fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Öröklődő mérgezés

| Tudatos Vásárló

Állatokon végzett orvosi kísérletek szerint egyes mérgező anyagok, amelyekkel életünk során érintkezünk, nem csak ránk lehetnek káros hatással, hanem az utódainkra is, akár több generáción keresztül. 

Újabb állatkísérlet igazolta, hogy a vemhes állatokba jutó szennyező anyagok hatással vannak a megszülető utódok, valamint a következő generációk felnőttkori egészségi állapotára is. Ezek vegyületek meglepő módon úgy fejtik ki hatásukat, hogy be sem jutnak a leszármazott szervezetébe. Az ilyen mérgező anyagoknak tehát olyan változást képesek előidézni a velük érintkező szervezetekben, amely nem csak hogy fennáll hosszú távon, de át is öröklődik.

A kutatók által vizsgált vegyületek némelyike korai nemi érést okozott a kezelt állatok dédunokáinál, de volt olyan vizsgált vegyület, amely a spermiumok előállításában közremükődő sejtek idő előtti pusztulását okozta a vizsgált állatok dédunokáknál.

Az amerikai hadsereg által szponzorált kutatások során elsősorban azokat a vegyületeket vizsgálták, amelyekkel a katonák érintkezhettek. Így értékelték a műanyagok égésekor, illetve az Agent Orange lombtalanító használatakor környezetbe kerülő dioxinok; a rovarok ellen elterjedten használt DEET és permetrin; a használati tárgyakban is megtalálható műanyagadalékok, a biszfenol-A és a ftalátvegyületek és a repülőgépüzemanyag hatásait. A vizsgálatok során igyekeztek a potenciálisan egészségkárosító vegyületeket és azok hatását széles körben értékelni.

A kísérlet során viszonylag magas koncentrációban érintkeztek a vegyületekkel a vizsgált állatok, de ezek a mennyiségek még nem okoztak közvetlenül észrevehető mérgezéseket. A vizsgálatokban részt vevő Skinner professzor szerint a több generációban is jelentkező epigenetikai hatások a környezetünkben lévő szennyező anyagok széles körénél jelentkezhetnek.

Az egyes vegyületcsoportok más-más módon fejtették ki hatásukat a leszármazottakban, de néhány átfedést is megfigyeltek.

A kutatók szerint a jövőben várható, hogy meg lehet majd állapítani, hogy az egyes emberek vagy felmenőik milyen anyagoknak voltak kitéve életük során, és így személyre szabottan meg lehet majd állapítani, hogy mekkora eséllyel alakulnak ki az adott személynél egyes betegségek.

Az eredeti cikk itt érhető el.

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

 

Fotó: drakegoodman

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok