• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Nőtt a felderített veszélyes termékek száma

2009.04.24. /
Tavaly 16%-kal nőtt az uniós piacról kivont veszélyes termékek száma 2007-hez képest – derül ki az Európai Bizottság jelentéséből. A bejelentések több mint felét kínai termékek adták.

 

A RAPEX az Európai Bizottság nem élelmiszeripari fogyasztói termékekre vonatkozó sürgősségi riasztórendszere. Célja, hogy az információáramlás megkönnyítésével segítse a veszélyes termékek kiszűrését a piacról. A RAPEX tagállamai: EU-25, Izland, Lichtenstein, Norvégia.

A bejelentések száma a 2007. évi 1605-ről tavaly 1866-ra emelkedett. A jelentés szerint úgy tűnik, hogy az európai vállalatok gyorsabban visszahívják a piacról a nem biztonságos termékeket. A 2008-ban tett bejelentések többnyire játékokra és gyermekeknek szánt termékekre (például kerékpárok, járókák és cumik), valamint elektromos berendezésekre és gépjárművekre vonatkoztak. A kínai eredetű termékekkel kapcsolatban tett bejelentések száma nőtt: a 2007-es 52%-os arány 2008-ban 59%-ra emelkedett. Mindez annak tulajdonítható, hogy a piacfelügyeleti hatóságok az ismerten nagyobb kockázatot jelentő termékkategóriákra összpontosítanak.

„Az idei év legnagyobb kihívása, garantálni, hogy a termékbiztonság kérdése a pénzügyi válság idején se szoruljon háttérbe, a vállalatok betartsák a vásárlókkal szembeni kötelezettségeiket, és a tagállamok elegendő forrást biztosítsanak a szabályok betartatására. A biztonság nem luxus. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a biztonsági kérdések terén takarékoskodni próbáljunk. Épp ellenkezőleg, a gazdasági válság idején, amikor a fogyasztók vásárlás során leginkább az árakat tartják szem előtt, fokozottabb erőfeszítésekre és a szokásosnál is szigorúbb felügyeletre van szükség" - nyilatkozta Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos.

 

2004 óta folyamatosan nő a bejelentések száma

A RAPEX jogalapját jelentő, általános termékbiztonságról szóló irányelvet a tagállamok 2004-ben ültették át a nemzeti jogrendszerbe, azóta a rendszeren keresztül terjesztett bejelentések száma fokozatosan nő. Míg 2004-ben 468 bejelentés érkezett, 2008-ban ez a szám már 1866 volt. 2007-hez képest 2008-ban 16%-kal több bejelentést tettek.

A leggyakoribb veszélyforrások:

sérülés: 366 bejelentés (20%)
vegyi anyag: 341 bejelentés (19)
fulladás: 285 bejelentés (16%)
áramütés: 282 bejelentés (12%)
tűzveszély: 185 bejelentés (10%)

A RAPEX-bejelentések növekedése arra vezethető vissza, hogy a nemzeti hatóságok hatékonyabban hajtatják végre a termékbiztonsági előírásokat, a vállalkozások jobban ismerik kötelezettségeiket, fokozódott a harmadik világ országaival való együttműködés, és tagállamok számos, a Bizottság által koordinált hálózatépítő tevékenységben részt vesznek.

A komoly kockázatot jelentő termékekre vonatkozó bejelentések mintegy fele öt országból - köztük Magyarországról - érkezett.

2008-ban - az azt megelőző évhez hasonlóan - a játékok (498 bejelentés), az elektromos berendezések (169 bejelentés) és a gépjárművek (160 bejelentés) adták a bejelentések 53%-át. 140 bejelentéssel a textiltermékek (köztük a ruházati cikkek) szerepeltek a negyedik helyen.

 

Egyre több kínai veszélyes termék kerül a hatóság látókörébe

A legtöbb bejelentést küldő országok:

Németország: 205 bejelentés (13%)
Spanyolország 163 bejelentés (11%)
Szlovákia 140 bejelentés (9%)
Görögország 132 bejelentés (9%)
Magyarország 129 bejelentés (8%)

 

A bejelentett európai terméket származási helye:

Németország: 82 bejelentés (5%)
Olaszország: 57 bejelentés (4%)
Franciaország: 30 bejelentés (2%)
Nagy-Britannia: 23 bejelentés (1%)

A bejelentések 20%-a (313 eset) európai származású termékekre vonatkozott, további 2-2% törökországi és egyesült államokbeli termék volt. Tavaly 909 esetben, Kínából származó termékre vonatkozott a bejelentés, ez az összes eset 59%-át adta, ami növekedést jelent a 2007-es 52%-hoz képest. A növekvő tendenciát több tényező is befolyásolta: az EU egyre többet importál Kínábó; a nemzeti szintű ellenőrzések fokozottabban összpontosítanak a kínai termékekre; hatékonyabbá vált az EU és Kína közötti együttműködés.

A jelentés rámutat arra, hogy az EU és Kína közötti együttműködést segítő - 2006 szeptemberében létrehozott - RAPEX-CHINA rendszer révén a kínai hatóságok is egyre több, a kínai piacra vonatkozó korlátozó intézkedést hoznak. Ennek keretében 2007 óta 669 RAPEX-bejelentést vizsgáltak ki. A vizsgálatok 352 esetben megelőző vagy korlátozó intézkedésekhez - többek között az export leállításához vagy a kínai gyártó/ exportőr szigorúbb felügyeletéhez - vezettek.

 

Forrás: Európai Bizottság

Kép [cc] tickle  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében