fbpx

| Birtalan Ilona Liliána

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Öt lépés a kevesebb munkához és tartalmasabb élethez

Szinte népbetegségnek számít a mindennapi nyugalom feletti kontroll elvesztése: ilyen-olyan étkezés, munka orrvérzésig, kevés társas kapcsolat, autótól autóig életforma, alváshiány és rohanás. Ez a fajta élet is működőképes, ám gyökerei gyengécskék. Hogyan lehet máshogy? 

“Mindenki így csinálja, fenn kell tartani, előre kell lépni, mi lesz ha”… – versenyfutásra ösztönöznek a körülmények.  

Közvetlen környezetünkben is jó pár olyan családot látunk, ahol legalább az egyik családtag több mint 50 órát dolgozik hetente. A munka uralja az életét, amivel gyakran nincs is tisztában, vagy nem tud megoldást arra, hogyan tartsa kordában a munka térnyerését.

Az eredmények ismertek: nagymértékű személyes, családi, közösségi elhanyagoltság stb.

Ahol magasabb a munkaórák száma, idő híján több a pótlólagos fogyasztás is: étterem, félkész ételek, bébiszitter és egyéb szolgáltatások.

Érdekes azon elgondolkozni, mi lenne, ha a többség kevesebbet dolgozna? Egy főre jutó kevesebb munkaóra, esetleg magasabb foglalkoztatottság, kisebb egy főre jutó kereset, kevesebb és átgondoltabb egy főre jutó fogyasztás?

És lám, valami hasonló figyelhető meg a valóságban is: kényszerítő élethelyzet vagy saját megfontolt döntés alapján, de nő azoknak a száma, akik kevesebb munkaórát dolgoznak.

Lehetne logikailag igaz a következő állítás(?): ha kevesebbet dolgozol, kevesebbet költesz, kevesebbet szemetelsz, és esélyed lesz arra, hogy kiegyensúlyozottabban élj!

Való igaz, hogy minél több időd van, annál jobban tudsz érdemben törődni a saját életeddel, utánamenni azoknak a dolgoknak, amitől neked és környezetednek jobb lesz, ez pedig visszahat rád.

Ha kevesebb a munka, a közlekedés olcsóbbá válik (könnyebben felpattanunk a bringára munkába menet vagy gyalog megyünk), az energiafogyasztás csökken (nem kell szárítógép), a főzés vagy a kertművelés kerül előtérbe, és a személyes igényekre valódi megoldás születik, mert magunk csináljuk magunknak.

 

A kevesebb több

A recesszió egyik pozitív közvetett hatása, hogy nőtt a „csináldmagad” emberek és tevékenységek száma, ami ráadásul gyakran közösségben történik. Az egészségtelen túlórázással és a saját kertem művelésével vagy barkácsolással töltött idő között minőségi különbség van: önmagunk megélése, ötletes helyzetmegoldások, közösség és elégedettség.

A reményekkel teli példák sora egyre gyakrabban elérhető. Egy-két példa csupán:

a nagyvárosi közösségi kertek (Közösségi kertek; Grund kert) vagy a csere-bere körök (Suska és Talentum Kör), vagy a bevásárló közösségek.

Íme egy kérdéssor, amely némi segítséget nyújthat önmagunk megítélésében és a továbblépésben:

 

1.        Lelki kiegyensúlyozottság

  • Mik jelentik az életben számomra a legnagyobb örömöt?
  • Mitől érzem magam elégedettnek, hasznosnak?
  • Mikor érzem magam nagyon jól, mikor tölt el nagy elégedettség?

 

2.        Pénzügyi műveltség

  • Költök olyanra, ami igazán nem ad örömet az életemben?
  • Van átgondoltan, olcsó módja életvitelemnek, kikapcsolódásomnak stb.?

 

3.        Környezetemben én

  • Milyen tárgyaimat tudom megosztani másokkal?
  • Mit tudok bedobni (készségeim, tudásom, ötleteim) a közösbe?
  • Milyen lehetőségem van arra, hogy kilépjek a pénz világából, és barterben gondolkodjam másokkal?
  • Hogyan tudom a közösségeimben a hálózatban való gondolkodás megtartó erejét támogatni?

 

4.         Elég, és tényleg elég

  • Mi a legkevesebb, amire minimálisan szükségem van a mindennapokban?
  • Mi kell még az előbbin felül, hogy a saját boldogságomért is tegyek valamit?
  • Bármelyik előbb megválaszolt igényemet meg tudom oldani költekezés nélkül?

 

5.        Mennyi munkára van szükségem?

  •  Van módom arra, hogy kevesebb órát dolgozzak?
  • Meg tudom osztani a munkámat valaki mással?
  • Maradt elég szabadidőm arra, hogy azzal foglalkozzak, ami igazán fontos számomra?

 

A cikk a Yes Magazine Less Work, More Living c. cikk alapján készült.

Kép [cc] gacabo

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás