fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogyan védekezzünk a rágcsálók ellen?

| Tudatos Vásárló

A rágcsálók  mind a háztartásokban, mind a gazdaságokban hatalmas kárt okoz. Rendkívül szapora és mindenhol jelenlévő állatok, az ellenük való védekezés hatalmas költségekkel jár világszerte. 

A rágcsálók (egerek, pockok, patkányok) károkozása nemcsak az elfogyasztott termények miatt jelentős, hanem mert beszennyezik az élelmiszereket ürülékükkel, vizeletükkel, ami veszélyes betegségek okozója is lehet. Ugyanakkor a csomagolóanyagok (zsákok, dobozok) szétrágása is jelentős veszteség. Védekezni ellenük többféle módon lehet.  

 

Inkább csapdával, mint méreggel

A megelőzés a legfontosabb: meg kell szüntetni az alkalmas búvóhelyeket, a táplálékhoz való hozzáférésüket, és akadályozni kell a bevándorlást, így nem tudnak olyan mértékben felszaporodni, hogy jelentős károkat okozzanak.

A mérgezett csalétek kihelyezése a legelterjedtebb módszer (általában véralvadásgátló hatású készítményeket alkalmaznak), de ennek több hátulütője is van:

  • egyrészt a véletlen fogyasztás veszélye (különösen gyermekeknél),
  • másrészt az eldugott helyeken elhullott állatok bomló tetemei bűzzel és fertőzésveszéllyel járnak,
  • harmadrészt a rágcsálók természetes ellenségei a baglyok, ragadozó madarak és menyétféle ragadozók szervezetébe kerülve azok pusztulását is okozhatja. Ez a módszer védett állatfajok (gyöngybagoly, erdei fülesbagoly, vörösvércse, menyét) állományának csökkenéséért is felelőssé tehető.
A csapdázási módokról itt olvashatsz 

Csapdázással elsősorban az egereket tudjuk gyéríteni (a gyanakvó természetű patkányokat nehezebben). A ragasztós csapdákat zárt térben, egerek elleni védekezésre használjuk. Nagy előnyük, hogy az elfogott egér nem a rejtekhelyén pusztul el. Az élvefogó csapdák használata ott célszerű, ahol irtószert nem alkalmazhatunk,. További előnyük, hogy többször felhasználhatók. 

 

Tipp: Az ultrahangos riasztók hatékonysága alacsony: az ultrahang a tárgyakon, falakon nem hatol át, kis távolságra terjed és a zavaró hangot a rágcsálók viszonylag hamar megszokják.

 
Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézi
 

Kép: dreamstime logoboom

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok