E 262 - Nátrium-acetát

Leírás

A nátrium-acetát (E 262 i) és a nátrium-diacetát (E 262 ii) az ecetsav (E 260) nátriumsói. Az acetátokat elsősorban savanyúságot szabályozó anyagként alkalmazzák, mivel lágyítják a túl erősen savanyú ízhatást.

Az élelmiszeriparban az acetátok gondoskodnak a kocsonyák, az ömlesztősók és a húsaprításhoz szükséges segédanyagok (kuttersegédanyagok) megfelelő savfokáról (pH-érték). A nátrium-acetátoknak a kenyérben és péksüteményekben tartósító hatásuk van.

Előállítás

A nátrium-acetátokat kémiai reakcióval ecetsavból nyerik.

 

Használat

A nátrium-acetátok használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint az ecetsavra (E 260).

Biztonság

A nátrium-acetát veszélytelennek számít.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében