fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Fodor felülvizsgáltatná a közutak csúszásmentesítési szabályait

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter a közutak csúszásmentesítési szabályainak felülvizsgálatát kezdeményezte a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál (GKM), hogy csökkenjen a téli időszak környezetterhelése – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).

Közleménye szerint a KvVM és a szabályozásért felelős GKM közös munkacsoportot hoz létre, hogy kidolgozza a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő, jelenleg hiányzó szabályozást arra, hogy milyen anyagok és milyen mennyiségben használhatók fel téli síkosságmentesítésre. Kiemelt figyelmet fordítanának a természetvédelmi szempontból érzékeny területek védelmére – hangsúlyozz a közlemény.

Az úgynevezett „Fehér utak” program keretében a két tárca szakemberei azt is feltérképezik, hogy mely esetekben elengedhetetlen a jégolvasztás, és melyek azok az utak, ahol vegyszerek használata nélkül, hókotrással vagy alternatív érdesítő anyagokkal is megoldható az utak biztonságos síkosságmentesítése.

A közlemény szerint a cél az, hogy csak annyi jégolvasztó vegyszer kerülhessen az utakra, amennyi feltétlenül szükséges, és így lehetőség szerint növekedjen a fehér utak száma. Fontos szempont lesz az is, hogy a sózást elkerüljék az érzékeny és védett természeti területeken, értékes vízbázisok környezetében, továbbá az olyan területeken, ahol sózásra érzékeny növényfajok fordulnak elő.

A közleményben a zöld tárca a lakosság figyelmét is felhívja arra, hogy a házak körül olyan alternatív csúszásgátló megoldásokat alkalmazzanak, mint a homok, kőzúzalék, faforgács, fűrészpor, fahamu nádfonat, vagy az apró szemcséjű murva. Az ipari felhasználásban pedig a környezetkárosító nátrium-klorid helyett alternatív olvasztó anyag lehet a kalcium-klorid, a magnézium-klorid, illetve ezen sók és homokok keverékei, vagy a tömény nitrogénes oldatok, illetve eredményesen alkalmazhatók érdesítő csúszásmentesítő anyagok is.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás