fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Újra támadnak a nyári allergének, ha nem vigyázunk

| Sebestyén Éva

A fűtési szezon kezdetén pár egyszerű tanács megfogadásával sokat javíthatunk lakásunk levegőminőségén. Tippek, nemcsak allergiásoknak. 

A fűtés beindítása rossz hatással lehet a lakás levegőjének minőségére. Nemcsak a páratartalom ingadozása okozhat problémát, hanem a megnövekedett szén-dioxid tartalom, és a különböző allergének megjelenése is. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet tanácsait mutatjuk be fűtésszezon idejére.

 

Penész és poratkák

Sajnos a virágpor-szezon lecsengése után sem lélegezhetünk fel. Télen a penész és a poratkák okozhatnak problémát, melyek a túl magas páratartalom miatt jelennek meg. A probléma gyökerei a túlzott párásítás és a hideg felületekre lecsapódó vízcseppek, de megfelelő szellőztetés segíthet.

Szellőztessünk naponta többször, de csak rövid ideig, sarkig tárt ablakokkal. Így gyorsan kicserélődik a levegő, mielőtt még a falak és a bútorok kihűlnének.

Amennyiben megoldható, építsünk be légbevezető rést az ablakokba, melyek biztosítják a folyamatos levegőcserét.

 

Újrafelszálló pollenek

Nem érdemes megfeledkezni arról sem, hogy tavasszal és nyáron jócskán megtelik a lakás különféle pollenekkel, melyek megtelepednek a fűtő berendezéseken, bútorokon, eldugott sarkokban, azonban a fűtés beindulásával a meleg levegővel együtt ismét a légtérbe kerülnek, egészségi panaszokat kiváltva az arra érzékenyekben.

Alaposan takarítsuk le a fűtőtesteket, és portalanítsuk a lakás zegzugosabb részeit, hogy eltűnjenek a nyárról bent ragadt allergének.

 

Szén-dioxid és szén-monoxid

Télen az igazán komoly veszélyt a szén-monoxid megjelenése jelenti a lakásban, amely elsősorban a nem megfelelő kéményen keresztül, vagy a hibás fűtőberendezésből származhat. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz, így fontos, hogy minden óvintézkedést megtegyünk annak érdekében, hogy ne kerüljön be a lakás levegőjébe.

A fűtés megkezdése előtt szakemberrel nézessük át a fűtő és tüzelőberendezéseket, és folyamatosan tartsuk is karban őket. A legfontosabb a szellőzésük megfelelő biztosítása.

Szerezzünk be olyan műszert, amely érzékeli, ha szén-monoxid kerül a lakás levegőjébe. Helyezzünk el ilyet minden olyan helyiségben, ahol nyíltlángú fűtő berendezés van.

Arra is érdemes figyelni, hogy a szén-dioxid koncentrációja ne növekedjen meg a lakásban, mivel ez rossz közérzethez, fejfájáshoz, fáradtsághoz és koncentrációs zavarhoz vezet. Megfelelő szellőztetéssel azonban ezek a problémák elkerülhetőek.

 

Vegyi anyagok a levegőben

Otthonunkban is számtalan vegyi anyag vesz körül minket. Az ezekből kipárolgó anyagok mennyisége a nem megfelelő szellőztetés következtében feldúsulhat, és akár egészségi problémákhoz is vezethet. A különböző takarítószerek, a dohányzás, a használati és berendezési tárgyakból származó szennyeződések mind rontják a levegő minőségét.

Használjunk természetes és/vagy ökocímkével ellátott tisztítószereket, melyekben nincsenek egészségre káros vegyi anyagok.

Felújítási vagy karbantartási munkálatokat ne a fűtésszezon idejére időzítsünk, és lehetőleg olyan anyagokat válasszunk, melyeknek kevésbé veszélyesek környezetünkre és szervezetünkre.

Új bútorokat is lehetőleg nyáron vásároljunk, és amennyiben megoldható, szellőztessük ki őket, mielőtt bevinnénk a lakásba.

 

 

Forrás: ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

Fotó: Daniel Horacio Agostini, Flickr

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok