fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teszt: energiafogyasztás-mérő eszközök

| Bejczy Sándor

Elektromos háztartási berendezéseink ésszerű használatával sok energiát megtakaríthatunk. Ehhez nem árt tudni, mennyit is fogyasztanak a készülékek. Elektromos fogyasztásmérőket teszteltünk, és itt is bebizonyosodott, hogy a kevesebb néha több. 

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a készülékek nem befolyásolják háztartásunk energiafogyasztását, viszont arra alkalmasak, hogy a mért adatok alapján átgondoljuk az otthon használt elektromos eszközök használatát.

Ha mosni kell, úgyis mosunk, ha főzni kell, főzni fogunk, és ha lemerült a telefonunk, úgyis feltöltjük. Viszont ha egyenként szembesülünk az otthonunkat ellepő elektromos eszközök fogyasztásával, jobban odafigyelünk, hogyan is használjuk azokat: csak akkor csatlakozzanak, ha szükséges, akkor legyenek bekapcsolva, ha kell, és optimálisan terheljük őket.

Energiafogyasztás- és költségmérőkért szaladtunk, és mindjárt 8-at vettünk, hogy eldönthessük, hogyan működnek, mit tudnak, melyiket ajánljuk megvásárlásra, kölcsönzésre.

Összességében mindegyik általunk vizsgált készülék megfelel a célnak, tehát még a legrosszabb helyen végzett készülék se jelent túl nagy melléfogást.

Tesztünkben a legolcsóbb SilverCrest lett a legjobb, ráadásul a jellemző 1 év helyett 3 év garancia jár hozzá, és a legdrágább REV kapta a legkevesebb pontot, leginkább a kijelzőn lévő adatok rossz olvashatósága miatt veszített sok pontot.

 

A legszívesebben mégis az egyszerű, könnyen kezelhető Home és Go Green készülékeket ajánlanánk. Ezek tesztünkben a második és a harmadik helyen végeztek, mert hiába kaptak maximális pontot a legtöbb szempontnál, a használati útmutató hiányosságai miatt több pontot is kénytelenek voltunk levonni.

 

Márka, típus

             SilverCrest

EM 240-A DE

HOME

EM01*

Go Green

sm00701GO*

Mentavill

MV-6907D

HQ

EL-EPM02HQ

Voltcraft

Energy Check3000

EMOS

FHT 9999

REV

9162

Összpontszám

8,6

8,45

8,05

7,9

7,7

7,7

7,5

7,25

Terhelhetőség

10

10

10

5

8,5

5

7

7

Mérési, jelzési lehetőségek

8

7,5

7,5

8

7

8

9

8

Kijelző, leolvashatóság, adatrészletek

9,25

9

9

8,75

7

8,75

7

6,25

Üzemeltetés, használat, kezelés

5,75

8

8

9

9

8

8

6,75

Magyar nyelvű dokumentáció

10

7,75

5,75

8,75

7

8,75

6,5

8,25

 

A részletes táblázat az árakkal, a pontozási magyarázattal, egyéb részletekkel letölthető itt.

 

——–A készülékek értékelése——–

A fogyasztásmérő kiválasztásának egyik szempontja annak terhelhetősége. Minél szélesebb méréshatárok között képes mérni az elektromos háztartási eszközökön átfolyó áramot, annál bővebb azoknak az eszközöknek a listája, amelyek fogyasztásáról és annak költségeiről információt nyerhetünk.

A lakásokban kiépített áramkörök általában 10 A-es, ahol nagyobb terhelésre lehet számítani, 16 A-es biztosítékkal vannak védve. Ebből adódik, hogy normális állapotban a hálózatra csatlakozó legtöbb fogyasztón 10 A-nél kevesebb áram folyik. A nagyobb áramigényű, általában fűtőbetétes eszközökön (sütő, kerámia főzőlap, mosógép) ugyan nem folyik 16 A, de a mérőeszköz biztonsága érdekében jobb, ha magasabb a felső határ.

A vizsgált készülékek közül a HOME, a Go Green (kettőjük között a külsejükben és a működésben nem találtunk különbséget) és a SilverCrest már az 1 A alatti áram folyását is érzékeli, a felső határ pedig a 16 A

 

A fogyasztásmérők kijelzik:

  • a csatlakoztatott fogyasztó pillanatnyi terhelését (W) (egy izzó a bekapcsolásától kezdve azonos terhelést jelent, míg egy mosógép a mosásciklusban melegít, szivattyúz, lassabban-gyorsabban forgatja a tárcsát, vagyis változik a terhelése),
  • a méréstől kezdve a fogyasztást (kWh), és
  • a beállított tarifa alapján a fogyasztás költségét (összeg/mért idő).

 

Többségük ennél több információt is nyújt, de kérdés, hogy mit kezdünk vele, segítenek-e ezek az átgondoltabb villamosenergia-fogyasztásban?

A költségekről kapunk gyors információt a Mentavill, Voltcraft és az EMOS készüléktől. A pillanatnyi teljesítményből egyórányi feltételezett fogyasztást kalkulálva a beállított tarifa alapján kijelzi, mennyit fizetünk óránként, ha be van kapcsolva a készülék. Ezt az adatot kezeljük óvatosan, hiszen csak állandó terhelést jelentő fogyasztó mérésénél kapunk használható eredményt, akkor viszont gyorsan.

A többi mérőeszköztől a hálózatról is kapunk információt. A pillanatnyi feszültséget (V), a frekvenciát (Hz) tudhatjuk meg. A kijelzett áramerősség (A) a terhelés függvénye.

A SilverCrest, a HQ és a REV ezen felül a fogyasztó teljesítménytényezőjét (cos φ) mutatja. Ennek ismeretében (0–1 közé eső érték, ideális esetben 1) elmerülhetünk a meddő, hasznos és látszólagos teljesítmény-háromszög rejtelmeiben. Aki a villamos jellemzők felől is érdeklődik, érdemes erre a célra kialakított műszert beszerezni. Tesztünkben viszont abból indultunk ki, hogy a vásárlók zöme nem igazán tud mihez kezdeni ezekkel az információkkal, ezért az értékelésnél a kevesebb adatot tekintjük többnek.

A HOME és a Go Green egy beállítható tarifájával szemben a többi készüléken 2 tarifa is beállítható, hozzájuk rendelhető időpont is, hogy a nap 24 órájában mikortól váltsák egymást. Többségüknél még a napok között is különbséget lehet tenni. Az egytarifás konstrukciót többre értékeltük, mert jobban kezelhetők az adatok.

A mérés a pontos idő és a tarifa beállítását követően, a fogyasztó csatlakoztatása után kezdődhet. Az előző mérés értékeinek törlése után, vagy a Mentavillnél és a VoltCraftnál a stopper elindításával (megállítható a mérés) az időmérés megkezdődik, és ezzel egy időben az árkalkuláció is elkezdődik, bár kezdetben ennek semmi látható jele.

A Mentavill, SilverCrest, VoltCraft, REV és az EMOS külön képes mérni azt az időt – ON TIME –, amikor a fogyasztó a mérés ideje alatt terhelést is jelent, vagyis be van kapcsolva.

A SilverCrest, HQ, EMOS és a REV általunk meghatározott szintű terhelés túllépése után jelez. Ezzel is villamos fogyasztóink „lelkületét” ismerhetjük meg mélyebben.

A mért digitális adatokat és a hozzájuk tartozó mértékegységeket, megjegyzéseket LCD-kijelzőn olvashatjuk le. Figyelembe véve, hogy a mérés helye – a dugalj/konnektor – nem feltétlenül esik jól látható, jól megvilágított helyre, nagy jelentősége van a számok és betűk megjelenítésének.

Nem jó, ha a mért értékek ugyan olvashatók, viszont a tizedesvessző helyének felismerése vagy szöveges megjegyzések nagyítóval értelmezhetőek.

A HOME és a Go Green kijelzőivel voltunk a legelégedettebbek. Az EMOS, HQ és a REV kijelzőjén lehetett legnehezebben értelmezni a leolvasott értékeket.

A készülékek képesek tárolni a beállított és mért adatokat is. Mindegyikben van önálló táp. A cserélhető elem ellenében az akkumulátorral kínált modelleket értékeltük többre.

Van, amelyik függőlegesen, van, amelyik vízszintesen helyezkedik el. Ha több aljzat van egymás mellett, a helykihasználás szempontjából a függőlegesen elhelyezkedő modellekkel járunk jobban.

A fogyasztásmérőkön 3-4 nyomógombbal lehet a mért értékek között mozogni, a beállításokat megtenni. Néhányon külön gomb van a mért értékek törlésére.

A készülékek kezelése jelentősen összefügg a magyar nyelvű dokumentáció minőségével. A részletes leírás ugyanúgy fontos, mint a szöveges tartalom megfogalmazása, jól érthető fordításban, vagy a betűméretek.

Nem mindegyik sikerült jól. Miután elektromos készülékekről van szó, fontosnak tartjuk, hogy a biztonságos használatról is essen szó az útmutatóban.

A Go Greenhez nem kaptunk magyar nyelvű dokumentációt, csak utólagos kérésre (az viszont világos, érthető volt), de a biztonságról abban sem esett egyetlen szó sem. A legjobban dokumentált modell a SilverCrest, kitűnő ábrákkal, 35 oldalon tárgyalja a termékével kapcsolatos tudnivalókat.

 

——–Árak, tarifák———

Az áramszolgáltatók jellemzően két árszabáson kínálják a villamos áramot.

Az egy zónaidős (A1) árszabás a nap 24 órájában azonos áron kínálja az áramot, éves viszonylatban 1320 kWh elfogyasztott energiát kedvezményesen, afelett normál áron.

A vezérelt (B), „éjszakai” áramot a nap 24 órájából a hálózat terhelésétől függően csak egy meghatározott ideig (8 vagy 12 óra), szakaszosan nyújtja a szolgáltató. A csatlakoztatott fogyasztónak állandó a kapcsolata a villamoshálózathoz, így annak mérése sem lehetséges a tesztelt készülékekkel.

Az ELMŰ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területén találkozhatunk a két zónaidős (A2) árszabással. Csúcsidőben és völgyidőben eltérő tarifa szerint számolják el a felhasznált áram díját, de keveseknek éri meg a zöld tarifánál is drágább nappali (06–22 h, télen 07–23 h) tarifa, még ha éjszaka az áram jóval olcsóbb is. Éjjel ugyanis a felhasználók többsége hagyományosan jóval kevesebbet főz, vasal, mos és így tovább. Nappal viszont annál inkább…

 

Milyen árat állítsunk be?

A vizsgált mérőkészülékek – szemben a villanyórákkal – a hálózati terhelésnek csak egy-egy részét képesek egy időben megmérni.

A mért időszak, ebben az időben a terhelés alakulása – ami pl. egy izzóhoz képest a mosógépnél vagy a hűtőszekrénynél nem egyenletes – és az általunk meghatározott tarifa alapján jutunk el a fogyasztott áram költségéhez.

Ahhoz, hogy forintban kifejezhető legyen a fogyasztás, a készüléken be kell állítani 1 kWh-nyi áramfogyasztás árát. A szolgáltatók árai, bár eltérnek, 50 forint közelében vannak. A beállításnál egyszerűbb ezzel az értékkel számolni. Úgysem könnyű a két tarifával kalkuláló díjszámolást „modellezni”, vagy a helyi értékekkel, fillérekkel bajlódni.

Tudnunk kell, hogy a készülékek nem hitelesek, tehát még ha nagyon pontosan is mérnek, az eredmény nem vethető össze a villanyórán mértekkel. Ne is ez legyen a cél, hanem hogy megismerjük napi villamosenergia-fogyasztásunk részleteit.

 

Meddig tart egy mérés?

Egy-egy mérést érdemes lehetőség szerint egy teljes működési cikluson át (mosás, kenyérpirítás, vasalás) vagy 24 óráig (hűtő, fagyasztó, állandóan a csatlakoztatott hálózati adapterek) figyelni.

Az egyébként nem időhöz kötötten használt (pl. számítógép, tv a hozzá tartozó kiegészítőkkel) eszközök vizsgálatánál is törekedjünk több órán át tartó mérést végezni.

Te használsz ilyesmi készüléket? Mi a tapasztalatod vele? Volt olyan változtatás, amit a mérések alapján tettél? Írd meg nekünk a tapasztalataidat a szerk@tudatosvasarlo.hu címre vagy lent a kommentbe!

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok