fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Biztonsággal vásárolhatunk e-kütyüt a neten

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ma már nyugodtabban vásárolhatunk elektronikai cikkeket – digitális fényképezőgépet és hordozható zenelejátszó eszközöket – az interneten, legalábbis ez az eredménye az EU tagállamaiban 2009-ben végzett ellenőrzéseknek.

A „nagytakarítás” az EU által vezetett és a tagállamok végrehajtó hatóságai által végzett, a szabályok megszegésének visszaszorítását célzó, átfogó vizsgálat. A tagállamok egyidejűleg végzik az összehangolt ellenőrzéseket, hogy felderítsék a fogyasztóvédelmi jogsértéseket egy adott ágazatban. Ha szabálytalanságot gyanítanak, felveszik a kapcsolatot a weboldalak üzemeltetőivel, és felkérik őket, hogy szüntessék meg az észlelt problémákat.

Az elektronikai fogyasztási cikkeket értékesítő honlapok átfogó vizsgálatára 2009 májusában került sor. A nemzeti végrehajtó hatóságok elektronikai cikkeket értékesítő honlapokat ellenőriztek Európa-szerte, vizsgálva, hogy azok megfelelnek-e az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok előírásainak. Hat népszerű termékkategóriát választottak ki ellenőrzésre, többek között hordozható zenelejátszó eszközöket, digitális fényképezőgépeket, mobiltelefonokat. Ezt követően a nemzeti hatóságok kötelezték a honlapokat a szabálytalanságok kijavítására, és szükség esetén szankciókat alkalmaztak.

Az ellenőrzés eredetileg 369 honlapra terjedt ki, amelyek közül mára 310 (84 %) megfelel az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak, a 2009 májusi 163 (44 %) honlappal szemben. Az igazolt jogszabálysértések szankciói pénzbírságot és a weboldal bezárását foglalták magukban. A nemzeti hatóságok tovább folytatják a megkezdett munkát a még függőben lévő esetek lezárása érdekében.

  • tájékoztatás a fogyasztói jogokról: az ellenőrzött weboldalak 86 %-a jelenleg világos és pontos információt tüntet fel a jogszabályi előírásoknak megfelelően (pl. az áru indoklás nélkül történő visszaküldéséhez való jogról és a kötelező garancia-időszakról), a 2009. májusi 64 %-kal szemben;
  • tájékoztatás a termék teljes áráról: az ellenőrzött weboldalak 94 %-a jelenleg világos és pontos tájékoztatást nyújt a teljes árról (beleértve a szállítási költségeket és az összes egyéb extra költséget), a 2009. májusi 75 %-kal szemben;
  • a kereskedő elérhetőségi adatai: az ellenőrzött weboldalak 95 %-a jelenleg az előírtak szerint feltünteti a kereskedő adatait, azaz a nevét és e-mail címét, a 2009. májusi 82 %-kal szemben.

 

Az új nagytakarítás: a jegyértékesítő weboldalak

A legújabb nagytakarítás a kulturális és sporteseményekre jegyeket értékesítő honlapokra irányul. Az ellenőrzés 414 honlapra terjedt ki, amelyek közül 167 (40 %) felelt meg a szabályoknak, és 247 honlapot (60 %) további vizsgálatra jelöltek meg a fogyasztóvédelmi szabályok megszegésének gyanúja miatt. A nemzeti hatóságok a jelenleg zajló végrehajtási szakaszban kapcsolatba lépnek az érintett kereskedőkkel, és felkérik őket, hogy tisztázzák álláspontjukat, illetve szüntessék meg az észlelt problémákat.

A fő problémák a következők voltak:

  • Hiányzó, hiányos vagy félrevezető tájékoztatás az árral kapcsolatban (pl. rejtett adók vagy kezelési költségek): a honlapok 74 %-a esetében.
  • Tisztességtelen szerződési feltételek (pl. a jegy időben történő szállítását nem garantálták, vagy kizárták a vételár visszatérítését az esemény elmaradása esetén): a honlapok 73%-ánál.
  • Hiányzó, hiányos vagy félrevezető tájékoztatás a kereskedővel kapcsolatban (pl. annak valótlan állítása, hogy a kereskedő meghatalmazott képviselő): a honlapok 48%-a esetében.

 

Forrás: Európai Bizottság

Kép [cc] frerike shanes2

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok