fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hóvirág helyett ajándékozz egy mosolyt!

| A Környezetvédelmi Minisztérium Sajtóközleménye

Minden évben több millió hóvirág esik áldozatul a Valentin- és nőnapon szokásos virágcsokor ajándékozásnak. A gátlástalan “gyűjtőszenvedély” mára veszélybe sodorta a virág hazai állományát, és felkerült a védett növények listájára.

Pótolhatatlan természeti értékünk megóvása érdekében a környezetvédelmi tárca arra kér mindenkit, hogy hóvirág helyett inkább cserepes virággal, könyvvel vagy egy mosollyal ajándékozza meg szeretteit a közelgő ünnepeken.

A hóvirág hazánk közkedvelt és talán sokan nem tudják, de védett növénye. Gyakran még hófoltok között, február második felétől áprilisig virágzik. Élőhelyén sajnos azonban nem sokáig. Valentin-nap és nőnap környékén ugyanis leginkább az utcasarkon és az aluljáróban találkozhatunk vele, ahol fillérekért árusítják a nemzeti parkokban milliószámra leszakított csokrokat.

A legnagyobb piacnak számító Budapestre főként a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Zselicség védett területeiről érkeznek a kartondobozokban szállított hóvirágok, Miskolcon pedig a Bükki Nemzeti Parkban gyűjtött csokrokat kínálják.

Napjainkra a növény gyűjtése olyan méreteket öltött, amely már a hazai állomány létét veszélyezteti.

Gyakran ipari módszerekkel, több tucat napszámossal, gereblyével, földgyaluval esnek neki a virágnak, nem „csak” letépik azt, de még a föld alatti hagymát is eltávolítják. A módszeres és rendszeres irtás miatt a hóvirág állomány erősen megfogyatkozott, számos élőhelyén pedig eltűnőben van. További gond, hogy a gyűjtők a legszebb szálakat szakítják le, így csak a silányabbak érlelhetnek magot, ezzel a növény genetikai állománya is lassan, de biztosan romlik.

A gátlástalan kereskedelmi célú gyűjtés visszaszorítása érdekében a hóvirág 2005. augusztusában felkerült a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló hazai rendelet listájára. A növény természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint.

Annak érdekében, hogy a jövő generációi is megismerhessék a tavasz hírnökét, szeretteinket, barátainkat ne hóvirággal, hanem jóval tartósabb cserepes virággal, könyvvel vagy egy mosollyal ajándékozzuk meg a közelegő ünnepek alkalmából!

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok