• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Kerékpárutat adtak át a Hármas-Körös védtöltésén

2008.12.16. /
Közel hétkilométer hosszú kerékpárutat adtak át a Hármas-Körös jobb parti védtöltésén Szelevényen. A közlekedés új lehetőségét a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-Kövizig Kunszentmárton és Szelevény önkormányzatával együttműködve az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Programjának keretében valósította meg.

Kóthay László vízügyi szakállamtitkár az átadáskor arra emlékeztetett, hogy a Hármas-Körösön 2006 tavaszán bekövetkezett rendkívüli árvíz után ezt a gátszakaszt teljesen újjáépítették, és ezentúl kettős célt szolgál. Az árvízmentes időszakban kerékpárútként működik, ugyanakkor a folyó áradásakor hozzájárul az érintett szakasz árvíz-védekezési munkáinak sikeres végrehajtásához, megőrizve a fővédvonal feladatát, a térség árvízvédelmi biztonságát.

A 6,7 km hosszúságú, 3 méter szélességű, nemesített padkával ellátott kerékpárút kivitelezését a KÖTIVIÉP ÍB Kft. végezte. A beruházás teljes költsége 191,2 millió forint volt, megvalósításához az Európai Unió 172,1 millió forintot adott, míg 19,1 millió forintot hazai pénzügyi forrásból biztosítottak.

Kunszentmárton és Szelevény légvonalban alig hat kilométerre van egymástól, ennek ellenére, mivel csak közúton lehetett az egyik településről a másikba eljutni, 13,4 kilométert kellett megtenni. A kerékpárút átadása után a távolság a felére csökken. A gépjárművek felhajtását tiltó táblákkal és sorompókkal korlátozzák, elősegítve ezzel a kerékpárosok biztonságos közlekedését.

 

Forrás: MTI  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében