fbpx
EU taxonómia atom gáz szavazás

Nem kérünk a gáz és az atomenergia zöldre festéséből!

Két uniós bizottság már megvétózta, hamarosan az uniós parlamenti képviselőkön múlik, zöldnek  tekinthetők-e a nukleáris és gázipari befektetések. A Tudatos Vásárlók állásfoglalása szerint fontos, hogy júliusi ülésükön a képviselők megakadályozzák azt, hogy a fenntartható befektetések előmozdítását célzó keretek létrehozásáról szóló uniós rendelet (rövidebb nevén Taxonómia rendelet) a zöldre festés eszközévé váljon azzal, hogy a fosszilis gáz- és atomenergiát fenntarthatónak tekinti.

Az Európai Bizottság rendkívül ellentmondásos tervét, amely a gáz és az atomenergia fenntartható energiaforrásként való megjelölésére irányul, június 14-én két kulcsfontosságú parlamenti bizottság is elutasította. A Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON), valamint a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI) közös ülésükön utasította el a javaslatot: 76 képviselő ellene, 62 pedig mellette szavazott.

Amikor az Európai Bizottság javasolta a gáz és az atomenergia felvételét, azzal érvelt, a két energiaforrás átmeneti hídként használható fel, hogy az EU le tudjon szokni a szénről, és 2050-re elérje az éghajlat-semlegességet.

A bizottságok képviselői nyilatkozatukban így fogalmaztak: “elismerik az atomenergia és a fosszilis gáz szerepét a stabil energiaellátás biztosításában a fenntartható gazdaságra való áttérés során. Úgy vélik azonban, hogy a Bizottság rendeletében a felvételük támogatására javasolt technikai szűrési szabványok nem tartják tiszteletben a taxonómiai rendelet 3. cikkében meghatározott, a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységekre vonatkozó kritériumokat”.

Azt is kérték, hogy minden új vagy módosított felhatalmazáson alapuló jogi aktusról nyilvános konzultációt és hatásvizsgálatot folytassanak.

A kifogás július első hetében (július 4-7.) kerül a teljes plenáris ülés elé. Ha az európai parlamenti szavazás megismétli a bizottságok eredményét, akkor a Bizottság tervét hivatalosan is elvetik.

Franciaország támogatta a gáz és a nukleáris energia felvételét az uniós adórendszerbe. Németország, amely nagymértékben függ a földgáztól, ellenezte, hogy a nukleáris energia fenntarthatónak minősüljön.

A bizottságok elutasítása fontos esemény a klímavédelem és környezetvédelem szempontjából. Egyelőre úgy tűnik,

sikerülhet megakadályozni, hogy a Taxonómia a zöldmosás eszközévé váljon azzal, hogy a fosszilis gáz- és atomenergiát is fenntarthatónak tekinti.

Mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?

Mi az a Taxonómia?

Az európai zöld megállapodás Európa növekedési stratégiája, amelynek célja a polgárok jólétének és egészségének javítása, Európa klímasemlegességének 2050-ig történő elérése, valamint az EU természeti tőkéjének és biológiai sokféleségének védelme, megőrzése és javítása. Európa 2050-es klímasemlegességi céljának eléréséhez kulcsfontosságú, hogy a befektetők a fenntarthatóbb technológiák és vállalatok felé forduljanak.

Az Európai Bizottság ezért idén fenruárban terjesztette elő az éghajlatváltozás mérsékléséről és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló, felhatalmazáson alapuló, taxonómiai kiegészítő éghajlat-politikai jogi aktust, amely a gázzal és az atomenergiával kapcsolatos bizonyos tevékenységekre terjed ki. A taxonómia átláthatóvá teszi a vállalatokat: tudományos alapokon nyugvó egységes struktúrája révén biztosítja, hogy a befektetők valóban olyan projektekbe és gazdasági tevékenységekbe fektessenek be, amelyek jelentős pozitív éghajlati és környezeti hatást fejtenek ki.

Fontos, hogy a Parlament megállítsa a zöldre festést

A két bizottság vétóját sorra üdvözölték környezetvédő szervezetek és az európai fogyasztókat képviselő Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) is, amelynek a Tudatos Vásárlók Egyesülete is tagja.

“Az európai parlamenti képviselők Ukrajna mellé álltak, amikor megszavazták, hogy ne táplálják Putyin háborús gépezetét több pénzzel és ne szítsák tovább az éghajlati és természeti válságot” – fogalmazott a bizottságok döntése láttán Ariadna Rodrigo, a Greenpeace EU fenntartható pénzügyekért felelős kampányfelelőse. “Több mint 100 napnyi pusztító háború után az Európai Parlamentnek egyszer és mindenkorra el kell utasítania a fosszilis gáz és az atomenergia júliusi zöld mosását. Ne adják ezt a szégyenletes ajándékot Putyinnak és lobbistáinak” – mondta.

Mariana López Dávila, a Környezetvédelmi Szabványügyi Koalíció (ECOS) fenntartható finanszírozásért felelős programmenedzsere szintén úgy látja, a szavazás “azt mutatja, hogy a Parlament hajlandó hű maradni a tudományhoz, és reményt ad arra, hogy az EU még mindig képes a világot egy valóban fenntartható jövő felé vezetni”. A vétó azonban még nem végleges. Az Európai Parlament képviselőinek egyedülálló lehetőségük van arra, hogy korábbi ígéreteiket követve járjanak el, és elkerüljék a környezetkárosító projektekbe történő befektetések zöldre festését – tette hozzá.

A 2021-ben elfogadott taxonómia egy olyan katalógus, amely segíti a magán- és állami befektetőket abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a klímatudatos befektetéseikről. A rendelet azon projektek hosszú listáját tartalmazza, amelyek “jelentős mértékben hozzájárulnak” az EU éghajlat-politikájának legalább egy környezetvédelmi célkitűzéséhez, ugyanakkor nem okoznak jelentős károkat a többi célkitűzés bármelyikének.

A Taxonómia szerint a már zöldnek minősített ágazatok közé tartozik a napenergia, a geotermikus energia, a hidrogén, a szélenergia, a vízenergia és a bioenergia. 


ökokör, greenandsafeA cikket az Agrárminisztérium KFSF/27/2022 szerződése társfinanszírozta. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás