fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Sörben a közösség

| Andacs Noémi

A jó sör összehozza az embereket. Erre a jelenségre számos sörreklám is ráugrott, de most nem a reklámokról lesz szó, hanem néhány már-már mesébe illő közösségi kezdeményezésről, amely a sörhöz kötődik.

Llanarmon-yn-Ial egy kis falu Észak-Walesben. Azon ritka szerencsések közé tartozik, ahol még van iskola, posta és bolt is. Viszont nem volt ilyen szerencséjük, amikor 2009-ben bezárt a helyi kocsma. Természetesen nem egy „futottak még” késdobálóról volt szó. A műemlék jellegű épületben 1772 óta működő kocsma több száz éve a helyi közösség társadalmi életének színtere volt. Miután 2009 elején egy árverésen a tulajdonosnak nem sikerült túladnia az ingatlanon, a kocsma bezárt.

 

Pár hónapos szünet után, a helyi közösség egy TV társaság segítségével megszervezte a kocsma működtetését. Non-profit szervezetet alapítottak, több évre bérbe vették a helységet, felújították, és újra megnyitották a közönség előtt. A munkát eleinte kizárólag a helyi lakosságból verbuválódott önkéntesek végezték, de belőlük nem volt hiány. 40-50 fő serénykedett a megnyitó előtt. (A BBC videója az átadásról.)

A vállalkozás alapelve, hogy a profitot csak a helyi közösség támogatására fordítják. Az elmúlt pár évben annyira sikeres lett a vállalkozás, hogy az épület ma már fogadóként működik. A Raven Inn-ben szállásadás mellett a helyi alapanyagból készült étellel és környékbeli kézműves sörfőzdékből érkező sörrel és cidre-rel várják a vendégeket.

A szolgáltatás bővülése lehetővé tette, hogy most már egy teljes- és három részmunkaidős környékbeli lakosnak nyújtsanak fizetett állást, de emellett mintegy 35-40 helyi önkéntes továbbra is segíti a vállalkozás működését. A kocsma számos közösségi eseménynek nyújt teret, így többek között az ifjúsági és a nyugdíjas klub rendezvényeinek egy részét is itt tartják.

Nem akarnak növekedni, nekik jó így

A Stroud sörfőzde 2006-ban kezdte meg a működését a közép-angliai Stroud városban. A tulajdonosok 2011-ben bővíteni akarták a kis kézműves sörfőzde kapacitását. A beruházáshoz szükséges pénzt pályázati forrásból teremtették elő, de az önerőt a helyi közösség tagjai dobták össze. A közösség ilyen irányú aktivitása nem egyedülálló, Stroud ugyanis az egyik legaktívabb tagja az Átalakuló Városok Mozgalomnak, ahol nem ritka a helyi gazdaság erősítésére irányuló közösségi összefogás.

A sörfőzde „befektetőinek” nagy része a helyi közösségi mezőgazdasági rendszer (a Stroud Community Agriculture Ltd) tagja. A közösség segítsége nélkül a sörfőzde kibővítése csak a közismert módon valósulhatott volna meg, vagyis úgy, hogy a tulajdonos is beáll a banki hitelesek sorába.

A támogatás viszont kölcsönös, vagyis igazi társadalmi vállalkozásról beszélhetünk. A sörfőzde ugyanis helyi, bio alapanyagot használ, a gyártás során keletkező „hulladékot” pedig két közeli gazdaságnak adják, ahol sertés és szarvasmarha takarmányként hasznosul.

A sört csak helyi és környékbeli független kisboltoknak, sörözőknek, a Stroudco bevásárló kör tagjainak és a saját sörözőjükben értékesítik, kizárva a szupermarketeket és csökkentve a szállításból adódó környezetterhelést.

 

Greg Pilley, az egyik társtulajdonos bevallása szerint nem kívánják tovább bővíteni a vállalkozást, mivel akkor az alapanyag beszerzése és a termékértékesítés sokkal több szállítást, és az egész értékesítési rendszer is másfajta szemléletet igényelne. Ez pedig szembe menne a társadalmi vállalkozásuk fő alapelvével, hogy a helyi közösséget és gazdaságot szolgálja, és nem utolsó sorban környezetbarát legyen.

A lokalitásra vonatkozó elveiket csak akkor dobják sutba, amikor sörfesztiválra és versenyre hívják őket. Ebből pedig úgy tűnik, akad bőven. Egy igazi irigylésre méltó társadalmi vállalkozás tanúi lehetünk, ahol a tulajdonos még 8 év után is lelkesen és lelkesítően tud beszélni a munkájáról, a közösségről és nem utolsó sorban természetesen a sörről.

Induló vállalkozásokat támogatnak

Szintén a sörhöz kötődik a dél-angliai Totnesben 2013 végén gründolt társadalmi vállalkozás, a New Lion Sörfőzde. Az Átalakuló Városok Mozgalom szülőhelyének számító Totnes szellemiségéhez nagyon is illik ez a társadalmi vállalkozás, amely egy régi, hagyományokkal bíró sörfőzdét élesztett újjá. A helyi alapanyagokkal dolgozó üzemben a tervek szerint tanulási nehézségekkel küzdőknek kínálnak gyakorlatot és munkalehetőséget. A profit egy részét pedig újonnan induló, helyi vállalkozások és civil szervezetek támogatására fordítják.

 

Ismersz hasonló magyarországi kezdeményezést? Írd meg nekünk a szerk@tudatosvasarlo.hu címre.

A cikk a Grundtvig „Egész életen át tartó tanulás” program keretében valósult meg.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok