fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Készítsünk ivólevet házilag!

| Tudatos Vásárló

A gyümölcs- és zöldségleveknek, sőt a gyógynövényekből, gombákból készített leveknek, esszenciáknak egyre nagyobb a jelentősége. Tanácsok, tippek házi ivólé készítéshez. 

Az ivólékészítés a vitaminokban gazdag italok télre való elraktározásának ma már széles körben elterjedt és kedvelt fajtája. A legnagyobb jelentőséget általában a saját kertünkből származó gyümölcsnek, zöldségnek tulajdonítjuk. A frissen szedett gyümölcs kb. 80% vizet, valamint 20% szilárd és vízben oldható összetevőt tartalmaz. A gyümölcsök feldolgozásának szempontjából a vízben oldható összetevőknek, így a cukroknak, gyümölcssavaknak, fehérjéknek, cseranyagoknak, aromáknak és ásványi anyagoknak van jelentősége. 

Az egyes zöldség-, és gyümölcsfajok a felsoroltakból eltérő mennyiséget tartalmaznak, melyet még számos külső tényező is befolyásol (pl. termesztés helye, víz- és tápanyag-ellátottság, éghajlat).

A feldolgozáshoz csak a teljesen beérett gyümölcsöket szabad leszedni. Az éretlen gyümölcsnek nincs megfelelő aromatartalma, savanyú, gyenge ízű. A túlérett gyümölcs viszont nehezen préselhető és sok zavarosító anyagot tartalmaz. 

Minél frissebb a termés, annál jobb az aromája és a színe, és préseléskor nagyobb a lé kihozatal. Minden romlott, erjedt, penészes gyümölcsöt ki kell válogatni, ezek alkalmatlanok ivólékészítésre.

A zöldségfélékből és füvekből készített ivólevek is értékes tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, így fontosak egészségünk szempontjából. Ezek az ivólevek nem csak kitűnő italok, hanem remekül felhasználhatók levesek, szószok fűszerezésére és gazdagítására is.

 

Tipp: A levek pH-értéke kicsi (savasak), ezért ügyelni kell arra, hogy a zúzalék és a lé nem érintkezhet vassal. A feldolgozás során használt eszközök készülhetnek pl. üvegből, nemesacélból, élelmiszerekhez engedélyezett gumiból.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: dreamstime logoboom

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára