fbpx

| Tudatos Vásárló

Készítsünk ivólevet házilag!

A gyümölcs- és zöldségleveknek, sőt a gyógynövényekből, gombákból készített leveknek, esszenciáknak egyre nagyobb a jelentősége. Tanácsok, tippek házi ivólé készítéshez. 

Az ivólékészítés a vitaminokban gazdag italok télre való elraktározásának ma már széles körben elterjedt és kedvelt fajtája. A legnagyobb jelentőséget általában a saját kertünkből származó gyümölcsnek, zöldségnek tulajdonítjuk. A frissen szedett gyümölcs kb. 80% vizet, valamint 20% szilárd és vízben oldható összetevőt tartalmaz. A gyümölcsök feldolgozásának szempontjából a vízben oldható összetevőknek, így a cukroknak, gyümölcssavaknak, fehérjéknek, cseranyagoknak, aromáknak és ásványi anyagoknak van jelentősége. 

Az egyes zöldség-, és gyümölcsfajok a felsoroltakból eltérő mennyiséget tartalmaznak, melyet még számos külső tényező is befolyásol (pl. termesztés helye, víz- és tápanyag-ellátottság, éghajlat).

A feldolgozáshoz csak a teljesen beérett gyümölcsöket szabad leszedni. Az éretlen gyümölcsnek nincs megfelelő aromatartalma, savanyú, gyenge ízű. A túlérett gyümölcs viszont nehezen préselhető és sok zavarosító anyagot tartalmaz. 

Minél frissebb a termés, annál jobb az aromája és a színe, és préseléskor nagyobb a lé kihozatal. Minden romlott, erjedt, penészes gyümölcsöt ki kell válogatni, ezek alkalmatlanok ivólékészítésre.

A zöldségfélékből és füvekből készített ivólevek is értékes tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, így fontosak egészségünk szempontjából. Ezek az ivólevek nem csak kitűnő italok, hanem remekül felhasználhatók levesek, szószok fűszerezésére és gazdagítására is.

 

Tipp: A levek pH-értéke kicsi (savasak), ezért ügyelni kell arra, hogy a zúzalék és a lé nem érintkezhet vassal. A feldolgozás során használt eszközök készülhetnek pl. üvegből, nemesacélból, élelmiszerekhez engedélyezett gumiból.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: dreamstime logoboom

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás