fbpx
álló porszívó teszt

600 perc töltési idő?! Vezeték nélküli, álló porszívók tesztösszefoglaló

Az elmúlt években széles körben elterjedt vezeték nélküli porszívók népszerűsége érthető, hiszen csodálatos nem belegabalyodni a kábelbe, mint a hagyományos vezetékes porszívók esetében. Könnyűek, ezért egyszerűbb velük körbefutni a lakást, azonban a portartályuk kisebb, és az akkumulátor miatt a hosszabb igénybevételt sem bírják, ezért egy álló porszívó nem feltétlenül minden lakásba jó választás. Tesztünkből ráadásul kiderült, hogy sok termék még csak az alapvető tisztítási funkcióját sem tölti be. Mutatjuk, melyik mennyire jó.

34 márka 168 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható vezeték nélküli porszívóját teszteltük nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen.

Amit vizsgáltunk és pontoztunk:

 • tisztítási hatékonyság,
 • használhatóság,
 • akkumulátor élettartama,
 • szívóerő,
 • energiafogyasztás
 • zajszint.

Az összes eredményt itt nézheted meg.

A teszteredmények néhány tanulsága

 • Bőven akadtak meglepetést okozó termékek. Például, amik alig szívják a port.
 • A legtöbb álló porszívónak csökken a teljesítménye a porzsák/tartály telítődése miatt, vagy kb. 7 perc használat után.
 • Semmiképp ne az alapján döntsünk, hogy melyik porszívó hány wattos.

Az összes eredményt itt nézheted meg.

Meglepetést okozott például a Bissell 2602C Icon Advanced 25.2V, amelyet 142 000 Ft-os átlagáron szerezhetünk be, de cserébe port nem nagyon szív.

Kiderült, mennyi ideig üzemképesek a termékek egy töltéssel, maximális szívóteljesítmény mellett:. A teszt eredményeiből kiderül, hogy átlagosan 15-20 percig bírják a strapát a vizsgált készülékek. Jellemzően csökken a teljesítményük a porzsák/tartály telítődésének következtében vagy éppen 7 perc használat után. A Black&Decker NSVA315J vezeték nélküli porszívó például 10 percig bírta maximális fokozaton. Ezt követően 600 percre, vagyis 10 órára volt szüksége ahhoz, hogy újra töltődjön.

A tesztelt termékek átlagára 21 000 Ft és 444 000 Ft között mozgott a tesztelés idején. Annyit elmondhatunk, hogy nem a legdrágább a legjobb, ez már több termékteszt során is bizonyosságot nyert.

Az első tízben végzett például egy Samsung termék, amely 103 000 Ft-os átlagáron érhető el. Az utolsó között kullog például a már korábban említett Bissell vagy a Polti Forzaspira D-Power SR550 vezeték nélküli porszívó, mely 137 000 Ft-os átlagáron lehet a miénk.

Semmiképp ne az alapján döntsünk, hogy melyik porszívó hány wattos. A teljesítményt nem ez határozza meg, hanem a szívóerő, a légáramlás és a termék kialakítása, aminek eredményeképpen hatékonyan szívja vagy éppen nem szívja fel a szennyeződéseket.

Hogy melyik termék tisztít a legjobban, de minimum olyannyira, hogy kiváltsa a hagyományos porszívónkat, kiderül a Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb terméktesztjéből.

Hogyan pontoztunk?

Összesen 32 szempont szerint teszteltünk és 39 technikai paramétert vizsgáltunk meg, ezek és az átlagár alapján össze lehet hasonlítani a termékeket.

A végső pontozásnál legnagyobb súllyal (összeredmény 60%-a) a tisztítási hatékonyságot vettük figyelembe. A vizsgálat érdekében a készülékeket alaposan teszteltük több felületen (keménypadló, szőnyeg) és nehezen hozzáférhető helyeken (rések, hézagok, falak mentén, szoba sarkaiban), többféle szennyeződéssel (por, morzsa, gabonapehely, szálak/szőrök).

Az összes eredményt itt nézheted meg.

Miért kérünk pénzt a tesztért?

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról.

Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik.

A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagjaként a Tudatos Vásárlók Egyesülete a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát.

A tesztjeink olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás