fbpx
csa grafika FM gazda kapál

Éves körforgás – hogyan működik egy közösségi gazdaság?

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben az éves működéssel foglalkozunk.

1. Éves tervezés
A gazda megtervezi az évet, beleértve a szezon hosszát, a választékot, a tagok számát, a közösségi eseményeket, a költségvetést és a részesedés árát.

2. Szerződéskötés
A legtöbb közösségi gazdaságban szerződés rögzíti az együttműködés gyakorlati részleteit, amiben megjelenhetnek a közösség alapvető értékei is.

3. Gazdálkodási terv
A csatlakozási időszak után a gazda véglegesíti a gazdálkodási tervet, amiben meghatározza mit, hogyan és mikor termel, vagy hogyan tartja az állatokat.

4. Gazdálkodás
A gazda az év során a megállapodás szerinti módszerekkel termel. A hazai közösségi gazdaságok az ökológiai termelés elveit követik, több közülük minősített biogazdaság.

5. Hírek a gazdaságból
A tagok rendszeresen híreket kapnak a gazdaságból. Így belelátnak annak életébe és azt is pontosan megérthetik, hogyan áll össze a heti részesedésük.

FM CSA grafika éves körforgás

6. Heti átadás
A gazda minden héten betakarítja és elosztja a termést, majd az átadópontra szállítja, ahol a tagok átvehetik részesedésüket.

7. Főzés, feldolgozás
A heti részesedésből mindenki otthon főz, a felesleget pedig ízlése szerint feldolgozza, befőzi, elteszi. A közösség tagjai receptekkel és tippekkel segítik egymást.

8. Gazdaságlátogatás
A tagok személyesen is beleláthatnak a gazdaság működésébe, megismerhetik a gazdát és egymást, sőt akár önkéntesként is kipróbálhatják magukat.

9. A szezon értékelése
A közösség visszajelzést ad a kínálat minőségéről, a változatosságról és a mennyiségről, és értékeli az átadást és a kommunikációt is – általában egy online űrlap segítségével.

10. Szezonzáró találkozó
A közösség megvitatja az értékelés eredményeit. Ezután a gazda bemutatja a következő szezon tervezett költségvetését, beszélnek az átadás helyéről és idejéről.

11. (Újra)csatlakozás
A gazda és a szervezők felveszik a kapcsolatot a tagokkal, hogy megtudják, ki folytatja az új szezonban. Ha üresedés van, új tagok csatlakozhatnak.

 



A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás