• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Ilyen is van: halászok, akik egy közösséget etetnek

2018.12.11. /

A közösségi gazdaságok mintájára számos közösségi halászat alakult az elmúlt években Európában és az Egyesült Államokban. Ebben a modellben a tagok hal-dobozra fizetnek elő, és heti rendszerességgel veszik át a friss halat a helyi halásztól. Utánajártunk, mi is ez pontosan.

Közösségi mezőgazdálkodás

A közösségi, bonyolultabb nevén közösség által támogatott mezőgazdálkodás (Community Supported Agriculture, CSA) valójában pofonegyszerű képlet: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű helyi élelmiszert kapnak. Jópárat bemuttatunk már a hazaiak közül, legutóbb a Dunaszigeti zöldségközösséget, akik közel 50 családot látnak el zöldséggel Mosonmagyaróváron és környékén. Az itthon működő közösségi gazdálkodások listáját itt láthatod.

 

Ugyanez hallal

A közösségi gazdaságok mintájára építve egyre szaporodnak világszerte a közösség által támogatott halászatok (Community Supported Fishery, CSF). A tagok ebben a rendszerben is előre fizetnek, és heti vagy kétheti rendszerességgel veszik át a részüket, ami friss, helyi tengeri halakból áll.

Az első közösségi halászatot az amerikai Port Clyde-ban hozták létre 2007-ben, és az elmúlt évtizedben számos hasonló program indult elsősorban Észak-Amerikában, de már van néhány európai példa is Angliában, Portugáliában és Franciaországban.

 

Miért jó ez a modell?

Ahogy a bemutatott példákból majd jól látszik a közösségi halászatok elég sokfélék lehetnek. Eltérő a kínálatuk, hiszen különbözőek a helyi viszonyok, a halászati szabályozások, a halállomány és a földrajzi fekvés. Van olyan modell, amely egy halfajra specializálódott, míg mások számos halat és tengeri herkentyűt kínálnak.  A működési formák is eltérőek: van szezonális, csak pár hétig működő halászat, míg mások egész évben ellátják tagjaikat friss halakkal. Az eltérő kínálat és működési formák ellenére ezeknek a halászatoknak van néhány közös jellemzőjük:

  • átlátható rendszert kínálnak, ahol a hal a halásztól közvetlenül a fogyasztóhoz kerül, a hajóról a tányérra;
  • a dobozok/részek tartalmát friss, helyi, jó minőségű hal adja;
  • a halászoknak méltányos keresetet biztosít a modell, a helyi közösségekkel való együttműködés stabilabb megélhetést jelent számukra, mintha felvásárlóknak adnák el a fogásuk;
  • a tagok előre fizetnek, ezzel osztoznak a kockázatban is - a halászok úgy hagyják el a kikötőt, hogy tudják, bármilyen a fogás, már megvan a vevőjük rá;
  • a halászok és a tagok személyes kapcsolatban vannak, erősödnek a helyi közösségek és a helyi gazdaság;
  •  a halászok kíméletesebb módon tudnak halászni, ami támogatja a helyi halállományok fennmaradását -  nem kell csak-egy két fajra koncentrálniuk, amiért a felvásárlók magasabb árat fizetnének.

Az alábbiakban bemutatunk nektek néhány példát, amiből jobban megismerhetitek a közösségi halászatokat.

 

Soleshare – London, Anglia

A Soleshare a két angol közösségi halászat egyike, igen menő weboldallal. Egy 3 fős kis cég, akik London környéki halászokkal együttműködve kínálnak hal-dobozokat heti és kétheti átvételi lehetőséggel.

Van félkilós, kilós és 2 kilós dobozuk, és azokon belül is előkészített halcsomag vagy olyan, amiben a teljes hal benne van. A dobozok tartalma az aktuális fogástól függ, amelyeket a 16 londoni átadási pont egyikén lehet átvenni. A friss halak mellé receptet és elkészítési tippeket is csomagolnak. Érdekesség és bizonyosan hasznos, hogy halfiléző workshopokat is tartanak.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

 


Cabaz do Peixe – Sesimbra, Portugália

Lisszabon környékén is működik egy közösségi modell, amit egy helyi halászok által létrehozott non-profit szövetség üzemeltet 2010 óta. A szövetséghez 80 kisebb hajó tartozik és kizárólag fenntartható módon halásznak, csapdákkal és hálókkal. Itt a halkosarakra hetente előre lehet leadni a rendelést, ami kb. 3kg friss előkészített halból áll. A kosarakban általában 3 féle hal van, de azt, hogy pontosan mi kerül bele, előre nem lehet tudni.


 

Walking Fish – Észak-Carolina, USA

Az egyik első közösségi halászat, amelyet 2009-ben alapítottak. Két átadási ponttal működnek, és elő lehet fizetni heti vagy kétheti csomagokra. Érdekesség, hogy a két csomagméret mellett (kb. 1 és 2 kg súlyúak), itt is van filézett és nem-filézett csomagtípus. Érdemes megnézni a honlapjukat, amelyen bemutatják a halászokat, akikkel együtt dolgoznak és a szezonálisan elérhető haltípusokat is receptekkel.

 

Community Seafood – Santa Barbara, California, USA

Ezt a modellt 2012-ben hozták létre, a helyi halfogyasztás népszerűsítésére. A hal dobozokat a 8 átadási pontjuk egyikén lehet átvenni. Náluk egész évben van szállítás, heti és kétheti átadásokkal. Több mint 60 helyi halásszal dolgoznak együtt, melynek köszönhetően a dobozok tartalma is igen változatos. A halak mellett garnéla, rákfélék és osztriga is kerül a dobozokba. A tagok nem tudják kiválasztani a dobozokba kerülő hal fajtákat, de a doboz típust tudnak választani a csatlakozáskor - van pl. rákféléktől mentes doboz, vagy olyan, amiben csak könnyen elkészíthető halak vannak.

Cape Cod CSF – Chatham, Massachusetts, USA

A Cape Cod-i közösség által támogatott halászat egy tradicionális halászati módszereket alkalmazó kis családi vállalkozás, amelyet az 1950-es években alapítottak. 2010-ben indult a közösségi halászati programjuk, és nyaranta 5 héten keresztül a helyi közösségnek is szállítanak. Érdekesség, hogy a tagok előre fizetnek a szezonra és a kreditet a szezon alatt rugalmasan levásárolhatják. A napi fogásról értesítést kapnak emailben vagy telefonon, és jelezhetik, hogy melyik halból mennyit kérnek aznap. Arról is kapnak üzenetet, hogy mikor fut be a hajó a kikötőbe, ahol egyből át is vehetik a friss halat.


Local Catch - a hálózat

A közösségi halászatok indulását hatalmas érdeklődés övezte mind a fogyasztók, mind a halászok részéről, így 2011-ben létrehozták a Local Catch nevű hálózatot, amely a közösségi halászatok népszerűsítését tűzte ki céljául. A weboldalon megtalálhatók az amerikai és kanadai közösségi halászatok, és az érdeklődő fogyasztók megkereshetik a közelükben működő átadási pontokat.

A Local Catch egyben egy szakmai hálózat is, amelyben halászok, fogyasztók, szervezők és kutatók is részt vesznek. A weboldalon szakmai anyagok, cikkek és kutatások is megtalálhatók a témában. Az érdeklődő halászokat és szervezőket összekötik tapasztalt tagokkal, és segítik őket közösségi halászatuk elindításában. A hálózatnak több mint 500 tagja van, többségük észak amerikai, de egyre többen csatlakoznak más országokból is. Az érdeklődés világszerte nő, a közösségi gazdaságok nemzetközi hálózata, az Urgenci is zászlójára tűzte a témát így reméljük hamarosan még több európai példáról is beszámolhatunk.

 

De mi a helyzet az édesvízi halakkal?

Erről kérdeztük Joshua Stollt, a Local Catch munkatársát. Ő egy halászatot említett Amerikában a Nagy-tavak környékén, amely közösségi halászatként édesvízi halakat kínál a tagjainak, de más modellt egyelőre nem ismer, sem Észak-Amerikában sem máshol. Nemrég megkeresték Kínából, ahol tenyésztett halakra alapozva akarnak létrehozni hasonló modellt. De a közösségi halászatokra évről évre nő az érdeklődés világszerte, így van rá esély, hogy a közeljövőben több édesvízi halászat is alakuljon. Magyarországon (egyelőre) nem tudunk hasonló kezdeményezésről.

 

Képek: SoleShare, Walking Fish , Community Seafood, 
Cape Cod CSF, Cabaz de Peixe

 

Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást! Az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.


 

  

 

A projektet az Európai Bizottság támogatta.

 A cikk az Agrárminisztérium  PTKF/78/13/2018 jelü pályázat támogatásával valósult meg.

 

 

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében