• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

Sikeresen zárult a Légy a részese! képzéssorozatunk

2016.11.17. /

Sokféleség, nyitottság, együttműködés és jókedv jellemezte a közösségi mezőgazdálkodást bemutató, nemrég zárult képzéssorozatunk. 

Véget ért a közösségi mezőgazdálkodás elméletét és gyakorlatát bemutató Légy a részese! képzéssorozatunk. A négy képzési alkalom bemutatta a közösségi mezőgazdálkodás elméletét, az induláskor esedékes tervezést, majd a közösségépítés és kommunikáció gyakorlati tennivalóit. A sorozatot gazdaságlátogatással zártuk, ahol a résztvevők betekintést nyerhettek a Herencsényi Ökotársulás és a Magosvölgy Ökológia Gazdaság gyakorlati működésébe.

 

Párhuzamos képzés három országban

A képzéssorozat a „Be part of CSA! European participatory training programme on Community Supported Agriculture” Erasmus+ projekt keretében valósult meg. A projektet a Tudatos Vásárlók Egyesülete koordinálta, együttműködő partnereink a cseh PRO BIO Liga, a román CRIES és a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi hálózata, az URGENCI volt. A képzési programot a partnerség fejlesztette ki és a magyar képzéssorozattal párhuzamosan Romániában és Csehországban is folytak képzések.

Az együttműködés keretében elkészült

 • egy kiadvány, mely a képzés tudásanyagát foglalja össze, és hamarosan elérhető a magyar mellett angol, román, cseh és francia nyelven is

 • egy gazdálkodóknak szóló termési kalkulátor, mely segíti a tervezést,

 • egy kisfilm, amely a közösségi mezőgazdálkodást mutatja be,

 • és hasznos anyagok trénereknek.

A képzéssorozathoz kapcsolódó anyagok elérhetők honlapunkon.
 


A Légy a részese! képzéssorozat számokban

 • 9 hónap leforgása alatt 4 képzési alkalmat tartottunk,

 • összesen 49 ember vett rész a képzéseinken, akik közül 5-en végigcsinálták a teljes képzést, 14-en pedig 3 képzési alkalmon vettek részt,

 • a képzéshez csatlakozott 6 működő közösségi gazdaság termelője is,

 • a képzéssorozat időtartama alatt elindult 4 közösségi gazdaság és egy egyedülálló átadópont,

 • és további 4 résztvevő tervezi közösségi gazdaság indítását.


Hiánypótló hazai képzés

Mind a négy képzési alkalom nagyon jó hangulatban telt és a résztvevők visszajelzése alapján elmondhatjuk, hogy hasznosnak bizonyult. A képzéssorozat záró értékelésekor mind a kezdő, mind a tapasztalt résztvevők egyetértettek abban, hogy ezt a tudásanyagot és gyakorlati tapasztalatot itthon, más forrásból nem tudták volna megszerezni.

 

Sokféleség, nyitottság, együttműködés

A képzés sikerének egyik kulcsa a résztvevők sokfélesége volt. Az abszolút kezdők mellett részt vettek a képzésen olyanok, akik már tudták, ebbe az irányba szeretnének elindulni. Voltak fogyasztók, és a képzésre eljött több aktív közösségi gazdaság termelője is. A fogyasztók és szervezők részvétele sokban hozzájárult a képzés sikeréhez, hiszen így nem csak gazdák ’okoskodtak’ egymás között, a tagok és szervezők szemlélete is bekerült a beszélgetésekbe.

"Zseniális volt! Mi kezdők/ indulók sokat kaptunk az öregebbektől
és a fogyasztók részvétele is sokat adott. Voltak olyan kérdéseik,
amelyek új megvilágításba helyezték a dolgokat."

 

A siker másik kulcsa a tapasztalt gazdák részvétele volt. Minden képzési alkalmon részt vett egy aktív hazai zöldségközösség termelője, aki megosztotta tapasztalatait a résztvevőkkel. Nyíltan és őszintén beszéltek nehézségeikről és a lehetséges buktatókról is. Így a kezdők reális képet kaphattak az előttük álló feladatokról.

" A gazdák jelenléte és őszintesége kézzelfoghatóvá
tette az elméleti anyagot."

 

A képzés sikerének harmadik kulcsa az együttműködés volt. A résztvevők megismerkedtek a tapasztaltabb gazdákkal, szervezőkkel. Új kapcsolatok és ismeretségek szövődtek. Az indulófélben lévő gazdák a képzésen kívül is ellátogattak aktív közösségek termelőihez.

" Hasznos volt, főleg hogy sok hasonszőrűvel találkozhattam. Ha valaki
belevág egy közösségi gazdaságba, az induláskor sok a kérdés
és a bizonytalanság. Nagyon jó volt ez megerősítésnek."

 

Sikersztorik

Volt gazda, aki a képzésen ismerkedett meg a szervezőjével, és olyan is, aki fogyasztóként jelentkezett a képzésre, de már egy átadópontot üzemeltet. Volt, aki elég szkeptikusan érkezett, de a képzéssorozat és az aktív gazdák példája megerősítette abban, hogy ez az a működési forma, amit már régóta keres. Róluk kapcsolódó cikkünkben részletesebben is olvashattok.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében