fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Bébikomp szabványosítás

Az Európai Bizottság a gyermekbalesetek megelőzése érdekében új biztonsági szabványt fogadott el az igencsak veszélyesnek bizonyult bébikompokra.



Az elmúlt 20 év kórházi baleseti statisztikái az EU-ban és a USA-ban következetesen azt mutatják, hogy a bébikomp veszélyforrás: minden évben gyermekek ezreit kell miatta bekövetkezett balesetek folytán kezelni. Ausztrál kutatások szerint három bébikomphasználó gyermekből legalább egy valamilyen sérülést szenved. Az Egyesült Királyságban működő gyermekbaleset-megelőzési szervezet (Child Accident Prevention Trust) becslése szerint a bébikomp minden más csecsemőknek szánt terméknél több sérülést okoz. 2002-ben ilyen baleset miatt több mint 2350 gyermek került kórházba, mintegy 70%-uk egy évnél fiatalabb, portugáliai adatok szerint pedig 7-15 hónapos korú 850 gyermeknek kellett bébikomp miatt bekövetkezett sérülése miatt sürgősségi ellátásban részesülnie. A toulouse-i egyetemi kórházközpont (Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse) tanulmánya szerint 2003-2006 között 7-12 hónapos korú 178 gyermeket vettek föl sürgősségi gyermekgyógyászati kezelésre azért, mert bébikomppal elesett. A bébikompbalesetek – például a felborulás vagy a lépcsőn leesés – rendkívül súlyosak is lehetnek, hiszen ilyenkor az esetek túlnyomó többségében a fej sérül meg.

A helyzet súlyosságára reagálva az EU új biztonsági szabványt vezetett be. Az előírás szerint a gyártás során tesztelni kell a bébikomp stabilitását, tervezésének pedig a sérülések csökkentésére kell irányulnia. A szabvány minden gazdasági szereplő és piacfelügyeleti hatóság számára világos, gyors és egységes referenciát biztosít, amennyiben bébikompot kíván gyártani vagy importálni, illetve a termék biztonságát szeretné ellenőrizni.

A szabványt az Európai Szabványügyi Bizottság (Comité Européen de Normalisation, CEN) dolgozta ki, és a tagállamok piacfelügyeleti hatóságai már használják is a nem biztonságos gyermekápolási termékek forgalmazásának ellenőrzésekor. Az ilyen EU-szabványok használata ugyan önkéntes, ám az EU Hivatalos Lapjában közzétett szabvány szerint gyártott termékről vélelmezni kell, hogy biztonságos. Amennyiben egy gyártó eltér az EU-szabványtól, akkor gondoskodnia kell róla, hogy terméke teljesíti – legalább – a szabványban megadott biztonsági szintet és követelményeket. Ez viszont alapos kiegészítő, speciális tanúsítási eljárásokat kíván, amelyek az EU hivatkozású szabvány használatával egyszerűen elkerülhetők. De facto tehát az EU-szabványok egyre inkább ágazati normává válnak.

Az új szabvány stabilitásvizsgálatokat, és a felborulás kockázatát csökkentő követelményeket határoz meg, hogy csökkenjen a gyermek képessége arra, hogy veszélyes tárgyakat érjen el, vagy instabil helyeken felboruljon. Különösen fontosak a biztonságos használatot szavatoló felnőtteknek szóló figyelmeztetések és utasítások, hiszen végső soron a felügyelő felnőtt biztosítja, hogy a bébikompban ülő gyermek körüli környezet a lehető legbiztonságosabb legyen.

Fontos tudni és a felnőttel figyelmét arra is felhívni, hogy a bébikomp nem a járás megtanulására szolgáló eszköz, és túl hosszú használata megzavarhatja a gyermek járóképességének természetes fejlődését. A szabvány ezért előírja, hogy a bébikompon olyan utasításokat kell elhelyezni, amelyek felhívják a felnőtt figyelmét arra, hogy a termék nem alkalmas bizonyos testsúly fölötti gyermeknek, illetve olyannak, aki még túl fiatal ahhoz, hogy segítség nélkül üljön.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás