• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Így segíts a madaraknak télen

2013.10.24. /

Ma még nem aktuális, de néhány hét múlva talán időszerű lesz, hogy elgondolkodjuk a madarak téli etetésén. Ez különösen a havas, fagyos időszakban fontos, mert a megfagyott hó miatt nem jutnak elég táplálékhoz.

Az énekesmadarak is szívesen fogadják ilyenkor a plusz eleséget. A kertben, parkban kihelyezett madáretetőkbe amíg tart a hideg idő, tehát február végéig, március elejéig rakhatók olajos magvak, amelyek közül a kisebb szemű magok a madarak kedvencei, mint a fekete héjú napraforgómag, továbbá a köles, a tökmag vagy a lenmag. A pintyféléknek, sármányoknak (erdei pinty, fenyőpinty, citromsármány), gabonaszemek is adhatók, mint például búza, árpa. A cinegék a tört diót, mandulát, mogyorót kedvelik.
 
Sokan akasztanak ki szalonnát vagy szalonnabőrkét, ami szintén nagyban segíti a madarak kalóriaveszteségét pótolni, fontos azonban, hogy sózott és füstölt szalonnát nem szabad kitenni, ahogy kenyeret sem, vagy más pékárut, mert a nedvesség hatására a táplálék megavasodhat, megpenészedhet és a madarak pusztulását okozhatja.
 
Hagyható egy-két fogyasztásra már nem alkalmas alma is a fákon, hogy a fekete-és fenyőrigók, harkályok lakmározhassanak belőle. A vörösbegyek és feketerigók számára pedig érdemes kiszórni konyhai maradékot, főtt krumplit, tojást, répát, tésztát a kert végébe vagy a bokrok alá.
 
A téli etetés során ügyeljünk arra, hogy olyan területeken helyezzük ki a táplálékot, ahol a madarakat nem érheti áramütés vagy szándékos mérgezés. Ha belefogunk az etetésbe, ne hagyjuk abba április-májusig, és ha az idő engedi gondoskodjunk ivóvízről is.
 
Az etetésről, madáretetőkről, és más madárvédelmi eszközökről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalain bővebb információ található.

Forrás: amiutcankban.hu

Kép: sxc.hu  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében