• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

Tudatos Vásárló Fesztivál - Esztergom

2011.09.08. /

És még mindig Tudatos Vásárló Fesztivál.... de immáron Esztergomban. Szeptember utolsó szombatján szeretettel várunk minden érdeklődőt. Lesznek finom falatok helyi termelőktől, zene, valamint sok-sok játék kicsiknek és nagyoknak.

Esztergomban rendezzük meg az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület segítségével az idei harmadik Tudatos Vásárló Fesztivált. A székesfehérvári és a győri fesztivál nagy sikerrel zajlott, a finom terményekről, helyi ételekről készült fotókat megtaláljátok a fesztivál oldalán. Célunk lehetőséget nyújtani a látogatóknak arra, hogy megismerjék a környékbeli termelőket, személyes kapcsolatot alakítsanak ki velük, megkóstolják azok termékeit, ezáltal érdekessé, vonzóvá váljon a helyi termékek vásárlása, a piacra járás.

A helyi termék fogyasztás népszerűsítésére már 2 hete állnak a városban, a Rákóczi téren és a fesztivál majdani helyszínén a répa szobrok. Hatalmas, kosárból font répa áll ki a földből, üzeni a vásárlóknak: "húzd a répát, keresd a kofát!" A fesztivál előtt a városban kalandos kincskereső játékot is tartunk. A kalandoroknak a Zöld Térkép helyeit kell majd játékos fejtörő alapján megtalálniuk, majd további megfejtésekkel juthatnak kincseikehez (A kincskeresésre még lehet jelentkezni az ekoku[kukac]zpok.hu email címen).

Az esztergomi fesztiválnak gyönyörű helyszínt választottunk: a nagy Duna melletti ligetes, parkos területet.  Az egész napos vásárt kiegészítik gyermekprogramok és kézművesfoglalkozások, a felnőtteknek bemutatjuk, hogyan lehet házilag gyümölcsaszalót készíteni (de legalábbis összerakni), lesz vegetáriánus ételkóstoló, helyi sör és termelői borok, a vásáron beszerzett alapanyagokból gasztronómiai bemuató és látványkonyha Bencze Lacival.

S még egy fontos hír: egyik kedves önkéntesünk, Hajdú Marcsi, aki régóta segíti a TVE munkáját, ez alkalommal mutatkozik be elsőként egész napos műsorvezetőként!

Ahogy a két másik vidéki fesztiválon, Esztergomban is lesz Zöld Köves játék. A rendezvény kijelölt pontjain a helyi termék fogyasztáshoz kapcsolódó játékokkal, vagy az árusoktól érkező kvíz kérdésekre válaszolva lehet majd csillogó zöld kavicsokhoz jutni, majd tombolaszelvényre váltani. A délutáni sorsolás fődíja egy mountain bike kerékpár!

A rendezvény után, szeptember 29-én workshopot tartunk arról, hogy hogyan kell a gyakorlatban bevásárló köröket szervezni. Bemutatjuk a közvetlenül a termelőtől való csoportos vásárlás szervezési módszereit, valamint gyakorlati példákat, melyek Esztergomban már megvalósultak ("Kolbászfüst a panelből", "Excel tábla helyett répatábla" ).

Az alábbi Szatyor kisfilmhez hasonló kezdeményezést szeretnénk elindítani Esztergomban is.

 

A fesztivál helyszínének biztosítását nagyon köszönjük az Rugby Club Hotel-nak!

 

Időpont:       2011. szeptember. 24.   (szombat)   9-19 óra

Helyszín:      Esztergom, Rugby Club Hotel szabad tér, Nagy-Duna sétány 1.

Szervezők: Tudatos Vásárlók Egyesülete, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

 

Program

A fesztiválokról bővebben itt olvashatsz >>>

9:00 Megnyitó                        

9:30 Helyi termék standok bemutatkozása

10:00 Bóbita Zenekar gyermekkoncertje                   

A győri és a székesfehérvári fesztivál képeit megtekintheted itt >>>

11:00 KITALÁLÓS KINTORNAZENE GYEREKEKNEK Rózsár Brigitta műsora

Szakmai program:

 • 11:00 Nyíri Zsuzsanna: Háztartások kémiája - workshop
 • 11:30  dr. Munkácsy Béla: Energiahatékony otthon - beszélgetés
 • 12:00 Sasvári Zoltán: Gyümölcsaszaló-összerakó - workshop
 • 12:30 ételkóstoló, gasztronómiai bemutató

14:00 TÖPÖRTYŰ és BILLENTYŰ -  a Malom Műhely zenés gasztronómiai kalandozása

15:00 Vásár Java - Gasztronómiai bemutató, látvány konyha a vásári forgatagból Bencze Lászlóval

16:00 In Diretta Light koncert 1. felvonás (50 perc)

17:00 Zöld Térkép Kincskereső játék eredményhirdetése, tombolasorsolás

17:30 - 18:30 In Diretta Light koncert 2. felvonás (50 perc)

20:30 - 23:00 Memory Band

A fesztivál ideje alatt szomjoltó és éhség elűző italok és étkek: kemencés lepény, börzsönyi húsételek, házi szörpök, házi csapolt sör és fröccs.

Gyermekprogramok:

 • Termésállat készítés – kézműveskedés;
 •  Hallod-e, látod-e? - érzékenyítő játékok;
 • Nagy Zöld Játék - szabadtéri környezetvédelmi társasjátékok;
 • Mászófal, kötélpálya.

 

 

A programról

A Tudatos Vásárló Fesztiválok a "Helyi termék vásárlást népszerűsítő kampány"című KEOP-2009-6.1.0/B/09-2010-0096 jelű pályázat keretében valósulnak meg. 

Közreműködő szervezet: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Irányító hatóság: Energia Központ Nonprofit Kft.

Helyi termék vásárlást népszerűsítő kampány célja, hogy népszerűsítse a helyi termékeket, és gyakoribbá tegye a közvetlenül a termelőtől történő vásárlást; kedveltté tegye a piaci ős- és kistermelőktől történő gyakoribb vásárlást; elősegítse a fogyasztó és a termelő közötti közvetlen kapcsolat kiépítését, a termékkel kapcsolatos információáramlást, ebből adódóan a termék előállításával kapcsolatos ellenőrizhetőséget, azok környezetkímélőbb előállítását; valamint lehetőség teremsen arra, hogy az érdeklődők olyan helyi termelőket valamint hasonló érdeklődésű fogyasztókat ismerjenek meg, akikkel közösen vásárlói köröket alakíthatnak ki. 

 

 

 

 

  

 

 

 

      

 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében