alap kinézet

System Messages

Három minisztérium új, együttes rendelete (86/2003 (VII.24.) FvM-ESzCsM-GKM) több örvendetes lépést tesz, ha nem is a dohányzási lehetőségek szigorítása, de a fogyasztók és környezetük tájékoztatása érdekében.

Ezentúl nem szerepelhetnek e termékeken a megtévesztő „lights", „extra-ultra-super lights", „mild" elnevezések. Ezek ugyanis azt sugallhatják, hogy a termék kevésbé káros az egészségre, holott ez nem igaz például a dohányzás során a szervezetbe jutó égéstermékekre.

Továbbra is fennáll, bár szigorodott az a követelmény, amely szerint a cigarettadobozokon a dohányzás lehetséges következményeire utaló figyelemfelkeltő üzeneteket kell elhelyezni.
Az új rendelet értelmében a doboz elülső oldalának harmadán kötelező jellegű, a hátulsó oldalának negyven százalékán pedig szabadon választható figyelmeztetésnek kell utalnia a dohányzás halált, illetve egészségkárosodást okozó hatásaira.

A dobozokon fel kell tüntetni a termék szén-monoxid-, kátrány- és nikotintartalmát is. Az új szabályozás szerint a szálankénti legmagasabb mérgező szén-monoxid- és kátránytartalom maximálisan tíz, a nikotintartalom maximálisan egy milligramm lehet.

A rendelet szabályai a 2004. január 1. után gyártott cigarettákra vonatkoznak, de legkésőbb április 30-ig ki kell vonni a forgalomból az olyan termékeket, amelyek nem felelnek meg az új előírásoknak.

Ha április 30-t követően olyan cigarettákkal találkozunk, amelyek még a régi csomagolásban vannak, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnél tehetünk panaszt, akinek hivatalból eljárást kell indítania.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink