E 1412 - Dikeményítő-foszfát

Egyéb elnevezések

kémiailag módosított keményítő

 

Leírás

A dikeményítő-foszfát elnevezés foszfátcsoportokkal észterezett keményítőláncokat takar.

Tulajdonságai hasonlítanak a monokeményítő-foszfát (E 1410) tulajdonságaihoz. A természetes keményítőhöz képest a dikeményítő-foszfátnak kevesebb időre van szüksége ahhoz, hogy megkösse a vizet, és sűrű masszát képezzen (csirizesítés). Az így képződő keményítőcsiriz magas hőmérsékleten, savak jelenlétében és mechanikus behatás (pl. keverés) ellenére is stabil marad.

Előállítás

Dikeményítő-foszfátot kémiai reakcióval természetes keményítőből és foszfor-kloridokból nyerik. A természetes keményítőt olyan növényekből vonják ki, mint a kukorica, a burgonya és a búza. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.

Használat

A dikeményítő-foszfát az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Mennyiségi korlátozás csak a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült elválasztási tápszerek (max. 50 g/kg) esetében van érvényben.

A dikeményítő-foszfátot többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Dresszingek
• Készételek
• Pudingpor, tejkészítmények szószok, levesporok
• Kenyér és péksütemények

Biztonság

A dikeményítő-foszfát veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében