• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Olvasónk írta: háztartási napló szoftver

2010.02.10. /
A nemrég megjelent „Csökkentsük a kiadásainkat: Kockás füzet vagy szoftver?” című cikkünkhöz érkezett olvasói levet tesszük itt közzé, amelyben olvasónk segítséget kér egy háztartási napló szoftver kifejlesztéséhez.

Én is keresem a megfelelő megoldást a családi pénzügyek kordában tartásához. Néhány gondolatot megosztanék veletek.

Informatikus lévén hozzám természetesen a szoftveres megoldások állnak közelebb. Három excel táblázat segítségével már egész használható "rendszert" sikerült összedrótoznom,  de persze ez még igen messze áll attól, amit elképzeltem, ezért aztán egyrészt folyamatosan keresgélek más megoldások után, másrészt elkezdtem tervezgetni a saját megoldásomat.

Azok az alkalmazások, amelyek a banki rendszerekből közvetlenül gyűjtik az adatokat és nem is biztosítanak manuális rögzítési módot, eleve kiestek a kosaramból. Sok egyéb ok mellett pl. ezek az itthoni bankokkal nem is tudnak együttműködni. Azok az alkalmazások, amelyek engedik a tételes rögzítést és esetleg képesek betölteni a bankos szoftverekből kimentett tranzakciók adatait (tehát nem ők lépnek be), sokkal szimpatikusabbak. Érdekes módon az előbbiek inkább online, míg utóbbiak kizárólag desktop alkalmazások (én legalábbis nem találtam mást). A leírások alapján próbáltam kiválasztani azokat, amelyek funkcionalitásban közelítenek az elképzeléseimhez, és hát elkezdtem tesztelgetni. Az [origo] szoftverbázisán egyébként van pár darab, többség ráadásul magyar nyelven.

Mivel válogatós (fontos a program ergonómiája, kinézete, funkcionalitása) és lusta vagyok (elég macerás minden blokkot, számlát külön-külön rögzíteni, ezért az adatbevitel legyen gyors, egyszerű - így nem megy el a kedvem sem olyan gyorsan), ezért még nem találtam meg az igazit. Jelenleg a http://www.youneedabudget.com/ szoftverét használom,  aminek a rögzítője már elég közel van az igényeimhez, de pl. a költségvetés tervezőjével még nem sikerült megbarátkoznom. A Budapest Bank netbankjában is van arra lehetőség, hogy a tranzakciókat kategóriákba soroljam, és valamiféle kimutatást csináljak, de itt megint az a probléma, hogy a pénzmozgásaimnak csak egy része megy rajtuk
keresztül. Ennek ellenére üdvözlendő a kezdeményezés.

A konklúzióm az lett, hogy megcsinálom a saját verziót, amit ismerősi körben tesztelek. Ha kedvezően alakulnak a  dolgok, akkor akár még online verzió is lehet belőle.  Ha tudtok hasonló magyar kezdeményezésről, és írtok is róla, megköszönöm!

Válaszaitokat a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre juttassátok el.

 

Kép [cc] prasan

Hozzászólások

Kázmér / 2014. március 17. 12.56

Egy új magyar háztartási napló szoftver indult nem rég. http://www.royalcashflow.hu/

Eddig jónak tűnik.

Balu / 2013. május 7. 10.21

A már említett http://graeco.hu nekem is bevált.

papa / 2013. április 11. 01.18

Kmymoney egy nagyon professzionális házipénztár kezelö program,amatőröknek is.Magyar nyelven , ingyenes , könnyen átlátható. Sokkal többet tud mint egy táblázatkezelőben vezetett házipénztár. Mindenkinek ajánlom.

Zoli / 2013. április 5. 21.47

Egy nemrég indult online háztartási napló, költségvetésvezető program a http://graeco.hu címen található meg. Én ezt használom, és eddig meg vagyok vele elégedve. :)

szp / 2013. február 15. 09.52

Sziasztok . Én mindenkinek tudom ajánlani a Kmymoney progit . Magyarul is beszél,teljesen ingyenes,én linux mint alatt használom de van windowsos veriója is.Banki rendszerekkel is együtt tud dolgozni.Banki tranzakciók letölthetőek.1-2 óra foglalkozás után teljesen átlátható.Az egész éves kiadásaid tervezhetőek előre.Nagyon hasznos kis program , én hónapok óta használom.Köszönet a fejlesztőknek.

Miklós / 2012. március 1. 18.55

Sziasztok!

Itt egy új online házi költségvetés program - www.penzmenedzser.hu

kis.tigris / 2010. március 20. 17.58

Sziasztok!

Kérlek, töltsétek ki az alábbi, házi költségvetés-nyilvántartó rendszerről készített, 27 kérdésből álló kérdőívet, mely hasznos információszolgáltatás lenne számomra.
Továbbá örömmel venném, ha ismerőseiteknek és családtagjaitoknak is továbbítanátok a linket.

http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dDdubjJBekhnU29KYjZlWUsx...

Köszönöm mindenkinek!

M. Marianna / 2010. március 4. 07.26

otthoni pénzügyi nyilvántartó szoftver:
Én olvastam a Pénzről nőknek c. könyvet, amelynek társszerzője Dr. Lelkes Zoltán. A könyv végén ajánlotta a www.penzrolnoknek.hu oldalt. Rákerestem és megrendeltem a Jólét lépésről lépésre díjtalan hírlevelet. Ebben kaptam sok használható ötletet. Többek között a kiadások tervezésére vonatkozóakat is. Idézem:
Money Manager Ex v0.9.5.0 (magyar)Otthoni pénzügyi nyilvántartó szoftver letölthető a
http://www.szoftverbazis.hu/kategoriak/irodaipenzugy.html oldalról.
Érdemes kipróbálni.

Makó Tamás / 2010. február 24. 13.27

Két pótgondolat:
Persze az anonimitás csak addig tartható, amíg a szolgáltatás ingyenes. Ha már fizetek érte, akkor már valahol valami összekapcsolódik :-)
És az adatbiztonságnak is két oldala van: a szolgáltató nem használja fel arra amire én sem szeretném és nem szerzik meg illegálisan. Kényes kérdések.

Makó Tamás / 2010. február 24. 13.22

Azt én is olvastam/hallottam, hogy sokan nem szeretnék a háztartási napló adataikat a weben tárolni (ezért is indítanék desktop verzióból én is). De nem igazán értem a problémát :-). Ha a regisztráció során személyes adatokat nem kell megadnom, akkor nem kapcsolható össze velem a pénzügyi adat. És bár a vásárlási szokásaim elemezhetők (ha engedélyezem), még marketingcélokra is használható (ha engedélyezem), mégsem tudni, hogy ki van az adat mögött. Szerintem ez így tudna működni, nem?

krinolin / 2010. február 23. 08.22

Az online megoldásoknál azért önkéntelenül felmerülne bennem a kérdés, hogy ki mit kezd a meglehetősen szenzitív adataimmal. Nem vagyok egyébként egy paranoiás alkat, a vagyonosodási vizsgálattól sincs mit félnem, de azért mégiscsak...
:-)

Makó Tamás / 2010. február 17. 00.22

Úgy tudom iPhone-on még a MoneyWell is népszerű. Bár én személy szerint csak windows-os programokat próbáltam.
Igen, azt furcsállottam én is, hogy az emlegetett programokhoz hasonló online megoldást nem találtam.
Számomra két pilléren nyugszik a megfelelő program: leheletkönnyen egyszerű adatbevitel és éves (vagy legalábbis több hónapos) bevétel-kiadás tervezés. Tkp ez utóbbi miatt kezdtem el ezt az egészet: nincs havi fix bevételem, ezért a tervezés elengedhetetlen. Már csak egy jó eszköz kell hozzá. Ha nem találok igazán nekem valót és tudok időt szánni rá, akkor lesz belőle saját megoldás.

krinolin / 2010. február 11. 16.11

Nekem az iPhone-os iBearMoney jött be eddig leginkább. Funkcionalitéásában elmarad a fentiektől, de nagy előnye, hogy mindig nálam van, a közértből kilépve a villamoson már bevittem a tranzakciót. Az iPhone-osok közül ezt tűnt a legjobbnak.

Peti / 2010. február 11. 08.25

szerintem akkor jársz a legjobban, ha csinálsz magadnak. Főleg, ha még értesz is hozzá.
Én pl. alap html, javascript, xml-t ismerek csak és ezekből is szerintem nagyon hasznosat összeraktam magamnak. pl. google visualisation tools-szal kiegészítve mindent tud, amit egy excel, csak megvan oldva az is, hogy a különböző cuccok egymással kommunikáljanak.
Mondjuk egy családi szoftverben a legfontosabb szerintem a cash-flow előrejelzés, természetesen adózási, törlesztési, tervezett beszerzési dolgok integrálásával. Ha tudsz programozni, akkor gondolom max 1 napot kell erre rászánni.
Ha van valami fejlemény, esetleg számolj be róla.
üdv,
Peti

Zsolt / 2010. február 10. 18.53

Engem is regota forglalkoztat a dolog, a GNUCash tul bonyolult csaladi koltsegveteshez, mar mar en is ott tartottam, hogy egyedi alkalmazast fejlesztek. Elobbi Kmymoney is jonak tunik. Felesegem epp most talalt ra az AceMoney-ra, nagyon egyszeru,konnyen kezelheto es ugy nez ki tud mindent amit elvarunk. ket hatranya van: nem online es nem szabad.
Ha tud valaki kmymoney hoz vagy acemoneyhoz hasonlo online alkalmazast is, az ne titkolja el! :)

Zsolt

pingvin / 2010. február 10. 13.50

KMyMoney - linuxosoknak

mindenképpen muszáj egy szoftver az átlátható költségvetésért. Igen érdekes dolgok derülnek ki belőle ugyanis.

Pl egy pillantás a report "cigi" tételébe elég nyomós indok a leszokáshoz...  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében