fbpx
szép kártya élelmiszer vásárlás

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Itt nézhetjük meg, hol lehet Szép-kártyával élelmiszert venni februártól

Bár a vendéglátósok nem örülnek annak, hogy februártól Szép-kártyával is lehet élelmiszert venni, a vásárlók egy részének azonban a lehetőség könnyítést jelenthet. Az még kérdés, hogy mely áruházláncok fogadják majd el a kártyát. A Spar és a CBA már jelezte, hogy boltjaikban februártól elfogadják a Szép-kártyás fizetést, de már most látszik, hogy rajtuk kívül még sok helyen lehet majd élni a lehetőséggel.

Masszív áremelkedéssel szembesül Magyarország, köztük minden vásárló. Elég csak arra gondolni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által mért éves infláció novemberben és decemberben is 7,4 százalékos volt, ami másfél évtizedes csúcsot jelent. Az áremelkedés pedig szinte minden területet érint, köztük az élelmiszereket is. Az inflációs adatok szerint az élelmiszerek ára éves szinten 8 százalékkal nőtt decemberben. A drágulás miatt a kormány élelmiszerárplafont rendelt el hét élelmiszernél – étolaj, cukor, csirkemell, csirkefarhát,  sertéscomb, 2,8 százalékos tartós tej, liszt -, ezeket a kereskedők kötelesek a tavaly októberi szinten adni februártól. 

Segíthet a Szép-kártya

Az élelmiszer-kiadások csökkentésében segíthet, hogy akiknek van Széchenyi Pihenő Kártyája (Szép-kártya), az azon lévő pénzből élelmiszerboltokban is vásárolhat. Erre egy a múlt év végén hozott jogszabály nyújt lehetőséget, korábban ezt nem lehetett megtenni a Szép-kártyásoknak. A kártyának három “zsebe” van, az egyikből vendéglátásra, a másikból élelmiszerre, a harmadikból szabadidős dolgokra lehet költeni. A múlt év végi jogszabályváltozás azonban lehetővé teszi az átjárhatóságot, azaz hiába van a vendéglátás zsebben adott összeg, nem muszáj azt étteremben elkölteni, élelmiszerre is lehet:

a SZÉP-kártya bármelyik zsebéből vásárolhatunk majd élelmiszert, a tervek szerint egyelőre február 1-étől május 31-éig.

A lehetőség persze egy dolog, az más kérdés, hogy az élelmiszerboltok élnek-e a lehetőséggel, azaz elfogadják-e a Szép-kártyát a vásárlóktól és létrehozzák az ehhez szükséges rendszert. Ezzel foglalkozott a 444.hu hírportál is, a cikk szerint nem biztos, hogy minden kereskedőnek érdemes bevezetnie a Szép-kártya elfogadására alkalmas rendszert. 

Emellett vannak, akik nem örülnek a lépésnek. Baldauf Csaba, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a Truizmus.com szakportálnak azt mondta: az ágazatot váratlanul érte a változtatás, amely kedvezőtlen hatással lehet rájuk. Közölte: “A járvány okozta gazdasági válság a turisztikai szektort sújtotta a legnagyobb mértékben és úgy tűnik, hogy a 2022-es év is a kilábalás éve lesz, emiatt aggasztó, hogy az eddig stabil bevételt jelentő SZÉP-kártya költések a rendelet miatt csökkenhetnek.” Ezzel arra utalt, hogy a Szép-kártyások a pénz egy részét nem vendéglátásra, hanem élelmiszer-vásárlásra fordítják. 

Hol lehet? 

Visszatérve a botlláncokra: a legnagyobb áruházláncok közé tartozó CBA és a Spar már jelezte, hogy elfogadják majd a Szép-kártyát, de rajtuk kívül még sok helyen lehet majd élni a lehetőséggel.

A Spar a 24.hu hírportál érdeklődésére a következőt mondta: a céljuk, hogy a teljes országos hálózatban, amely közel 600 üzletet jelent, elérhetővé tegyék a vevők számára a Szép-kártya-elfogadást. A CBA szerint jónak látják a lehetőséget és élni kívánnak vele. “Franchise-láncként a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások önállóan döntenek a kérdésben, de arra számítanak, hogy széles körű lesz az elfogadás a hálózatban” – tette hozzá a boltlánc.

Az még kérdés, hogy például a diszkontláncok közé tartozó Aldi és Lidl is beszáll-e. A 24-hu pedig korábban arról számolt be, hogy olvasóik szerint több boltban eddig is elfogadták a Szép-kártyát.

Egyelőre tehát nem egyértelmű, mely élelmiszerboltokban lehet két hét múlva, februártól Szép-kártyával élelmiszert vásárolni.

Annak, aki élni akar a lehetőséggel, vásárlás előtt érdemes ellenőriznie a Szép-kártya-kibocsátók elfogadóhely-keresőjében, hogy hova mehetnek. 

Az OTP keresője itt érhető el.

Az MKB Bank keresője itt érhető el.

A K&H Bank keresője pedig itt érhető el.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás