fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Így készül a Pufi Kuki

| Kaprinyák Szilvia

Bizonyára sokan emlékeznek gyerekkorunk kedvenc nasijára a Pufi Kuki-ra, ami nem más, mint extrudált kukoricapehely. A termék változó néven és néha egészen elképesztő ízesítéssel, de még mindig megtalálható a polcokon. Megnéztük, hogyan készül. . 

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszertudományi Kutatóintézet sajtónapján rengeteg élelmiszer került bemutatásra, amelyek még nem kaphatóak a boltok polcain, de már első hallásra is minimum érdekesnek tűnnek: fermentált zöldség alapú ital,  D-vitaminnal dúsított kenyér, bioaktív komponensekkel dúsított víz, csicsókából származó inulinnal dúsított lekvár. Néhány előállítási módját részletesebben is megismerhettük.

Íme így készül a Pufi Kuki.  

 

A képen a termék gyártását végző extruder látható. A folyamat egy hidrotermikus művelet, a lényeg, hogy nagy nyomás, illetve folyamatosan növekvő hőmérséklet alatt tartják a nyersanyagot, majd amikor kiér a levegőre, a vízgőz elpárolog és felpuffasztja azt.  

A termék elsősorban gabonákból készülhet, mint például rizs vagy kukorica dara. A búza túl kemény, szóját nem használnak. A folyamat során a keményítő feltáródik, könnyen emészthetővé válik.

Az intézet újítása, hogy törköllyel egészítik ki, így a hulladékhasznosítás és a rostanyagok felhasználása is előtérbe kerül. Íme a végeredmény:  almatörköllyel dúsított magas rosttartalmú kukorica extrudátum

Ízre, állagra, kinézetre teljesen olyan, mint a megszokott Kuki, csak az enyhe sós íz hiányzott.

 

Kép: Kaprinyák Szilvia, luden.blog

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok