• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Tilos sózni a járdákat

2010.12.27. /

Idén télen már tilos konyhasót (nátrium-kloridot) használni a parkok, terek és járdák fagy- és csúszásmentesítésére.

A rendelettel a fákat és egyéb lágyszárú növényeket kívánják megvédeni. Az úttesteken ugyanakkor továbbra is lehet sózni, ami a gépjárművek szerkezetében kárt tehet, a só ugyanis nagymértékben hozzájárul az alvázak korrodálásához.

A hazai fejlesztésű „zöldsó” a jelen pillanatban rendelkezésre álló leghatékonyabb környezetbarát csúszásgátló és jégmentesítő anyag. Édesvízi mészkő granulátumból és kalcium-klorid 20 százalékos keverékéből áll, ami kisebb mértékben tartalmaz kloridiont, amely a fokozott korrózióért felelős.

Egyéb környezetkímélő csúszásmentesítés:
- mechanikus tisztítás
- tiszta homok
- sóder
- lebomló faforgács
- transheat (karbamid-ammónium-nitrát, környezetbarát folyékonyjégoldó)
- karbamid (nitrogénes műtrágya, amit bomlásgátló anyaggal kell összekeverni, mert a szabad levegőn ammóniagáz formájában hamar elpárolog, mínusz 20 fokig hatásos)
- vinasz nevű szeszgyári melléktermék (mínusz 10 fokig is megbízhatóan alkalmazható)

A kalcium-klorid az egyik leghatékonyabb olvasztószer, hiszen tömény koncentrációban még -30 Celsius-fokon is kifejti hatását. Mivel feloldódás közben intenzíven hőt termel, ami akár elérheti a 60 Celsius-fokot, ezért egyrészt felolvasztja a jeget, másrészt a saját tömegénél sokszorta több nedvességet köt meg. A hagyományos nátrium-kloridhoz képest nem tartalmaz nátriumiont, ezért a növények nátrium – kálium egyensúlyát nem borítja fel.

Az édesvízi mészkő az 1-5 milliméter közötti szemcsenagysága miatt a csúszós járdafelületek csúszásmentesítésére kiválóan alkalmas. A hideg idő elmúltával elmorzsolódva lemosódik a csapadékvízzel együtt vagy egyszerűen összesöpörhető és egyáltalán nem ártalmas a fákra, valamint más növényekre.

Hatékonyságára az is bizonyítékul szolgál, hogy lényegesen kevesebbet kell kiszórni ebből az anyagból, mint a hagyományos sóból, így kevésbé káros a környezetre. A kalcium-klorid olvasztóképességének köszönhetően 5-ször kevesebb kloridion kerül a szabadba, mint a hagyományos sóból.

Azt se felejtsük el, hogy a „zöldsó” önmagában nem elég a csúszásmentesítéshez, mielőtt kiszórjuk, a frissen hullott hótól le kell takarítani a járdát a hólapáttal. A meglevő jeges rétegre azután bátran kiszórható a környezetkímélő csúszásgátló anyag.

 

Forrás: fővárosi.hu

Kép [cc] freefotouk

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében