosítása a mobiltelefon-töltők és más akkumulátoros elektronikus eszközök töltőinek egységesítéséről. A döntés nemcsak a fogyasztók kényelmét, de az elektronikus hulladékmennyiség csökkentését is szolgálja.

A felhasználók unió-szerte évente 2,4 milliárd eurót költenek elektromos töltőkre, ugyanezek a leselejtezett eszközök pedig évi 11 ezer tonna elektronikus hulladékot termelnek. Az új uniós szabályozás célja, hogy a leggyakrabban használt akkumulátoros eszközeinket egységesen a legkorszerűbb, USB-C típusú töltőkkel használhassuk.

A szabványosítás a következő készülékeket érinti:

 • mobiltelefonok
 • tabletek
 • e-könyv-olvasók
 • fényképezőgépek
 • vezeték nélküli fejhallgatók, fülhallgatók,
 • party hangszórók, hordozható navigációs rendszerek
 • vezeték nélküli egerek és billentyűzetek
 • játékkonzolok

Emellett a szabályozás a laptopokra is ki fog terjedni az életbelépése után 40 hónappal.

Elválhat egymástól az eszközök és a töltők kereskedelme

Az új uniós szándék szerint ezzel elválhat egymástól az eszközök és a töltők kereskedelme. Az USB-C szabványú töltők elterjedésével ugyanis szükségtelenné válik minden eszköz mellé töltőt csomagolni.

Egy felmérés szerint három otthon tartott töltőből csak kettőt használunk.

A tervek szerint egy piktogram jelöli majd a csomagoláson, hogy egy-egy készülék tartalmaz-e töltőt vagy sem. Ha a gyors töltést és adatátvitelt biztosító USB-C szabvány egységessé válik, azzal uniós becslések szerint évi 250 millió eurót és ezer tonna elektronikus hulladékot spórolhatunk meg.

Az egységesítést célzó folyamat tavaly ősszel indult az Európai Bizottság javaslata nyomán. A jogi folyamat a „A rádióberendezések forgalmazására vonatkozó tagállami jogszabályok harmonizációjáról szóló 2014/53/EU irányelv” módosításának jóváhagyásával október 24-én végleg lezárult. A tárgyalási folyamatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vett.

A rendeletmódosítás húsz nappal azután lép majd életbe, hogy az Európai Parlament és a Tanács elnöke is aláírta azt és kihirdették az Európai Unió Hivatalos Lapjában – írja az NMHH közleményében.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok