fbpx

| Kaprinyák Szilvia

Így készül a Pufi Kuki

Bizonyára sokan emlékeznek gyerekkorunk kedvenc nasijára a Pufi Kuki-ra, ami nem más, mint extrudált kukoricapehely. A termék változó néven és néha egészen elképesztő ízesítéssel, de még mindig megtalálható a polcokon. Megnéztük, hogyan készül. . 

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszertudományi Kutatóintézet sajtónapján rengeteg élelmiszer került bemutatásra, amelyek még nem kaphatóak a boltok polcain, de már első hallásra is minimum érdekesnek tűnnek: fermentált zöldség alapú ital,  D-vitaminnal dúsított kenyér, bioaktív komponensekkel dúsított víz, csicsókából származó inulinnal dúsított lekvár. Néhány előállítási módját részletesebben is megismerhettük.

Íme így készül a Pufi Kuki.  

 

A képen a termék gyártását végző extruder látható. A folyamat egy hidrotermikus művelet, a lényeg, hogy nagy nyomás, illetve folyamatosan növekvő hőmérséklet alatt tartják a nyersanyagot, majd amikor kiér a levegőre, a vízgőz elpárolog és felpuffasztja azt.  

A termék elsősorban gabonákból készülhet, mint például rizs vagy kukorica dara. A búza túl kemény, szóját nem használnak. A folyamat során a keményítő feltáródik, könnyen emészthetővé válik.

Az intézet újítása, hogy törköllyel egészítik ki, így a hulladékhasznosítás és a rostanyagok felhasználása is előtérbe kerül. Íme a végeredmény:  almatörköllyel dúsított magas rosttartalmú kukorica extrudátum

Ízre, állagra, kinézetre teljesen olyan, mint a megszokott Kuki, csak az enyhe sós íz hiányzott.

 

Kép: Kaprinyák Szilvia, luden.blog

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás