E 1412 – Dikeményítő-foszfát
Egyéb elnevezések
kémiailag módosított keményítő
Leírás
A dikeményítő-foszfát elnevezés foszfátcsoportokkal észterezett keményítőláncokat takar.
Tulajdonságai hasonlítanak a monokeményítő-foszfát (E 1410) tulajdonságaihoz. A természetes keményítőhöz képest a dikeményítő-foszfátnak kevesebb időre van szüksége ahhoz, hogy megkösse a vizet, és sűrű masszát képezzen (csirizesítés). Az így képződő keményítőcsiriz magas hőmérsékleten, savak jelenlétében és mechanikus behatás (pl. keverés) ellenére is stabil marad.
Előállítás
Dikeményítő-foszfátot kémiai reakcióval természetes keményítőből és foszfor-kloridokból nyerik. A természetes keményítőt olyan növényekből vonják ki, mint a kukorica, a burgonya és a búza. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.
Használat
A dikeményítő-foszfát az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Mennyiségi korlátozás csak a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült elválasztási tápszerek (max. 50 g/kg) esetében van érvényben.
A dikeményítő-foszfátot többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Dresszingek
• Készételek
• Pudingpor, tejkészítmények szószok, levesporok
• Kenyér és péksütemények
Biztonság
A dikeményítő-foszfát veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.