fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Bringa és Art: gyerekek, festők, biciklik

Gyönyörű bicikliket adott át a BringArt csapata júniusban hátrányos helyzetű családoknak, intézményeknek az Ellátó Kertben. Biciklikről, festészetről és a kezdeményezésről faggattuk Zelei Borit, a projekt vezetőjét.

Kikből áll a BringArt?

Egy baráti társaság vagyunk, néhány idealista, aki úgy döntött, megkísérli a lehetetlent: semmiből világokat teremteni. Használt bringákat újítottunk fel: a Novus Művészeti Iskolák gimnazistái festették a vázakat, amelyekből a Bringakonyha segítségével szép és használható járgányokat szereltünk. Ezeket azután elajándékoztuk.

 

Hova kerültek a cangák? Kik az új gazdáik?

Amikor megláttuk a bringákat összeszerelve, első gondolatunk természetesen az volt, hogy megtartjuk mindet magunknak. De győzött az adakozó kedv és a józan ész: nekünk már van biciklink, mit csináljunk fejenként még kettővel?! Keressünk olyanokat, akik örülni fognak nekik! Így kezdtünk gondolkodni, és hamarosan szép kis listánk lett, hogy kinek adnánk szívesen.

További részletek és fotók a projektről itt.

Először a velünk festő diákokat kérdeztük meg, ismernek-e olyan családokat vagy intézményeket, akiknek a mindennapjait megkönnyítené egy járgány. Aztán körülnéztünk mi is, ki jöhetne szóba.

Végül az adományozottak közé került két sokgyermekes család – személyes ismeretség illetve a Nagycsaládosok Országos Egyesülete révén –, az angyalföldi Angyalkert Tagóvoda, a tornanádaskai általános iskola, a Menedékház Alapítvány és az őrmezei Kossuth Lajos Gyermekotthon.

Használóik elsősorban óvodás és iskolás gyerekek lesznek, de a Menedékház például az átmeneti anyaotthon lakóinak kölcsönzi majd a kerékpárt egy-egy útra. Az átadáskor mindenkit, kicsit és nagyot is megkérdeztünk, örömmel fog-e tekerni a bicikliken. Nem szeretnénk, hogy egy garázs mélyén porosodjanak – de erről láthatólag szó sincs.

Bringart

Szóltok egy pár szót a festésről? Milyen motívumokat használtatok, mert láthatólag nem csak egyszerű színezéről van szó?

Különböző népi kultúrák motívumkincseit festettük: a magyar folklór elemeit, indián, japán, kelta, arab, afrikai és óceániai motívumokat. Azt szerettük volna, hogy a diákjaink sokféle kultúrában tájékozódjanak. Mondhatni, túl is tettek elképzeléseinken.

 

Mi a BringArt célja?

Több célunk van egyszerre. Egyik a környezettudatosság és a környezettudatosságra való nevelés: a kerékpár a legzöldebb és leghatékonyabb közlekedési eszköz falun és városon egyaránt – ez szinte már közhely.

Használt biciklikkel dolgoztunk, használt alkatrészekkel. Csak azokból az alkatrészekből vettünk újat, amelyekből valóban szükséges volt: váltó- és fékbovden és egy-két hiányzó darab. Minden másból találtunk biztonsággal használható régit. Sokmindent kaptunk is.

Általában jellemző a biciklis szubkultúrára Budapesten az önkéntesség és az adományozás intézménye, ami nagyon jó. Ezek az emberek szeretnek segíteni.

Másik célunk a művészet szerepére való figyelem felhívás: hogy milyen fontos az esztétika a hétköznapokban, és milyen fontos a körülöttünk lévő tárgyak harmóniája.

Ide tartozik az alkotás is: merjük megváltoztatni a világot, a gyárból ömlő termékeket formáljuk a magunk képére, használjuk a fantáziánkat! Sokkal boldogabban élhetünk szép tárgyak között, amelyeket szerető kézzel készítettek.

Jó szívvel gondolunk az ország különböző pontjaira eljuttatott biciklikre. Reméljük, a biciklisták is így gondolnak ránk!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás