fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A Greenpeace kiperelte az adatokat: a határértékek több tízezerszeresét mérték mérgekből Garén

| Tudatos Vásárló

Hosszas pereskedés után a a Greenpeace hozzájutott az egyik legnagyobb hazai vegyiszennyezés adataihoz: kiderült, hogy a határértékek több tízezerszeresét mérték mérgező anyagokból a Baranya megyei Garén a volt Budapesti Vegyiművek egykori telephelyén. A hordókat már elszállították, de ott maradt 3000 tonnányi szennyezett talaj. A szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a hatóságoknak ilyen esetben azonnal intézkednie kelljen, és hogy fizessenek a szennyezők a mérgek eltakarításáért.

Magyarország egyik legsúlyosabb vegyi szennyezését tárta fel a Greenpeace Magyarország a Baranya megyei Garén, a volt Budapesti Vegyiművek egykori ottani telephelyén. 2017-ben a Greenpeace Magyarország beperelte a Baranya Megyei Kormányhivatalt, miután a hivatal kétszer is megtagadta a Budapesti Vegyiművek hidasi és garéi volt telephelyéről a közérdekű adatok kiadását.

A hatósági vizsgálatok dokumentumaiért a szervezetnek hosszan kellett pereskednie, míg végül kiderült, hogy a határértékek 28 erszeresét mérték mérgező anyagokból. A kiperelt adatok szerint 2015-ben a mérés során a határérték több mint 28 ezerszeresét találták a talajban halogénezett aromás szénhidrogénekből. A garéi telephelyről származó mérgek a levegőbe, talajba és a talajvízbe szivárogtak, veszélyeztetve a környezetet és a környéken élők egészségét. 

 

Garé

Az 1980-as években a BVM egykori hidasi gyártelepéről Garéra szállítottak mérgező vegyi anyagokat. Körülbelül 62 ezer darab 200 literes tetraklórbenzol-származékot tartalmazó vashordót helyeztek el a Garétól kb. 2 km-re fekvő lerakóban. A lerakó azonban eredetileg nem vegyipari hulladékoknak készült, hanem egy húsfeldolgozó vállalat és a pécsi bőrgyár hulladékának befogadására, így nem is volt alkalmas a Hidasról érkező vegyi anyagok tárolására.

A sérült vashordókból a tetraklórbenzol a levegőbe, a talajba és a talajvízbe szivárgott, veszélyeztetve a veszélyeshulladék-tárolótól 200 méterre folyó Bosta-patakot. 

Bár a hordókat azóta elszállították, a Garé melletti helyszínen ott maradt 3000 tonnányi szennyezett talaj. A Greenpeace nézete szerint mindenkinek joga van tudni, hogy milyen szennyezés található a környezetében, ezért az adatokat nyilvánosságra hozták.

garéi szennyezés adatait itt, a volt Budapesti Vegyiművek egy másik telephelye, a hidasi szennyezés adatait itt olvashatjuk.

A petíció aláírói követelik, hogy az ilyen esetekben állami beavatkozással sürgősen kezdjék meg a kármentesítést, és utólag érvényesítsék „a szennyező fizet” elvét.

A petíciót itt írhatod alá!


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Így tudsz hozzájárulni:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:      Magnet Bank
Számlaszám:   16200106-00108490-00000000
IBAN szám:    HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift:              HBWEHUHB

Köszönjük!


 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok