fbpx
telefon roaming EU

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Javul a roaming július 1-jétől az Unióban

A július 1-jén hatályba lépő új uniós barangolási szabályoknak köszönhetően a fogyasztóknak két tekintetben is jobb szolgáltatást kell kapniuk a távközlési szolgáltatóktól, amikor egy másik uniós országba utaznak.

Eddig jellemző volt például, hogy a távközlési társaságok barangoláskor alacsonyabb sebességű hálózatra kapcsolták a fogyasztókat, mint amilyen sebességű hálózatot otthon kapnak. Július 1-jétől az új uniós szabályok értelmében ez nem lesz lehetséges, kivéve, ha a szolgáltató számára technikailag lehetetlen ugyanolyan minőségű szolgáltatást nyújtani.

A roamingdíjakra vonatkozó jelenlegi tilalom kiterjesztésén túl, amely a fogyasztók szemében az EU egyik legelismertebb sikere, az új szabályok nagyobb védelmet nyújtanak a fogyasztóknak arra az esetre is, ha véletlenül nem uniós mobil- vagy műholdas hálózatra csatlakoznak – például ha hajón vagy repülőn utaznak, vagy ha egy nem uniós országgal közös határ közelében tartózkodnak.

A roamingdíjak (ami a hálózaton kívüli percdíjakkal egyezik meg) megújítása nem kérdéses, mert a fogyasztók számára valódi sikert hozott. Elmúltak azok az idők, amikor a fogyasztók nem használták telefonjukat egy másik uniós országban, mert féltek a hazaérkezéskor felmerülő számlától.

Ezek az új szabályok további előrelépést jelentenek: nem fordulhat elő például, hogy a fogyasztók gyengébb minőségű szolgáltatást kapnak roaming alatt, mert a szolgáltató például 4G helyett 3G hálózatra helyezi őket. A fogyasztókat figyelmeztetni fogják a lehetséges magas költségekre is, ha nem uniós országgal közös határ közelében utaznak, vagy ha hajón vagy repülőn vannak, és telefonjuk nem uniós mobil- vagy műholdas hálózatra csatlakozik.

Következő lépés: az EU-n belüli tarifák rendezése

A jogszabály-frissítésben még mindig maradt egy megoldatlan kérdés, amellyel az EU-nak foglalkoznia kell: az EU-n belüli hívások költségei.

A fogyasztók még mindig aránytalanul magas díjakkal szembesülnek, ha egy másik uniós országban élő személyt hívnak vagy sms-t küldenek

– mutatott rá Ursula Pachl, az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) főigazgató-helyettese, hozzátéve: a fogyasztók még mindig borsos árakat fizetnek, ha otthonról hívnak fel valakit, aki egy másik uniós országban él. Az európai egységes piacon semmi sem indokolja ezeket az aránytalan költségeket. A fogyasztók által fizetett árnak jobban kellene igazodnia a belföldi hívások költségeihez, és tükröznie kellene a távközlési szolgáltatóknak az EU-n belüli hívások összekapcsolásának tényleges költségeit.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás