• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mennyi marad Földünkből?

2014.10.02. /

Minden, amit a mai és az év végéig következő napokban csinálunk, a gyerekeink elől veszi el a természeti erőforrásokat. 2005-ben még októberben volt a „túllövés napja”.

2014-ben minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkeztünk a globális túlfogyasztás, a „túllövés” napjához. Addigra felhasználtuk azokat az erőforrásokat, amelyeknek egy teljes évig elegendőnek kellett volna lenniük az emberi élet fenntartásához – már ha fenntartható módon élnénk. Az év hátralévő részét már a „vörös tartományban” töltjük, azaz túlfogyasztjuk a bolygó erőforrásait.

 

2000-ben még októberben volt a túlfogyasztás napja

A Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát. Az emberi fogyasztás idén augusztus 19-én érte el azt a szintet, amit a Föld még képes lenne újratermelni. Ez a nap 2000 óta egyre előrébb araszol a naptárban: az ezredfordulón még október elejéig nem léptünk át a túlfogyasztás tartományába.

 

Négy fő októl függ

A Föld lakossága folyamatosan növekszik, amivel párhuzamosan az erőforrások felhasználása is nő. Jelenleg egy év alatt annyi erőforrást használunk fel, amennyit bolygónk másfélszerese lenne képes újra előállítani. A túlfogyasztást alapvetően négy dolog határozza meg: az, hogy mennyit fogyasztunk; mennyire hatékony technológiával illetve mennyire hatékony eszközöket használunk; a Föld népessége; és végül, hogy mekkora a természet által aktuálisan „elfoglalt” terület.

 

A főgonosz: kibocsátás

A legsúlyosabb problémát a káros anyagok kibocsátása okozza. Az ökológiai lábnyom felét a gyorsan növekvő szén-dioxid kibocsátása adja. Ez a szennyezés tehető felelőssé az üvegházhatás kialakulásáért, és nagy a szerepe a szélsőséges időjárás általánossá válásában és az éghajlatváltozásban is. A kibocsátott szén-dioxid mennyiségének mérséklésével, jó eséllyel csökkenne az ökológiai lábnyomunk és a klímaváltozás megfékezésének érdekében is fontos szerepe lenne.

 

Kevesebb erdő és ivóvíz

A WWF kétévente jelentést készít a legveszélyeztetettebb fajok helyzetéről, amiben kitérnek a bolygó állapotára és az emberi tevékenység okozta hatásokra is. A jelenlegi trendek sajnos azt mutatják, hogy az élőhelyként szolgáló esőerdők folyamatosan zsugorodnak, egyre kevesebb a tiszta ivóvíz és egyre több káros anyag kerül a természetbe.

„A természet az alapja a fejlődésnek és a jólétnek, de mi túl gyorsan és túl sokat használunk fel a Föld véges erőforrásaiból.” – figyelmeztet Fáth Ákos, a WWF Magyarország igazgatója. „A jelenleg tapasztalható, rövidtávú, túlfogyasztáson alapuló életmód és működés tovább nem folytatható. Olyan fejlődési pályát kell választanunk, amely a jövő generációi számára is biztosítja a jelenleg elérhető természeti erőforrásokat.”

Az ökológiai lábnyommal kapcsolatos adatokra alapozva a globális túlfogyasztás napja megfelelő alkalom arra, hogy számot vessünk azzal, mennyire kizsigereljük bolygónkat.  Ha időben cselekszünk, megfordíthatjuk a trendet és a Föld élhető maradhat gyermekeink számára is.

 

Forrás: WWF sajtóközlemény

 

A túllövés napja:

1987

December 19

1990

December 7

1995

November 21

2000

November 1

2005

Október 20

2007

Október 26

2008

Szeptember 23

2009

Szeptember 25

2010

Augusztus 21

2011

Szeptember 27

2012

Augusztus 22

2013

Augusztus 20

2014

Augusztus 19

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében