fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fodor felülvizsgáltatná a közutak csúszásmentesítési szabályait

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter a közutak csúszásmentesítési szabályainak felülvizsgálatát kezdeményezte a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál (GKM), hogy csökkenjen a téli időszak környezetterhelése – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).

Közleménye szerint a KvVM és a szabályozásért felelős GKM közös munkacsoportot hoz létre, hogy kidolgozza a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő, jelenleg hiányzó szabályozást arra, hogy milyen anyagok és milyen mennyiségben használhatók fel téli síkosságmentesítésre. Kiemelt figyelmet fordítanának a természetvédelmi szempontból érzékeny területek védelmére – hangsúlyozz a közlemény.

Az úgynevezett „Fehér utak” program keretében a két tárca szakemberei azt is feltérképezik, hogy mely esetekben elengedhetetlen a jégolvasztás, és melyek azok az utak, ahol vegyszerek használata nélkül, hókotrással vagy alternatív érdesítő anyagokkal is megoldható az utak biztonságos síkosságmentesítése.

A közlemény szerint a cél az, hogy csak annyi jégolvasztó vegyszer kerülhessen az utakra, amennyi feltétlenül szükséges, és így lehetőség szerint növekedjen a fehér utak száma. Fontos szempont lesz az is, hogy a sózást elkerüljék az érzékeny és védett természeti területeken, értékes vízbázisok környezetében, továbbá az olyan területeken, ahol sózásra érzékeny növényfajok fordulnak elő.

A közleményben a zöld tárca a lakosság figyelmét is felhívja arra, hogy a házak körül olyan alternatív csúszásgátló megoldásokat alkalmazzanak, mint a homok, kőzúzalék, faforgács, fűrészpor, fahamu nádfonat, vagy az apró szemcséjű murva. Az ipari felhasználásban pedig a környezetkárosító nátrium-klorid helyett alternatív olvasztó anyag lehet a kalcium-klorid, a magnézium-klorid, illetve ezen sók és homokok keverékei, vagy a tömény nitrogénes oldatok, illetve eredményesen alkalmazhatók érdesítő csúszásmentesítő anyagok is.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok