• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

Többet ésszel, mint napsütéssel!

2009.07.10. /
Az Európai Bizottság idén is felhívja a fogyasztók figyelmét a megfelelő nyári napvédelem fontosságára. Keressük azokat a termékeket, amelyek csomagolásán megtalálhatók az új rendszer szerinti egyértelmű jelölések.

Az új címkék - köztük a csomagoláson található új UVA-logó vagy jelölés - a Bizottság 2006. szeptemberi fényvédő termékekről szóló ajánlása nyomán jelentek meg, és szintén e dokumentum révén lépett életbe az olyan megtévesztő kifejezések tilalma, mint például a „napfényblokkoló" vagy a „teljes védelem". A Bizottság emlékezteti a fogyasztókat arra is, hogy az UV-sugárzásától való védelemhez a fényvédő termékek alkalmazásán kívül egyéb óvintézkedésekre is szükség van.

Androulla Vassiliou egészségügyi biztos a következőkre hívta fel a figyelmet: „Mindenkinek, fiataloknak és időseknek egyaránt jól kell ismerniük az eszközöket, amelyek segítségével megvédhetik magukat az UV-sugárzástól a napon való sütkérezés közben. Ezért figyeli a Bizottság az Európai Unióban az ultraibolya sugárzásnak való kitettséget és annak a bőrrák elfordulási gyakoriságára kifejtett hatásait, valamint a kapcsolódó megelőzési és kockázatcsökkentési stratégiákat az Egészség Program keretében."

Egyértelműbb címkézés

A napvédő termékek címkézésére vonatkozó információs követelményeket a fényvédő termékekről és a hatékonyságukra vonatkozó állításokról szóló 2006. szeptemberi bizottsági ajánlás határozta meg. Az ajánlás szerint:

Nem használhatók többé olyan állítások, mint például „ napfényblokkoló " vagy „ 100%-os védelem ". Az ezekhez hasonló megjelölések gyakori előfordulása ellenére egyetlen napvédő készítmény sem képes teljes védelmet nyújtani az UV-sugárzás ellen.

Egységesített szöveges megjelölést kell használni a hagyományos fényvédőfaktor-szám mellett, hogy jobb iránymutatást adjanak a megfelelő termék kiválasztásához.

 • alacsony védelem (6-10 faktor)
 • közepes védelem (15-25 faktor)
 • erős védelem (30-50 faktor)
 • rendkívül erős védelem (50 < faktor)

Az UV-A elleni védelem érthetőbb címkézése: miközben az UVB sugárzás leégést okoz, az UVA-sugárzás a bőr idő előtti öregedéséért felelős, és zavart okozhat az immunrendszerben. Mindkét sugárzástípus jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az úgynevezett fényvédő faktor (angolul sun protection factor, SPF) csak a leégés (azaz az UVB-sugárzás) elleni védelem mértékére vonatkozik, az UVA-sugárzás elleni védelemre viszont nem. A csupán UV-B-védelemmel rendelkező fényvédő termékek hamis biztonságérzetet kelthetnek, hiszen használatuk ellenére a veszélyes UVA-sugarak továbbra is elérik a bőrt.

A gyártók a termékcímkéiken egységesített UVA-jelölést vezettek be, amely a minimum UVA-védelem mértékét jelzi számszerűsített formában. Ez a növekvő fényvédő faktorral párhuzamosan növekszik, és egységes tesztelési módszeren alapul.

 

Tények a Bizottság ajánlásának végrehajtásáról

A Colipa (az európai kozmetikai, piperecikk- és illatszeripar érdekeit képviselő szövetség) második alkalommal végzett felmérést a tagjai között arról, hogy 2009-ben a Közösség piacán forgalomban lévő napvédő termékek mennyire felelnek meg az uniós ajánlásnak.

Az UVA-védelem előírt szintjére (amely legalább egyharmada az UVB-védelemnek) vonatkozóan a termékek 96%-a megfelelt az uniós ajánlásnak.

A napvédő termékek 95%-án megtalálható a Colipa-féle egységesített (új) UVA-logó. Ennek segítségével a fogyasztók könnyedén felismerhetik azokat a termékeket, amelyek megfelelő védelmet nyújtanak az UVA-sugarakkal szemben.

Összességében a Colipa felmérése azt mutatja, hogy a Bizottság 2006-os ajánlásában az UVA-védelemre vonatkozóan megfogalmazott jellemzők teljes mértékben érvényesülnek az uniós piacon. Gyakorlatilag a fogyasztóknak kínált összes napvédő termék megfelel az Európai Bizottság elvárásainak.

 

Mire figyeljiünk nyáron?

 • A fogyasztóknak célszerű keresniük az immáron egyértelmű címkéket viselő termékeket. Ugyanekkor tanácsos, hogy a fényvédő termékek használatát csupán a nap elleni védekezés egyik eszközének tekintsék. Mire figyeljenek még?
 • A legerősebb sugárzás idején - általában 11-15 óra között - ne tartózkodjanak hosszasan a napon.
 • Ha mindenképpen a napon kell lenniük, viseljenek megfelelő öltözetet: a kalap és a napszemüveg további védelmet jelent.
 • Használjanak olyan fényvédő terméket, amely egyaránt véd az UVA- és az UVB-sugárzás ellen.
 • A csecsemőket és a kisgyermekeket ne tegyék ki közvetlen erős napsütésnek.
 • Használjanak megfelelő mennyiségű napvédő terméket. A termék helyes alkalmazása ugyanolyan fontos, mint helyes kiválasztása. A fényvédő faktorral jelölt védelem eléréséhez a bőrfelületen 2 mg/négyzetcentiméter mennyiséget kell felhasználni. Ez egy felnőtt esetében a teljes testfelületen 36 gramm (6 teáskanál) napkrémet jelent. Jelenleg a fogyasztók ennek a mennyiségnek alig felét használják. Úszás és törölközés után ezt a mennyiséget újra fel kell vinni a védelem megőrzése érdekében.

 

Forrás: Európai Bizottság

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében