fbpx

| Szvetelszky Zsuzsanna

Fröccsöntött újesztendő

Trombita harsog, dob pereg: csata ugyan remélhetőleg nem lesz, de a „sereg” újév reggelére tonnaszám produkálja majd a szemetet az előző este vásárolt bulikellékekből.

Egyéjszakás kaland díszlete az a rengeteg termék, amelyeket az esztendő utolsó napjain lehet beszerezni – tradicionálisan az utcai, aluljáróbéli standokon. Búcsúzik az óesztendő, közeleg az újév, s mi mással ünnepelnénk ezt a harmadik évezred elején, mint vásárlással? Veszünk hát konfettit, szerpentint, trombitát, süvegeket, sipkákat, álarcokat, lampiont, girlandot, sípokat, kürtöket, a tehetősebbek szilveszteri sminket, szilveszteri ruhakiegészítőket is – hangulatfokozó bulikellékeket. Ha élemedettebb korúak az ünneplők, és családi vendégségbe mennek, akkor a gyereknek a szokásos giccskollekciót: malacot, kéményseprőt, lóherét. Csipogót, totyogót, villogót. Ajándékba, mintha bizony nem is egy hete lett volna karácsony.

Az önfeledtség kellékei csúfak, drágák és környezetszennyezők, legnagyobb jellemhibájuk azonban, hogy kimondottan december 31-én, este tíz és hajnali három közötti használatra szánták őket. Öt órán belül eldobható mind. Más kérdés, hogy a salátástányérról a szőnyeg alá eső konfettidarabka még húsvétkor is okozhat meglepetést, éppoly értelmetlenül, mint év végén. A szerpentin értelmezhetetlen papírszemét, eltakarítani is alig lehet, nemhogy összegyűjteni, újrafelhasználni – ráadásul egyre gyakrabban készül csillogó, műanyag-tartalmú anyagokból.

A hangulatot a standok előlegezik meg, amik ilyenkor beterítik a Belvárost, és a legjobb reklámmal: fülsiketítő trombitaharsogással kínálják portékáikat. A zajszennyezés primer forrása sem olcsó: párszáz forintnál kezdődnek a legvacakabb trombiták, de az igazi böjtje akkor jő el a harsonázásnak, amikor az aktivált termékek – illegális forrásokból származó petárda (tavaly kétmilliós kárt okoztak Budapesten), bűz- és füstbomba stb. – szekunder koncertet csalogatnak elő a városszerte zavarodottan felcsendülő autóriasztókból. A bejelentett petárdasérülések java fej-, szem- és fülsérülés – a regisztrált eseteknél jóval több teszi emlékezetessé a bulit.

A szilveszterkor vásárolt hulladék széttaposott, lucskosított formában többnyire már pirkadatra a bevett buliösvények mentén landol: az Andrássy út, a Vörösmarty tér, a Nyugati tér, a Felvonulási tér, a Kis- és Nagykörút lesz a fő lerakodóhelye erre az éjszakára a giccstömegnek. Amikor elsején kora reggel a „buli” csillapodtával megindul a Főkefe több mint félezer elszánt kézi úttisztítója, betakarításuk gyümölcse mintegy 6-700 köbméter szemét lesz. A diadalmenet ezzel nem ér véget, hiszen a szemetet nemcsak begyűjteni, de elszállítani és ártalmatlanítani is kell. Egyre gyakrabban pirotechnikai szakértelemmel – szilveszterkor elszaporodnak a kukatüzek is, szezonjuk ugyancsak este tíz és reggel három között van. Végezetül: új év, új kukák. Minden évben tucatszám mennek tönkre a közterületi szemétgyűjtők (tavaly egy nagyméretű hulladékgyűjtő tartály is kiégett), a petárdáknak illetve a vandál támadásoknak köszönhetően.

Ezenfelül a média által gerjesztett hangulatot kétségbeesetten áhító tömeg nem kis mennyiségben állít elő hangos és veszélyes szemetet is. A permanens zajszennyezés a hajnali órákig tart, és addigra már vegyesen finom és durva üvegtörmelék is lepi a legzsúfoltabb városi ösvényeket. Vidámság és rémület vibrál váltakozva, ahogy a közéleti személyiségek arcmásait mintázó maszkok is feltűnnek az utcán – órák múlva ez a (a szilveszteri hangulatot talán a legérthetetlenebbül, évről-évre mégis karakteresen, aktualizáltan jellemző) termékcsoport is a szemétben köt ki.

Holott a karácsonyi traktát egy héttel követő szilveszteri duhajkodás méltó alkalom lehetne a szeretetünnep maradványainak környezettudatos feldolgozására. Ha karácsonykor jóllaktunk, akkor ne fogyasszunk, inkább fagyasszunk: az így megmentett tartalékok jól jönnek majd a szilveszteri viharos órákban is. Máskülönben, még el se fogyott a beigli, de máris ránk romlik a virsli, mert vagy többet vettünk a kelleténél, vagy minden kedves vendég még a karácsonyi túlkapásoknak köszönhetően inkább diétázik.

Évről-évre többen vannak a „menekülők”, akik nyíltan vállalják, hogy időben megfutamodnak a kötelező őrület elől. A radikálisabb csoportok akár át is alusszák vagy átkirándulják az évforduló misztikus órát, és fittyet hányva a konvenciókra, 3-án vagy 2-án buliznak, fröccsöntött köztéri bacchanáliák helyett privát körökben.

Három a magyar igazság: ne feledjük el megemlíteni a napjaink magyar fővárosában lassanként terjedő hagyományt. A december 31-én felpezsdülő szilveszteri bulikat egy elsejei, némileg komor és hallgatag, de inkább rákészülős „chill out-parti” követi: itt gyűjt erőt a harcrakész derékhad – kávék és teák, gyógysörök és gyógypezsgők mellett – az elsején este kezdődő lencsefőző bulikhoz. A lencsefőzés tradicionális célja a pénzbevételek megalapozása a következő esztendőre – boldog vásárlást kíván magának mindenki 2006-ra is!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás