fbpx

| Tudatos Vásárló, Dormán Emese

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hogy ne a ház előtt rohadjon: autó-, robogó-, bringamegosztó rendszerek tesztje

Autó-, robogó-, és bringamegosztókat teszteltünk a Tudatos Vásárlók Egyesületénél. Vizsgáltuk, hogy mennyire felhasználóbarát és könnyű a Green Go, MOL Limo, Blinkee City, a MOL Bubi és a Donkey Republic használata. Környezetvédelmi szempontból mindegyik jobb megoldás (az év nagy részében a ház előtt parkoló) saját kocsinál. Olvasd el, mit találtunk!

Elsőként, 2015-ben a MOL-Bubi közösségi kerékpáros rendszer jelent meg Budapesten, ezt követte a Donkey Republic narancssárga bicikliflottája, a GreenGo és MOL Limo autói, valamint a Blinkee.City elektromos robogói. Közös tulajdonságuk, hogy mindegyik egy mobilapplikáción keresztül bérelhető.

Az utóbbi néhány évben Budapesten is elterjedtek a megosztással működő közlekedési szolgáltatások (sharing-economy). Ezek önkiszolgáló, nem hagyományos bérlési rendszerek. Elsősorban egy-egy rövidebb táv gyors megtételét segítik, és hozzájárulnak a fenntarthatóbb városi közlekedéshez. Úgy tűnik, olvasóink között is sokan szimpatizálnak ezzel a megoldással: nem reprezentatív Facebookos felmérésünkből kiderült, hogy a több mint 300 válaszadó 95%-a kipróbálná, vagy már használja is valamelyik carsharing rendszert. 

A Tudatos Vásárolók Egyesületénél a fenti 5 szolgáltatót vizsgáltuk, több szempont alapján. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire egyértelmű és áttekinthető a tájékoztatás, milyen könnyen, gyorsan lehet regisztrálni, használni a járművet és fizetni.

Ne hagyd magad átverni a Black Friday akciókkal.

Segítünk Neked. Iratkozz fel a TVE tesztes hírlevelére, hogy megtudd mivel készülünk.

* indicates required


 

Erős a mezőny – car sharing

Habár a városi autós közlekedés önmagában nem környezetbarát megoldás, a carsharing mégis ésszerűbb autóhasználatot feltételez, hiszen nem kell hozzá saját autó, ami esetleg az év nagy részében a ház előtt amortizálódik. Ugyanakkor feltételezhető, hogy éppen azért, mert egy fokkal több erőfeszítést igényel mint „csak” bepattanni a saját autóba, kétszer is meggondoljuk, hogy nem juthatunk-e el az adott célhoz zöldebb módszerrel pl. tömegközlekedéssel, esetleg bringával.

Az eredmény nagyon szoros lett. A motoros járműveknél a Green Go 97%-kal a MOL Limo 97%-kal, a Blinkee City 87%-kal végzett. Mindháromnál könnyen áttekinthető a honlap és az appon lévő információ, jó élmény volt használni az autókat és a robogót, könnyen indultak, tiszták voltak. Ha nem csak egyszer szeretnénk bérelni, a Blinkeet kivéve van kedvezményes csomag is. Az ügyfélszolgálatuk is gyorsan reagál, ha valamilyen kérdésünk lenne.

Környezetvédelmi szempontból egyértelműen a Green Go és a Blinkee City vezet, hiszen csak elektromos járműveik vannak.

 

Green Go

A Green Go további előnye, hogy leutazható a depozit, és szinte egyedüliként könnyen áttekinthetővé tették az esetleges plusz költségeket is. Viszont azzal sok pontot veszített, hogy 4 munkanapot, vagyis hétvégével együtt 6 napot kellett várnunk, mire használhattuk a kocsit a regisztráció után, tehát ezen a téren még van hova fejlődni.

 

MOL Limo

A MOL Limo erőssége, hogy a regisztrációt követően pár percen belül már használhatjuk is az autót, és a teszt megjelenésének időpontjában nagyobb autóparkkal rendelkezett (400 kocsi), mint a Green Go. (A Green Go jelenleg bővíti a flottáját a jelenlegi 200-ról, és 2018 novembertől már 300 autó áll rendelkezésre.) A MOL Limo hátránya, hogy 5.900 Ft regisztrációs díjat kell fizetnünk, amit nem lehet leutazni, az esetleg felmerülő plusz költségeket pedig csak az ÁSZF hosszas bogarászása után tudjuk meg.

A teszt részletes eredményeit ingyenesen megtekintheted itt >>>

 

Blinkee City

A Blinkee City-nél a fizetés nagyon egyszerű és gyors, a költséget azonnal levonja a kártyánkról, és azonnal kapjuk is az értesítő emailt a csatolt számlával. Legfőbb hátránya, hogy nincs még bérletrendszere, illetve hogy csak 80 robogóval rendelkezik. Mindkettő valószínűleg annak tudható be, hogy viszonylag új szolgáltatóról van szó.

 

Bringarendszerek – a valóban zöld megoldás

A városi közlekedésre a tömegközlekedés és a bringázás a legzöldebb megoldás. Ez utóbbira nyújt lehetőséget a MOL Bubi és Donkey Republic bringarendszer.

A bringarendszerek közül a Donkey Republic vezeti a listát 91%-kal, mögötte végzett a MOL Bubi 80%-kal. Mindkét szolgáltató azzal veszített sok pontot, hogy nehezen átlátható a honlapon lévő információ: a MOL Bubinál azért, mert nagyon sokféle variáció van, ami önmagában szerencsés, de könnyű elveszni a bőség zavarában, a Donkeynál pedig nem érhető el minden infó magyarul, hanem csak angolul.

A Donkey erőssége, hogy nagyon egyszerű a regisztráció, a bérlés és a fizetés folyamata, a bringák könnyűek, jó velük tekerni, hátránya, hogy csak 350 biciklije van, így nem fedi le eléggé a várost, és panasz esetén angolul kell leveleznünk a dán ügyfélszolgálattal.

A MOL Bubi előnye a hatalmas bringapark (1526 bringa), vagyis a város számos pontján elérhető. Hátránya, hogy nehéz eligazodni a sok jegy, bérlet és egyéb kombináció között, és nehéz tekerni a bringákat. Nem túl felhasználóbarát megoldás, hogy egyszeri bérlés esetén 25.000 Ft depozitot kötnek le a számlánkon, és ezt csak több nap vagy hét után szabadítják fel. Mi 2 hete várunk a teszt során befizetett visszajáró pénzünkre. Az ügyfélszolgált is pontot veszített azért, mert 2 hét után kaptunk választ egy emailben feltett kérdésünkre. 

A tesztelésre 2018.09.13 és 2018.10.12. között került sor. Az applikációk gyakori frissítése miatt a későbbiekben lehetnek eltérések a teszt eredményei és a mindenkori appok között.  


Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás