fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk: Tó-vidék Fesztivál

| TudatosVásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Új zöld fesztivál augusztus 13. és 15. között a sarudi Tisza-tó partján.

Első alkalommal, hagyománytermő szándékkal rendezik meg a Tó-vidék Fesztivált a sarudi Tisza-tó partján. A szervezők célja felhívni a környéken élők és a fesztivál vendégeinek figyelmét a Tisza-tó páratlan szépségére, a régió kiaknázatlan természeti adottságaira. Nem csupán a hagyományos szórakoztató elemekkel és látnivalókkal találkozhat a közönség: a fesztivál minden programján környezetbarát megoldásokat, a mindennapi – vidéki – élet fenntarthatóbbá tételének példáit mutatják be.

A Tó-vidék Fesztivál Tanya-programjain megelevenednek a régi Tisza-tavi hagyományok, valamint a mai kor fenntarthatósági praktikái is. A 13 berendezett vendégváró portán a vidéki életmód megismerése mellett a látogatók játékos formában ismerkedhetnek meg többek közt a fenntartható építészeti megoldásokkal, a helyi termékek fogyasztásának jelentőségével, valamint a megújuló energiák használatával. A tanyákon naponta több ízben is interaktív előadásokat hallhatnak szakmailag elismert előadóktól: Ertsey Attila, a hazai ökologikus építészet jeles hazai alakja, (az első autonóm ház alkotója), vagy Újszászi Györgyi, a magyarországi Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség elnöke.

A rendezvényen számos zöld és civil szervezet, szakmai kiállító programjain lehet részt venni. Lehet például saját tervezésű vászonszatyrot készíteni a Pécsi Zöld Körrel, vagy gyümölcsöt aszalni az Esztergomi Környezetkultúra Egyesülettel. A résztvevők megkóstolhatják a Gaia Biofarm reform és bioélelmiszereit, vagy megismerkedhetnek a fegyverkovácsolás művészetével.

A fesztivál fellépői között hazai hírességek vannak. Fellép többek közt Kovács Kati, a Kistehén tánczenekar és az Irigy Hónaljmirigy. Szőke András Talajmasszázs című egyszemélyes produkciójában mesél a közönségnek saját környezettudatossági tapasztalatairól.

A fesztivál különleges játékos kalandtúrákat is kínál. A szombati Tó-vidék Tekergő kerékpáros kincskereső túrán csapatokba szerveződve, kerékpárral bejárva a Tisza-tó vidékét a játékos feladatok megoldása közben aranytallérokat gyűjthetnek a résztvevők, amiket a fesztiválra visszaérkezve igazi kincsekre válthatnak. Vasárnap az Aquavity csónakos kincskereső túra is számos izgalmat rejt: a kincseket a Tisza-tavon kiépített állomások rejtik, melyeket szintén kalandos úton lehet beszerezni.

Játékos elemek tekintetében a szervezők a kiállítókra és programadó szervezetekre is gondoltak. Szombaton az Égigérő Játékon földön és vízen folytatott gigászi csatában indulnak a vízibicikliből kialakított hétfejű sárkány ellen Rózsakirálylány megmentéséért.

A Tó-vidék Fesztivál alkalmával elkészítették a Tisza-tó Zöld Térképe online és nyomtatott kiadását is, mely a régió fenntarthatósággal kapcsolatos szolgáltatási helyeinek gyűjteményét tartalmazza. A kiadvány gyakorlati segítséget ad a környezetbarát életmódra törekvőknek. A térkép segítségével könnyen megtalálhatók a helyi termelők, javítóműhelyek, kölcsönzők és például a házi tejet áruló pontok is.

Minden eddigi szokástól eltérő, új szolgáltatással is találkozhatnak a Tó-vidék Fesztivál vendégei. A helyszínen végzett kérdőíves felmérést vakok fogják végezni. A szervezők abban bíznak, hogy a formanyomtatvány száraz kérdéseire válaszolva a vak kérdezőbiztos és a vendégek között kialakul egyfajta közvetlenebb, emberibb kapcsolat. Az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevétele mellett baráti hangulat, közösségi szellem létrejöttét igyekeznek segíteni.

A fesztivál és a strand (amely a fesztivál helyszínének része) ingyenesen látogatható.

A fesztivál részletes programja és nevezés a kalandtúrákra: www.tovidekfesztival.hu.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok