fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A bálnákat mentsék, ne a bálnavadászatot!

| Tudatos Vásárló

Az izlandi kormányt meg kell győzni, hogy ne kezdjen újra kereskedelmi célú bálnavadászatba – hív nemzetközi akcióra egy amerikai állatvédelmi szervezet.

Bálnavadászat
Az elmúlt évszázad során kétmillió óriáscetet öltek meg, köztük nem egy faj a kipusztulás szélére jutott. A vadászati módszerek széleskörű és hosszantartó szenvedést okoztak, mialatt az egyes fajok végső eltűnésével kapcsolatos egyre fokozódó aggodalom 1986-ban a kereskedelmi vadászat világméretű tilalmához vezetett. A moratórium ellenére a mai napig évente 1400 bálnát ölnek meg, s a módszerek az elmúlt száz évben alig változtak valamit. (Bővebben a Faunától >>>)

Izland 1986 óta szünetelteti a kereskedelmi célú bálnavadászatot. 2006 októberében azonban kormányzata „kísérleti jelleggel” engedélyt adott 30 minke- vagy csukabálna (Balaenoptera bonaerensis) és kilenc nagyobb testű, de nevével ellentétben jóval ritkább és veszélyeztetett közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physerus) kifogására.

“Bizonyos értelemben, ami tavaly történt, az egy kísérlet volt. Természetesen nem mondtunk le a bálnák fenntartható vadászatának jogáról. Ez az ország szuverén joga” – nyilatkozta Geir Haarde izlandi miniszterelnök a Reuters-nek.

A „kísérleti jelleg” a bálnavadászatot valójában fel nem adó és a tudományos kutatásra való hivatkozással tovább folytató Japán mintájának másolása mellett nyíltan egyfajta óvatos, bár nyílt tapogatódzást is jelent. Izland arra kíváncsi, vajon eladható-e a bálnahús a nemzetközi piacon, de egyúttal arra is, milyen és mekkora nemzetközi visszhangot kelt a bálnavadászati moratóriumtól való visszatáncolásuk, s hogy esetleg – ami komoly fenyegetettséget jelent – közvetlen vagy közvetett módon milyen gazdasági kárai keletkezhetnek az országnak.

Ha Te is úgy gondolod, a bálnavadászatnak semmi keresnivalója sincs a 21. században, küldj levelet Izland Miniszterelnökének a https://community.hsus.org/campaign/Iceland_whaling_06 oldalról! Mielőtt elküldöd, másold ki a szöveget, és küldd el emailben a hozzánk legközelebbi izlandi nagykövetségre, a icedel.vienna@utn.stjr.is email címre.

 

Képek: IFAW

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok